За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 18 200
  • 476
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 10 501
Имаше едно видео за майонеза със сварени яйца.

# 406
  • Мнения: 4 999
Тъкмо питам за майонеза, да питам и друго. Как да я направя домашната лека и нежна като купената? Аз я правя с 1 яйце и 200 мл олио и малко кисело нещо оцет/лимонтозу, обаче ми идва прекалено тежка и затова не я харесвам домашната. Купена мога и цяла малка кутия да изям, но домашна в това количество абсурд.

# 407
  • Мнения: 367
За по-лека вместо 200 мл слагам 100 мл олио и 100 г цедено кисело мляко.

# 408
  • Мнения: 23 513
Купените са с по-малък процент мазнина и затова са по-леки. Там има и вода добавена, плюс съответните емулгатори и стабилизатори за да не се раздели тая емулсия като стои.
В някаква стара книга с рецепти у майка ми съм виждала и опция да се олекоти майонезата с добавяне на кашичка от нишесте или брашно, сварено с вода, не помня пропорциите обаче. Запомнила съм го понеже ми прозвуча много странно, а и ако е съществено количество в майонезата, си мисля че ще стане блудкава.
Другото е евентуално млечна майонеза вместо с яйца, тя също е малко по-лека.

# 409
  • Sofia
  • Мнения: 22 483
Лека майонеза правя с прясно мляко и олио - 1:2  или Аквафаба.

# 410
  • Мнения: 4 999
Опитах веднъх да и сложа и лъжица мляко, но нещо много се втечни сигурно, защото беше домашно и това го избягвам вече. Не съм пробвала с заквасена сметана или ценено мляко да я разреждам.
С мляко никога не съм пробвала, все си мисля, че изобщо няма да ми се сгъсти и не си правя труда да пробвам. А с аквафаба почти съм на 100 % сигурна, че няма да ми хареса. Гледах  някъде и рецепта с варени яйца, но пак ми звучи страно.
Ще опитам с мляко, ако не се сгъсти ще направя кекс или палачинки.

# 411
  • Мнения: 23 513
С аквафаба веднъж съм опитвала, нормална майонеза си беше на вкус. Ако не бяха ми се похвалили че е такава веганска (беше по време на пости), сигурно нямаше и да знам.
С прясното мляко си става гъста, не знам защо смяташ че няма да се сгъсти. Правех я сравнително често преди. Става с нож да я режеш.
Виж тези рецепти за "майонеза" от сварени яйца - за мен това не е майонеза а някакъв мус от варени яйца, пак е вкусно но няма нищо общо с майонеза.

# 412
  • Sofia
  • Мнения: 22 483
С аквафаба веднъж съм опитвала, нормална майонеза си беше на вкус. Ако не бяха ми се похвалили че е такава веганска (беше по време на пости), сигурно нямаше и да знам.
С прясното мляко си става гъста, не знам защо смяташ че няма да се сгъсти. Правех я сравнително често преди. Става с нож да я режеш.
.....
Абсолютно!

# 413
  • Sofia
  • Мнения: 1 411
Здравейте мами! Идавам да питам купували ли сте замразен хек осолен? Не пишеше това на пакета. Пишеше почистен хек. Бях взела от Кауфланд хек XXL преди време. От него съм готвила рибена чорба. Сега взех, че го панирах, не се яде от сол. Сол въобще не съм слагала. Само направих каша от вода и брашно, топих и пържих. Преди това размразих и изплакнах в няколко води.

# 414
  • In transit
  • Мнения: 13 966
Здравейте мами! Идавам да питам купували ли сте замразен хек осолен? Не пишеше това на пакета. Пишеше почистен хек. Бях взела от Кауфланд хек XXL преди време. От него съм готвила рибена чорба. Сега взех, че го панирах, не се яде от сол. Сол въобще не съм слагала. Само направих каша от вода и брашно, топих и пържих. Преди това размразих и изплакнах в няколко води.
Това филе ли е? Много странно, звучи, като да си купила баккала (бакалао). Това е осолено филе от мерлуза, което се обезсолява за 24-72 часа, след което се консумира. Имаше ли малко по-силен аромат рибата?

# 415
  • Мнения: 7 219
Здравейте мами! Идавам да питам купували ли сте замразен хек осолен? Не пишеше това на пакета. Пишеше почистен хек. Бях взела от Кауфланд хек XXL преди време. От него съм готвила рибена чорба. Сега взех, че го панирах, не се яде от сол. Сол въобще не съм слагала. Само направих каша от вода и брашно, топих и пържих. Преди това размразих и изплакнах в няколко води.
Това филе ли е? Много странно, звучи, като да си купила баккала (бакалао). Това е осолено филе от мерлуза, което се обезсолява за 24-72 часа, след което се консумира. Имаше ли малко по-силен аромат рибата?
Bacalhau е треска,  не мерлуза.
И би трябвало да си пише ако е,  а и не съществува  такъв срез на  треска, който да прилича, дори малко!, на филе от хек. Да не говорим,  че цената ще е тройна.

# 416
  • Sofia
  • Мнения: 1 411
Здравейте мами! Идавам да питам купували ли сте замразен хек осолен? Не пишеше това на пакета. Пишеше почистен хек. Бях взела от Кауфланд хек XXL преди време. От него съм готвила рибена чорба. Сега взех, че го панирах, не се яде от сол. Сол въобще не съм слагала. Само направих каша от вода и брашно, топих и пържих. Преди това размразих и изплакнах в няколко води.
Това филе ли е? Много странно, звучи, като да си купила баккала (бакалао). Това е осолено филе от мерлуза, което се обезсолява за 24-72 часа, след което се консумира. Имаше ли малко по-силен аромат рибата?
Не е филе, а около 10-14 см рибета, някои с опашка, други - не. Бяха с кожа. Само почистени и без глави замразени.
А това бакалао, замразено ли се продава?
За такова не намерих, но другото име на хека е бакаляро
Дали и него правят осолен и са объркали партидите?

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 23:22 от Ani Ka

# 417
  • Мнения: 7 219
Мерлузата(Merluccius merluccius), известна още като европейска мерлуза, европейски хек или само хек, е вид риба от семейство Мерлузови (Merlucciidae).
Трѐската, наричана още атлантическа трѐска (Gadus morhua), е трапезна риба от семейство Gadidae, с ниско съдържание на мазнини.
Ни са от едно семейство,  ни са еднакви  на външен вид,  нито имат едно и също третиране( треската се осолява още на кораба,дори да се замразява после, защото така се усилва вкуса й, и се увеличава желатиновото съдържание), а за това, че вкусът няма н-и-щ-о общо, изобщо няма какво да се споменава.


# 418
  • In transit
  • Мнения: 13 966
LordOzzy, права си. Мислех за треска, като се спомена осолена, но бях уморена и съм направила грешка.

А за това какво се предлага в Кауфланд изобщо не си права, особено когато става дума за замразена риба. Преди две седмици имаше някаква скумрия замразена, на която шарките ѝ приличаха на пъстърва, но не беше и пъстърва. Свекъра ни беше поръчал да му вземем, не съм го питала още как е на вкус.

Ани Ка, значи си е било хек/мерлуза това,  разбрах какво си купила (като марка/опаковка), но е странно това, което казваш. Въпреки, че съм виждала различни риби в тези опаковки.

# 419
  • Мнения: 780
Здравейте. В ebag предлагат варен омар. Какво и как бих могла да приготвя с него и знаете ли как е като качество? Някой взимал ли е от там? И друго - от София някъде дали предлагат речни раци?

Общи условия

Активация на акаунт