На море в Гърция 2025 - I

• 32 750
  • 550
  •   7
Отговори
# 165
  • София
Това мисля,че не се отнася за рибата дракон,а за риба лъв. Тя е паразитната без естествен враг и навлиза в Средиземно море от Червено море,ако правилно помня. На Крит я приготвят чудесно на скара. Миналата година съпруга я пробва в една таверна в Палеохора,и каза че е страхотна. Аз риба не обичам.
Иначе и дракона ставал за ядене и бил вкусен, но има някакъв чалъм с махането на шипа.

# 166
Да, точно риба лъв е това, за което говоря. Мерси за уточнението. Ще ги опитам и двете след три седмици, точно в Палеохора Grinning  Нямам търпение вече.

Риба лъв

Риба дракон

# 167
  • София
Мисля, че най-проблемната риба в морето около Крит е рибата заек (λαγοκέφαλος). За нея са призивите да се убива, защото освен че хапе хората, изяжда другите ядливи от човека риби и оставя рибарите без препитание. Проблемът с нея се е задълбочил вследствие на глобалното затопляне на морската вода.
Статия от Труд по въпроса
Вижте какви ужасни зъби има:

# 168
  • София
За Палеохора горещо препоръчвам тази таверна:

https://maps.app.goo.gl/c9YQV3atxMJY47tV9

В нея ни сервираха въпросната риба лъв. Чакахме половин час за места миналия септември.

# 169
Организирам едно септемврийско гръцко море преди старта на училище. Понеже получих и код от Букинг ( някакво чудо) , трябва да побързам и да реша къде. Досега гледах в посока Кеа+ Китнос.
Сега пък се загледах към западния бряг на Пелопонес+ Закинтос.
Идеята е по 6-7 нощувки на всяко място.
Търсим плитки пясъчни плажове,  да не са претъпкани евентуално, да е по- лесно придвижването с кола между плажовете.
Не мога да преценя за Кеа и Китнос колко са планински и бавно ли се пътува по островите.
За Закинтос сякаш клоня към Василикос за настаняване ,а на Пелопонес се чудя направо.

# 170
Не са тежко планински и са малки - около 30-40 минути от край до край примерно. Но трябва много добре да планирате придвижването между двата острова, защото м.г. беше нещо като веднъж седмично възможността. Тази не съм проверявала.

Василикос за Закинтос е много добре. За Пелопонес може да се насочите към западната част, от Каламата до Патра цялата е пълна с пясъчни плажове. А и ще ви е логистично удобно за съчетанието.

# 171
Китнос е малък, но до всеки плаж се стига по завои и си има денивелация. Почти няма два плажа, които да са свързани пряко - все трябва да се изкачиш обратно към вътрешността и после да слизаш надолу към морето. Миналата година през септември плажовете бяха полупразни, само вечер по заведенията имаше повече хора. Ако ще ходите там, съветвам да се позиционирате около Хора или Дриопида, ние бяхме в Лутра и всеки ден пътувахме по 20-30 минути до някой плаж. Ако бяхме в Дриопида, щяхме да си спестим малко време. Тук съм писала за Китнос: https://www.bg-mamma.com/?topic=1689838.msg48567201#msg48567201

На Кеа беше по-лесно с пътуването, поне около Корисия има доста плажове, до които се стига сравнително бързо, да кажем 5-10 минути. Но ако ще пътувате от север към юг или обратно, има едно изкачване към Юлида, от което не може да се избяга.

За връзката между Китнос и Кеа наистина трябва да се провери. Миналата година два пъти седмично минаваше бавния кораб Artemis, това лято май пак ще е така.

# 172
Благодаря много за отговорите!

# 173
  • Luxemburg
Дали има хора почиващи в момента на Крит? Пристигнахме вчера и уикенда е имало пясъчна буря, която вчера е преминала и в дъжд и всичко е покрито в червен пясък. Та ако има човек да разкаже от първи лице ще ми е интересно.

Басейнът за жалост също, всички шезлонги и матрачета са леш.

Но за жалост не виждам да са се трогнали и да чистят. Дори в хотела почнаха да чистят алеите едва след 10ч, докато на плажа нямаше никой. Леко съм разочарована. В района на Хераклион сме.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 13:15 от ronicat

# 174
Като гледам уебкамерите, времето е доста лошо.

# 175
  • Luxemburg
В автобуса срещнахме една девойка от България и каза, че за целия си живот (беше на около 20 и няколко) не е виждала такова нещо, а живее в Крит от бебе. Та наистина ще да е било ужасно и добре че сме го пропуснали. Нищо такова не бе планирано по метеорологичните прогнози, просто в петък- събота се промени тотално прогнозата.

# 176
По прогноза няма да вали до събота и дневните температури ще са до 24-25 градуса. На мен хладно ми се струва за сезона.

# 177
  • Пловдив
Тази година в Северна Гърция скоро ще е прилична водата. Днес влязохме до глезените, ако не духаше студен вятър, можеше и да се понатопим. За пръв път видях Самотраки без облачна шапка.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 23:43 от jul

# 178
  • някъде ... тук ...
Прилична, даже си ставаше за къпане, вчера и онзи ден, преди вятъра и дъждът снощи. Моите се къпаха всичките 3 дни. Малко по-западно от вас, явно. Гледахме Тасос и върха на Атон Simple Smile

# 179
  • София
Здравейте! Ходила към само на плаж на Амолофи и спахме в Офринио. В Офринио не ми хареса, че има камъни, а на Амолофи и фин пясък.
Но сега искам на ръкавите място като Амолофи. Фин пясък. Хубави таверни за вечеря и място за разходка вечер с децата, забавления, магазинчета. Хубави бийч барове като на Амолофи. Може ли да ми кажете къде, например на Касандра има такива плажове и кой град бихте ми препоръчали да търся. Никога не съм ходила на Касандра, а чета че е било хубаво.
Но не мога да се ориентирам кой град да избера.

Общи условия

Активация на акаунт