Ясла на година и половина

• 1 238
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Дъщеря ми е ходила на ясла и боледуваше много, докато навърши 3-4г. Седмица ясла максимум, две-три вкъщи след това. Но след това се закрепи и смея да кажа, че в момента(вече в училище) почти не боледува. Синът ми не е ходил на ясла по ред причини, тръгна директно на градина на 3г, той пък почти не е отсъствал, заради болест.
И аз това казвам.
В яслата се боледува повече, защото все още имунната им система е много незряла на тази възраст.
А в училище е нормално вече да боледуват рядко, защото на 7г имунитетът е вече почти като на възрастен (лекар ми го е казвал).

Да, разбира се че си е и до дете и има деца, които боледуват повече от други. Но аз говоря по принцип, че в яслена възраст се боледува повече, отколкото в градинска, просто защото така е устроена имунната система.

# 16
  • Countryside
Много деца, които не са ходили на ясла и ДГ си боледуват в училище. Да, имунната система е незряла до 3г и се очаква да боледуват повече, и при повечето деца това се израства, но при други не. Масово децата, които не са ходили на ясла боледуват в първа група в ДГ, защото тогава си изграждат имунитет. Така че, си е до организъм.

# 17
Имунитет се изгражда, когато имунната система се среща с патогени. Дали ще е в ясла, градина или училище - ако детето преди това не е имало достъп до инфекции, ще си ги преболедува когато ги срещне. Дали по-тежко или не - това е индивидуално. Ама в изолация няма как да се развие имунитет

# 18
  • Sofia
Няма как да се живее в изолация.
Най-малкото това дете има семейство, братя, сестри, роднини, приятели, излиза до площадки, паркове, магазини, море и т.н.

Аз казвам само че имунитетът на 1г не като на 3г.

# 19
Аз бях чела една книга за детския имунитет, преди 2-3 години просто е различен и нищо не се изгражда. Няма как някой да ме убеди че трябва да боледува детето. След тази възраст вече съзрява, за да стане като на възрастните към 6-7години.

# 20
Значи до 2-3 години под похлупак. После на каишка.

# 21
За мен е в интерес на детето да си го гледа майка му поне до 2г. Сега за каишки и похлупаци, всеки според разбиранията си за гледане.

# 22
Значи до 2-3 години под похлупак. После на каишка.

“Под похлупак” означава ли всеки ден излизане навън, игра с децата от квартала на площадката (доколкото всъщност има кооперативна игра преди 3г възраст - по-скоро няма), редовно събиране с приятели и роднини вътре и навън? Или това е “на каишка”?

# 23
Ако детето не се разболява при игра на площадката, след посещение в мола и роднинска сбирка, значи има приличен имунитет. Големият ми син се разболяваше при всичко изброено, а малкият дори от батко си не хващаше вирус. И не, боледуващото дете не спря да боледува на 6-7г, напротив в първи клас боледуваше почти колкото в първа група и това,  въпреки че ходи на детска градина 4 години. Имаше деца с по няколко хоспитализации в първи клас. Разреди боледуването чак след 9-10 годишна възраст. Тази учебна година на 12г имаше 2 тежки боледувания и няколко по-леки, веднъж лежах в болница с него и веднъж с ясленчето, което също имаше 2 тежки и няколко по-леки боледувания. Рекордът на малкия без да се разболее на ясла е 3 седмици, на брат му на същата възраст беше 3 дни.

# 24
Аз не виждам нищо лошо да тръгне на ясла след 1 година. Само в България децата се гледат вкъщи, докато станат на 3 години, защото са малки... Или просто сме мързеливи и не ни се работи. Аз лично мсиля, че след 1 година и половина е съвсем логично да отиде на ясла, за да може да се социализира и да стане по-самостоятелно.

# 25
  • Sofia
Истинската социализация става след 3г. До тогава децата играят едно до друго, рядко едно с друго.
Моята ходи на ясла и не е самостоятелна.  Е, не е с памперс, но това не го дължи на яслата. До дете си е.

# 26
Социализацията не се свежда до тет-а-тет игра. Самото попадане в друга среда предполага усвояване на нови умения за адаптация в нея, което е всъщност социализацията по дефиниция.

# 27
  • София
Голямото тръгна на ясла на 1г11м. Малкото сега ще е на 1г6м. Да, ще боледуват, но тя и сега хваща неща от градината на баткото и все по-леко и бързо почна да ги кара. Той не проявява вече симптоми, явно нещо там е заработило в имунитета му.

Аз лично само плюсове видях за него (с изключение на болестите, но и това се преживя). Много бързо се отпусна да говори повече, самостоятелно започна хранене, обличане, тоалетна - не се налагаше по 100 пъти да се обяснява и да прави нещо, а автоматично почваше. Носеше си какво са правили през деня като уроци (в частната имаха) и показваше гордо. Говореше за други деца, разказваше какво са играли (той проговори доста рано).

# 28
Аз не виждам нищо лошо да тръгне на ясла след 1 година. Само в България децата се гледат вкъщи, докато станат на 3 години, защото са малки... Или просто сме мързеливи и не ни се работи. Аз лично мсиля, че след 1 година и половина е съвсем логично да отиде на ясла, за да може да се социализира и да стане по-самостоятелно.

Точно! То вкъщи с детето си е почивка. Особено, ако му пльоснеш таблет, да свиква с техниката навреме.
Мързи ни, ама да четем и да се образоваме ни мързи.

# 29
  • Sofia
Във Франция майчинството е 10 седмици след раждането. След това кой както може да се оправя. В повечето случаи детето отива на ясла - частна. (Тия месеци се начетох на случаи там на починали бебета под или малко над 1г в яслите).

Сестра ми е детски психолог (французойка). С нея сме говорили на тази тема за разликите в двете държави. Нейното мнение на професионалист в тази област е, че за развитието на детето е по-добре да е при майката до навършване на 2г и казва, че системата във Франция в това отношение не е добра. Там се цели бързото връщане на майките на работа, не защото е без значение за бебетата, а защото за държавата е по-добре служителките да се върнат на работа, за да плащат данъци. Данъчните там дерат кожи.

Общи условия

Активация на акаунт