Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Промяна на храненето в ДГ и ясли - Работна тема, I част

  • 9 873
  • 89
  •   1
Отговори
# 30
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
закуска за днес:
филия с маргарин, извара и домати (от консерва).

Е, питам аз - това яде ли се?  Close
Искрено и лично, ОК. Но хваща ли дикиш? Има ли промяна след него...?

# 31
  • Мнения: 2 242
ето примерни точки (някои директно са плагиатствани от Наредба 26 на МЗ за здравословно хранене на учениците , просто Наредба за малките деца още няма)

 1. Изключване от менюто на маргарина и заместването му с масло, зехтин
 2. Изключване на пушените и максимално ограничаване на промишлено консервираните храни (до 2пъти седмично за над 3годишни)
 3. ограничаване на месата с високосъдържание на мазнини (свинско и овче - да се предлагат не повече от веднъж седмично) и заместването им с риба, птиче, пуешко, заешко и телешко месо;
 4. Прилагане на щадящи кулинарни технологии (варене, задушаване, печене), които съхраняват витамините/микроелементите и предодвратяват образуването на вредни за здравето вещества.
-   максимално ограничаване на пържените храни.
-   при пържене се използват само пресни мазнини, като процесът трябва да протича при умерена температура, без прегряване на мазнината. Мазнината от фритюрниците и пържолниците да се подменя поне два пъти седмично;
 5. Увеличаване консумацията на пълнозърнести храни в седичното меню. Най-малко 3 пъти седмично да се предлагат пълнозърнест хляб, овесени ядки, макаронени и др.тестени изделия от пълнозърнесто брашно, ястия с кафяв ориз и др.
 6. Увеличване консумацията на плодове и зеленчуци -  ежедневно предлагане на пресни плодове и зеленчуци, според сезона (като салата, гарнитура, десерт, междинна закуска)
 7. Ограничаване употребата на рафинирана захар – да не се добавя захар в прясното и кисело мляко, ограничаване употребата на захарни изделия, да се избягват сиропирани сладкиши и шоколадови изделия.
 8. Да се използват се подправки като: магданоз, копър, джоджен, чубрица, целина. Да не се допуска употребата на силни и дразнещи храносмилателния тракт подправки, като люти чушки, черен пипер, оцет, горчица и др.
 9. Седмичното меню да се изготвя по одобрени от МЗ рецептурници
 10. Да се изготвят примерни среднодневни продуктови набори според възрастта - ежедневен препоръчителен, адекватен и минимален прием на храни от основните хранителни групи
 - На тяхна база да се предвиждат количествата храна, като минималният прием да е задължителен за всяко ежедневно меню.
 11. Представители на родителите, на деца от съответната градина, да имат право на присъствие на съставянето, приготвянето и предлагането на менюто.
 12. Писмено съгласие от родител/настойник за включване на флуорирано мляко в менюто на неговото дете.
-  даването на флуор и обогатени с флуор продукти да е индивидуално решение на родители и специалисти (зъболекар, педиатър), съобразено с конкретните потребности на всяко дете.
- да се увеличат естествените източници на флуор в менюто (изворна вода с достатъчно садържание на флуор, зелени листни зеленчуци, пшеница, риба и др.)

Последна редакция: вт, 17 апр 2007, 14:47 от Slavi

# 32
  • Мнения: 2 242
За някои от тези искания имаме пълни законови и нормативни основания:

По т.1 В Националният план “Храни и хранене” българското здравно министерство посочва прекалената употреба на транс мазнини сред факторите за големия брой сърдечно-съдови заболявания. Kато една от основните неблагоприятни тенденции и характеристики на храненето е посочено: „Повишаване консумацията на маргарини и продукти, съдържащи хидрогенирани масла, източници на транс-мастни киселини” а също „Увеличената консумация на маргарин не може да се приеме еднозначно като положителна тенденция, тъй като голяма част  от предлаганите на пазара маргарини са значителен източник на транс-мастни киселини, които имат атерогенно действие”

Като основна специфична цел Националният план поставя „ да се понижи средният прием на транс-мастни киселини и на полиненаситени мастни киселини, за сметка на мононенаситени мастни киселини

По т.5 Националният план “Храни и хранене” се посочват като неблагоприятни тенденции на храненето ‘Намаляване приема на растителни влакнини, свързано с понижаване консумацията на пълнозърнести зърнени храни, зеленчуци и плодове и  увеличаване консумацията на хлебни и тестени изделия от бели брашна; ‘
Пълнозърнестите храни имат изключително важни биологични функции:
-   регулират моториката на червата;
-   спомагат за изхвърлянето на екзогенни и ендогенни вещества (холестерол, жлъчни киселини, токсични агенти др.);
-   нормализират чревната микрофлора.
-   добавяните чрез тях влакнини намаляват риска от затлъстявания, диабет, сърдечно-съдови заболявания

По т.6 - основна специфична цел Националният план е „Да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци през зимата и пролетта до 400 г дневно на лице;
Българското здравно министерство констатира че проучванията показват, ‘че среднодневният прием на голяма част от витамините и минералите, при всички популационни групи от българското население над 1-годишна възраст, е под съответните препоръчителни стойности за хранителен прием. Значителна част от нашето население е с риск за развитие на дефицитни състояния по отношениe на тези важни хранителни вещества, особено през зимата и пролетта. Недостатъчният прием на витамини и минерали отразява ниската консумация на пресни зеленчуци и плодове през зимно-пролетния сезон, както и целогодишно на мляко и млечни продукти

По т.7 основна специфична цел на Националният план е ‘Да се намали консумацията на рафинирана захар до 10 Е%”

....
"За всички групи деца от детските градини и училищата храненето е небалансирано, липсва разнообразие на предлаганите хранителни продукти, ястията в преобладаващата си част са постни. Наблюдава се тенденция за намаляване в менюто на основни хранителни продукти - месо, мляко, млечни продукти, риба, плодове и зеленчуци. Не се предлагат пълнозърнести видове хляб. Преобладават свинското месо и малотрайните колбаси. Пресни плодове и зеленчуци рядко присъстват в менюто дори и в сезоните, когато на пазара ги има в изобилие. Оценката на химическия състав на предлаганото меню в ученическите столове и детските градини показва, че мазнините са с 25-35% над препоръчителните стойности. Седмичните менюта са еднообразни, съставени ден за ден, съобразно наличните в склада продукти."

"ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ НА ХРАНЕНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ
•   Повишаване консумацията на маргарини и други храни, съдържащи хидрогенирани масла, източници на транс-мастни киселини;
•   Нисък прием на плодове и зеленчуци през зимата и пролетта;
•   Висока употреба на готварска сол;
•   Недостатъчна консумация на мляко и млечни продукти, особено на кисело мляко;
•   Ниска консумация на риба;
•   Недостатъчна консумация на пълнозърнести храни;
•   Нисък хранителен прием на много от витамините и минералните вещества, особено на желязо, калций и фолиева киселина в детско-юношеската възраст....;
•   Широко разпространение на свръхтегло и затлъстяване сред възрастното население, както и на наднормено тегло сред децата и юношите, свързано с нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност;
..."

Последна редакция: вт, 17 апр 2007, 14:39 от Slavi

# 33
  • Мнения: 8 769
Довечера ще чета, че сега трявба да излизам. Много добре звучи на кръстосано четене, Slavi bouquet

# 34
  • Мнения: 178
Записвам се и аз,и то като майка на дете с хранителни алергии.Защо в яслите  и ДГ няма меню за деца с хранителни алергии.Поради тази причина малката ми дъщеря не може да посещава ясли.Тя е с алергия към яйца,мъхести плодове,ябълки,реагира на оцветители,все още не сме включвали кисело и прясно мляко.И като правят супи,мусаки,фрикасета със застройка от яйца и кисело мляко тя какво ще яде?И било изключено според персонала в яслата да отделят като готвят за нея без застройки.Защото не им се занимава.За мен това е грубо казано-дискриминация.
Иначе съм съгласна с написаното до тук.И е време вече здравословното хранене да стане приоритет в отглеждането на децата,а не да готвят  в ДГ с продукти с ниско качество.Имам близка,която работи в една ДГ-според нея каймата, с която готвят и за яслата и за ДГ е с много ниско качество и тя е възмутена от избора на доставчик.

# 35
  • Мнения: 2 282
И аз се записвам.
В нашата градина редовно 2те закуски са тестени - например сутрин сиренка с чай, следобед кифла с мармалад и боза. А, и често дават филийка с пастет, което също ми се струва неразумно. Плодовете са рядко, а пълнозърнестите продукти абсолютно отсъстват от менюто.

И при нас има брошурки за Програмата за флуорирано мляко. Само че като попитах учителките и лелите, се оказа, че те не знаят дали млякото в нашата градина е флуорирано и откога, или просто на входа има  информационни брошурки. Никъде няма твърдение - в тази градина децата получават едикво си мляко. Освен това е трудно да се прецени какво количество получават, нали са на различна възраст с различни нужди, по колко мляко изяждат/изпиват.

Като стигнем до подписка за исканията, непременно ще застана пред градината!

А за хранене без алергени не смея и да мечтая! Така и не знам ще запиша ли дъщеря си на ясла точно заради храненето, и тя реагира на доста неща.

# 36
  • Мнения: 178
Малко извън темата-и аз като теб,Сребърен облак сме изправени пред много труден избор-нямаме баби,не мога да напусна работата си,което е абсурд в провинциален град и след два месеца ще съм принудена да плащам с почти цялата си заплата на детегледачка заради безумията в държавата.Но здравето на детето ми е над всичко.

# 37
  • Мнения: 2 242
ами доста неща изпуснах - примерно за бозата и за добавки в храните, които не са разрешени за деца ...... не успях да го формулирам .... Има и доста въпросителни - примерно

т.9 дали готвенето да става САМО по одобрени рецептурници (както според мен би трябвало да е) или последната дума пак да е на персонала на конкретната ДГ. Тук много добра работа ще ни свършат менютата от старата тема - нека се види на практика какво ядат децата! то хубаво има наредби, но те са препоръчителни и реално рядко се спазват

е казвайте какво мислите newsm78 идеи ?

# 38
  • Мнения: 45
dianajs - права си да чувстваш детето си дискриминирано,но се съгласи че наистина е трудно за персонала да приготвя отделно храна за дете с алергии.Така е в държавните ДГ и ДЯ.Едва ли е заради мързела на персонала.Това е по скоро голяма отговорност.От личен опит ти го казвам.Аз където работя хранехме две деца алергични към мляко и млечни продукти и яйца.Когато приготвяш за 500 деца,понякога се забравя да отделиш супата преди да се сложат яйцата.Доста напрегнато беше,защото когато си поел ангажимент към децата,просто нямаш право на грешки.
Slavi Предполагам,че сте разглеждали новите рецептурници  за деца от 3 до 7 години.Когато излязоха имаше доста публикации в пресата с мненията на директорите в ДГ.Тогава бяха изказани мнения,че грамажа на порциите е много малък.
За рецептурниците на Детските ясли....Трябваше да излязът в края на 2006 Годо.Но все още няма такива.Така е и за Детските кухни.За това смятам,че персонала все пак трябва да има "последната " дума
.В "одобрените рецепти" за ДЯ например за филия с кашкавал по рецепта се дават на дете по 5 грама кашкавал!!!!
Моето мнение е,че наредбите все пак трябва да се спазват.
Започнете от :
Кой и с какви продукти снабдява ДГ и ДЯ?Мое мнение е,че абсолютна глупост обявяването на Обществена поръчка.Така не се обръща внимание на качеството на продуктите ,а на това коя фирма ще даде по-ниска цена на дадена стока.А ниската цена - води след себе си и по-ниско качество,нали?
И това пак няма нищо общо с персонала ....
Прави сте за скапаната държава!

Последна редакция: ср, 18 апр 2007, 18:28 от slast

# 39
  • Мнения: 2 242
под продуктов набор съобразен с възрастта, разбирам аналогични таблици на дадените в Наредба 26 за храненето на учениците (те са в приложенията на наредбата) - т.е. да има поне задължителен дневен минимум от определени хр.групи за всяка една възраст. Такива таблици има за всички възрасти, просто не са официално приети и одобрени за малките деца.
Примерно ако в една такава таблица за дете на 2години минимума млечни продукти е 20гр на ден, нека яде филия с 5гр кашкавал Sick, но трябва задължително да яде още поне 10гр Wink Flutter

Колкото до последната дума  Mr. Green то няма как тя винаги да не е в готвача  Joy но ако не е задължен да спазва само одобрени рецептурници какво ще спре творческият му порив да спретне примерно един фасул с кисели краставички и наденички  hahaha или една шкембе чробра  Whistling (шегичка)

добре че ме подсети ooooh!, отдавна исках да те питам - не успях да намеря никакъв документ за доставката на храната - кой обявява поръчката, всичката храна ли се доставя .... или къде да търся евентуално - понеже в наредбите от 1стр. не намерих такава информация newsm78

А за закона за Обществената поръчка аз самата разбрах от друга тема - и още трудно преглъщам информацията
"ЗАКОН ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ
Чл. 37. (1) (Предишен текст на чл. 37, изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Възложителят определя изпълнителя на обществената поръчка въз основа на оценка на офертите по един от следните критерии, посочен в обявлението:
1. най-ниска цена;
2. икономически най-изгодна оферта. "

насам народееее .... не се бутайте моля, за всички ще има hahaha каймата по 3лева, кренвирши по 2, саламите ...... вече не лаят Mr. Green

# 40
  • Мнения: 178
Така е за съжаление със ЗОП.......Скоро децата ни няма да се хранят с качествени храни.

# 41
  • Мнения: 45
Обяснявам за нашия град как стоят нещата.Звено Детски ясли е  с един общ бюджет и е към Общината.Прави се списък на хранителните продукти,които се използват.Общината обявява обществена поръчка...фирмите желаещи да участват закупуват нужните документи и представят информация за себе си  и за цените ,които могат да предложат  за съответните стоки в Общината.След това се събира комисия,която разглежда офертите и ....останалото вече ти е ясно - "Закон за обществените поръчки"...Втора година при нас се получава голям парадокс.Ще ни зарежда софийска фирма.Включително и хляба на яслите!!!!Но това е тема на един друг разговор.Там мога да говоря с месеци....
Та след това какво става.
1.Менюто се изготвя за месец(рядко търпи някакви промени).Прави се месечна заявка на основните хранителни продукти като :брашно,захар,олио,грис,ориз...консерви(за зимните месеци),компот.
2.След това  според вече седмичното меню се прави седмична заявка.Тогава два пъти в седмицата понеделник и сряда ни доставят хр.продукти като : яйца,масло,пилета,телешко и зеленчуци.Специално при нас се избягва готвенето с консерви(ненавиждам ги)-използваме замразени зеленчуци и зел.супи и смеси.
3.От там според броя на децата за следващия ден се изготвя дневна сметка според грамажа в рецептурниците.
Но градините при нас от тази година ще са си всяка със свой бюджет и съответно всяка сама ще си обявява поръчката за снабдяване....дано това е по-добър вариант.
За наредбите съм -да ,за рецептите съм - да.Но преди всичко залагам на опита натрупан с годините.
Защо споменах кашкавала ли?Ами защото видях нещо с очите си.В дълбоката провинция децата в яслите са малко.И като има отсъстващи -картинката е ясна...Веднъж случайно видях кка готвачката на една ясла се опитваше да настърже 125 гр. кашкавал.Половината беше останал по рендето....
Slavi , обявена е обществена поръчка за Детска кухня в София  - утре ще погледна и ще ти кажа в кой брой на ДВ е,за да я видиш.
И за да не досадя повече утре ще ви разкажа и за новите наредби относно ДВСК и РИОКОЗ.

# 42
  • Мнения: 4 181
Slavi, slast страхотна информация давате   bouquet
Искам само да направя една забележка по ЗОП - "икономически най-изгодна оферта" не означава най-ниска цена, те затова са отделно.
Означава най-добро съотношение цена/качество.
Доколкото знам няма как да не се минават поръчките по ЗОП  Rolling Eyes

# 43
  • Мнения: 2 242
Slast златна си Heart Eyes Hug  bouquet!!!!
май ще трябва да се разрови повече за тази процедура. В офиса имаме абонамент за актуален АПИС и как ли ги не търсих тия ДОСТАВКИ… нъцки, нищо не намирам newsm78? Няма начин да няма закон или наредба с които да се регламентират? Каква е тази комисия примерно – икономисти, счетоводители и общински служите ли одобряват офертите Mr. Green .... има ли представител и на хората съставили списъка по който се пуска обществената поръчка….
Slast а това че вие минавате на своя издръжка решение на вашата община ли е (изглежда много добър вариант Peace )

Клео и аз мисля че няма как да се заобиколи ЗОП, но дали не може да се постави искане специално в този случай (хранителните продукти за детските заведения) офертите да се одобряват САМО по т.2 (икономически най-изгодна оферта) и да са съобразени с извикванията за детски храни? За да не се получава такова нещо
баща ми доставя хранителни продукти за детска кухня. за да спечели търга трябваше цената да е най-ниска. и затова децата ни ядат кайма от 3лв кг! да продълга ли с храните? кремвирши от 2лв кг?! има ги, но не ги яжте!

Slast много ще си полезна с наредбите. Аз писах на РИОКОЗ мейл, с доста въпроси, но те ме препратиха (към НЗОК и т.н.) без да ми дадат каквото и да било инфо Sad.

# 44
  • Мнения: 2 242
от БНАП са много отзивчиви, копирам ви моето писмо и отговора им

"Здравеjте г-н Ненов, пишем ви от името на родители във форум БГмама и Сдружение Настоящи и бъдещи майки. Направихме проучване в детски заведения из цялата страна и се установи, че масово на малки деца (от  кърмачета под 1г до 5г) се предлагат не само несъобразени, но и опасни за здравето храни.

Така възникна инициатива да стартираме кампания за по-здравословно меню, чрез по-ефективен контрол и съставяне на черни списъци (храни вредни и непрепоръчителни за деца).

За тази цел информацията и проучванията на БНАП много биха ни помогнали - дали е възможно да ни предоставите по-подробна информация за направените тестове на бозата? В писмото си споменавате, че бозата не е за деца, може ли да ни обясните по-подробно?
До колкото сме запознати, подсладителите на бозата (като ацесулфам К, цикламат, аспартам, захарин) не са включени в Наредба 8 приложение 3 на МЗ "Добавки, разрешени да се влагат в храни за кърмачета и малки деца".
Дали вашите тестове откриха боза съдържаща разрешени подсладители?

Нашето проучване показа, че освен бозата и пастетът, маргаринът и лютеницата присъстват почти ежедневно в менюто на повечето български ясли/градини. Дали БНАП е тествала някои от тези продукти на пазара? Има такива и с етикет 'за деца' (като например някой пастети) имате ли  информация дали отговарят на изискванията за детски храни?"


"Здравейте, Много се радваме на активността на сайта и сдружението ви, които следим с интерес.

Относно храните "за деца", не съм убеден, че те са специално произведени за деца. По-скоро си мисля, че това са маркетингови трикове, които се прилагат, за да се заеме търговска ниша. Както правят производителите на много от минералните води на пазара.

За маргарина, накратко мога да коментирам, че не е подходящ за деца. Съдържа транс-изомери на мастните киселини, което вреди на организма на детето (не само след ядене, но и занапред, поради трудното изхвърляне на тези вещества от тялото).

За лютеницата, предполагам, че сте наясно с тестовете, които се проведоха от няколко еко-сдружения, които доказаха, че в лютеницата се влага генно-модифицирана соя като пълнеж. Никой не гарантира, че ползването на ГМО е опасно, както и никои не е доказал, че е безопасно. Проблемът е, че никъде на етикета това не е посочено. Същото важи за пуканките, кренвиршите, саламите и пастета.

За пастета ситуацията е малко неясна, поради факта, че както и кренвиршите, в него се влагат най-големите боклуци и остатъци от месото. В случая с пастета, обаче има и специфични неща - част от даваните антибиотици на пилетата се отлагат и в черния им дроб, след което попадат в организма на децата, които го консумират.

Коментар на БНАП за антибиотиците в меда, можете да гледате по НОВА ТВ в понеделник сутрин около 07:30 ч.

Очевидно, споменатите от мен факти и предположения са само ориентир за бъдещ по-задълбочен анализ на продуктите за деца. Поради това ви предлагам да направим една среща в офиса ни, за да разберем вашите тревоги и нашите възможности за постигане на общата цел. И понеже имаме идеи за финансиране на такива тестове, колкото по-бързо се срещнем, толкова по-добре.

Поздрави"


Сега топката е в нас Wink
и понеже моят тумбак нараства с главоломна скорост (Гошко хвърля сянка над половин София вече hahaha) казвайте ще искаме ли среща, че съм на линия още 1-2 месеца (живот и здраве)

Последна редакция: пт, 20 апр 2007, 17:07 от Slavi

Общи условия

Активация на акаунт