Бързи въпроси и отговори деца - 9

• 4 520
  • 209
  •   3
Отговори
# 90
  • Поморие
Помощ, мами! Имам проблем с дъщеричката ми. Преди около седмица бяхме на педиатър и каза, че са тръгнали резците и кътниците й. От тогава приспиването и спането е истински ад. Приспивах я снощи от девет вечерта до един през нощта. Плаче, заспива, събужда се, пак приспивам и така с часове. Мажа й венците с Дентокинд по няколко пъти, но доколкото знам повечето гелчета не правят чудо, а процесът си минава от самосебе си и трябва да се изтърпи... До преди няколко дена вадеше много слюнки и като заспи се събуждаше с давене. Сега поне не се дави насън. По начало, още от родилното до сега, за година и два месеца, няма вечер, в която да не заспиваме с прелюдия, но сега е ужасно трудно. Приемам всякакви препоръки!

# 91
  • София
На времето ми предписаха за венците едно бебешко гелче, което вътре има лидокаин. Лично при мен болката доста бързо се притъпи пък при бебе надявам се също. Гелчето е Калгел. За голямата си дъщеря давах едни прахчета на Ashton & Parsons и бяха доста ефективни. Може да пробвате ако още не сте стигали до използването им.

# 92
Може да опитате да ѝ давате замразена гризалка, биберон или нещо друго за дъвчене. Студеното временно облекчава. Чай от лайка преди да заспи и обичайните съвети за рутина - тихи игри преди лягане, затъмняване...

# 93
Можете с гелче да опитате, но при нас нищо не помогна. Извади всички 4 първи кътници през месец април и това беше кошмарно. Не спане, не ядене, падна имунитета, имаше една седмица температура, след това разстройство една седмица, нослето течеше като вода... не сме спали доста дълго. Ето сега вече през последните 3дни отново спи нормално и спокойно, започна да се храни добре. Върна се детето което си беше.
Съчувствам ти, но трябва да се издържи. Ако гелчета при вас помагат още подобре, при нас нищо не помага...

# 94
Спасение при избиването на зъби аз не съм намерила! Кошмар е и при нас. Коликите дори не могат да се сравняват с това. А на нашия сладур обикновено избиват по няколко едновременно, та става чудно 😀😀😀

# 95
  • Пловдив
Здравейте. След ваксината на 6 г. (Тетраксим) трябва ли мястото да се пази от мокрене 24 часа? В листовката не пише такова нещо, но досега в по-бебешките възрасти личната н лекарка предупреждаваше за това. Чудя се веднага след ваксинацията да ходим ли към плуването, или трябва да се пропусне този час.
В бебешкия период /ваксините до годинка/ предупреждават за мокрене, но съм водила тогава детето на бебешко плуване. И съм къпала след ваксина.

# 96
Никога не са ме предупреждавали за мокрене на която и да е ваксина и съм ги къпала винаги след ваксина. Като цяло децата ми се къпят всеки ден, освен в някакви много екстремни ситуации. Единствено за проба манту са ми казвали, че трябва да се избягва мокрене и то когато аз бях дете. Но на плуване не бих завела след ваксина.

# 97
Бебенцето ми е на 50 дни, и от вчера сутринта връща вода, без да е пило вода, а АМ е яло само веднъж, завчера вечерта. Още вчера посетихме педиатъра и получихме направление за гастроентеролог... Останах изненадана, че това обаче било едва ли нормално колкото рефлукса и повръщането - а това детенце, колкото и батко му засега ( за първите два месеца говоря) засега са имали единични случаи на рефлукс и повръщане, а баткото въобще не е имал такива епизоди.. В същото време днес, бебенцето повърна и мляко, след едно от кърменията, въпреки, че успя да се оригне...  Някоя от вас има ли наблюдения доколко наистина това състояние - връщане на вода - е безобидно?

# 98
Малкият ми син е повръщал вода по същия начин, той беше със силен рефлукс и много повръщаше, като поврънатото е било най-различно - вода, нормално мляко, пресечено мляко, гъста консистенция като извара. Зависи кога повръща, ако е веднага сред хранене си е нормално мляко, но ако е минало време, все пак се е променило в стомаха. Беше само на кърма до 5,5м. Около 2рия месец точно му беше най-силен рефлукса. За мен е нормално.

# 99
Бебетата повръчат и това не е страшно. Има бебенца, които връщат след всяко харанене и съответно имат рефлукс. Еднократните връщания не са нещо страшно. Възможно е да е погълнало голямо количество кърма / АМ.

# 100
  • до най-прекрасния мъж
Нормално е да връщат вода, особено ако кърмата е престояла в стомаха. Дъщеря ми беше на АМ и също е връщала вода, без да е пила такава. Около втори месец рефлуксът ѝ се обостри особено много, изобщо не можех да я сложа по корем. Гастрото, при когото я водих, каза, че около тази възраст се обостря, после стихва. При нея беше киселинен и се проявяваше навън при натискане на коремчето само или при повече движение на детето след хранене.

# 101
  • Поморие
Здравейте,
От два дена, откакто се стопли времето, забелязах, че синът ми (на две и половина) го е страх от насекоми. Всякакви (мухи, пеперудки, оси). Не можем спокойно да седнем никъде навън вече! Види ли насекомо, сочи го и изпада в истерия, от която трудно се успокоява, даже и като се преместим. Страх го е да се движи и да се отдалечава, плаче, иска да седи на коленете ми. Миналото лято нямаше такъв страх, не е имало случай, който да го е отключил, като ухапване например.. Страхът е панически и ме притеснява. Вече изобщо не мога да излизам с него навън, а рядко има на кого да го оставя.. Не знам какво ще правим. Какво да предприема освен, че му обяснявам, че насекомите не са страшни, а са дребни и безобидни и дори те ги е страх от хората и т.н...

# 102
На колко е детето?

Аз самата имам страх от насекоми, до голяма степен вече преодолян. Полагах огромни усилия да не го предам на дъщеря ми, но се оказва, че арахнофобията например има генетичен компонент. Тя от бебе, буквално бебе, се ужасяваше от дори малки паячета, на годинка и малко сочеше няколко сплетени мои косми и ревеше "мамооо, паяяяк, маха, маха!" Изпадаше в истерии също заради комари (смяташе ги за летящи паяци), дори от пеперудите се плашеше.

Сега е на 4, стратегията ни е да преодолява страха с опознаване на насекомите и превръщането им в обект на интерес. Започнахме много рано с едни книжки на Usborne на английски, вече имаме няколко енциклопедии за по-големи деца. Четем и учим за всякакви буболечки и пълзящи твари, знаем им научините наименования, разглеждаме ги под микроскоп, хващаме ги, гледаме ги в буркан за по няколко дни, снимаме и определяме с ап, чудо. Добре, че е мъжът ми, той ги пипа, аз само понякога имитирам, че нямам проблем да ме лазят.

# 103
Здравейте, обръщам се към родителите от София с молба за идеи- къде на открито водите децата в почивните дни? Южния парк, Борисовата градина, зоопарка и местността Камбаните са им омръзнали, затова търся идеи за нови интересни места, паркове, детски площадки. Витоша, доколкото знам, уикенда е затворена за автомобили, а понеже децата спят обеден сън вкъщи, не можем да отидем за цял ден.
Благодаря на отзовалите се Simple Smile

# 104
северен и западен парк редуваме с изброените. в квартала зад бта е пълно с площадки и съчетано с парка на военната академия или военния музей се превръща в приятна разходка за няколко часа.

допълвам.. но са извън софия -- панчаревско езеро, ботаническа градина борика, зоокът алис

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 14:33 от sin_zaek

Общи условия

Активация на акаунт