Проблемен и болен съсед

• 1 459
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте
Живеем аз, съпруга ми, нашето дете на 2г и моята баба. Съседа ни е бил проблемен цял живот, домашен тормоз над жена му и децата му, но сега е на 76г и вече с лека форма на деменция. Проблемите идват от там, че той постоянно се оплаква, че нашето дете му тропа и казва, че аз съм тази, която тропа и постоянно ме обижда или тропа по тръбите на парното. Подхождаме с разбиране към болестта, мъжа ми говори с децата му и уж казват, че ще вземат мерки, но той след това още повече се агресира. Идва до вратата през деня, когато го няма мъжа ми и тропа, вика, дори днес когато излизах той тъкмо се засилваше към вратата с нещо като брадва или подобие на сабя, не успях да видя защото веднага затворих за да се предпазя. Мъжа ми днес последно говори със сина му и предупреди, че вече ще взимаме ние други мерки. Говорихме със съвета на блока и чакаме събрание. Аз не твърдя, че детето не вдига шум, не винаги успявам да реагирам когато изпусне или хвърли играчка, случва се да си изпусне шишето, да тича, да кара коли на колене,с което тропа докато лази. Винаги е в рамките на нормалните часове.
Кажете ми какво да правим и как да процедираме.
С полицията ни казаха, че процедурата е тромава и само жалби, ще го разглеждат по закона за здравето и до никъде няма да стигнем.
Детето става сутрин след 8, на обед заспива към 1.30, а вечер след 8.30 се започва с къпане, книжки, приспиване, не мисля че толкова пречим.

# 1
  • По света и у нас
Трябваше да извикаш полиция на място, какво чакаш? Да ви заколи ли? Започвай да пускаш жалби.
Какви са му на него историите и от колко време го познавай никой не го интересува, обаждаш се в полицията те да го усмиряват.

# 2
Да, това е грешка че днес не се обадих, но до сега винаги когато ни види нищо не прави срещу нас, а само оплаквания.

# 3
  • По света и у нас
Още можеш да се обадиш. Не е късно.
Подаваш оплакване, казваш че детето ти е застрашено и това е. Нека да му цъфнат на вратата да го разпитват.

# 4
Може ли по телефона, да не ходя с детето в районното

# 5
  • По света и у нас
Обади се да ги питаш. Аз даже нарочно с детето бих отишла за да видят полицаите за какво малко дете става дума.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 02:54 от PriMadonna

# 6
По-добре отиди до районното, поне да намериш телефона на вашия 'квартален'. Там можеш да подадеш и жалба или поне да се консултираш, защото звучи много страшно. Направи го при първа възможност.

Другото, което би могла да направиш е да сложиш дебели килими с пяна подложка или някакви подложки от пяна за шумоизолация на пода. По принцип не е много приятен постоянния шум, пък бил той и през деня. Незнам дали някога, някой е карал колички над главата, ти ежедневно. Хич не е приятно. Можеш и да слезеш долу, при него, когато и синовете са там, да чуеш колко тропа детето ти, много се чува, гаранция, да си представиш да го слушаш това  постоянно,  да му влезеш малко в обувките и да му кажеш, че ще вземеш мерки.

Разбира се, си действай паралелно по първата точка с кварталния.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 02:12 от Tina*

# 7
Да това с подложките не е лоша идея. Синовете му не идват и не се вълнуват особено от него, наскоро говорих с едната му снаха, каза че като са идвали се чуват единствено стъпки и другото, че й омръзнало от него и да не му обръщаме внимание. Разбирам, че може да се чува, ама детето не е нон стоп вкъщи и играта му е най много за час след като вечеря. Не знам дали си имате представа от деменция, но съм имала случаи, когато звъни и аз отварям, а той е забравил за какво идва, имам чувството че вече му е някаква изградена рутинна. Нас ни нямаше по празниците и комшиите горе, понеже по тръбите се чува и на горните етажи, казаха че пак е тропал. Не искам въобще да се оправдавам, имаме килим и върху него има от тези детските, които са един вид изолация, но ще взема и тази идея да наредим и такива под килима.

# 8
Човекът е болен, възможно е и да му се причуват шумове.
Вземете мерки преди да е станало късно. Жалба в прокуратурата също е вариант.

# 9
  • София
Може пък наистина да е шумно, щом се чуват стъпките. Цял живот съм живяла в какви ли не жилища и съм чувала стъпките над мен само в едно,в което имаха някакъв тънък ламинат и си ходеха у тях с някакви кросове. Уж имаха килими, но не навсякъде. Винаги знаех в коя стая са, а при чистене у тях с прахосмукачка - исках да си прегриза вените.
Добре, че не се налагаше да стоим дълго в това жилище, а те  в един момент го продадоха и новите собственици смениха настилката, та вече не се чува почти нищо.
Представям си ако бях с някакво психично или неврологично заболяване.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 11:58 от Fever Ray

# 10
Сложете си една камера пред вратата, че то полиция докато дойде той може да си е тръгнал, но поне ще имате запис да покажете.

# 11
И аз мисля, че камерата е много добра идея.
Ако наистина е дементен, а не просто зъл - със сигурност му се причуват неща.
Имах баба, която вдигаше блока на главата си, понеже комшията отдолу „изчуквал“ фенери посред нощ! / фенери уж за гробищата, знам ли какви са били.../ , но...човекът беше отдавна починал!

# 12
Разбира се, че полицаите ще ти кажат да не пускаш жалби. По-малко работа за тях! Пускай, пускай! Ако първата не доведе до нищо, втора. Поне ще го предупреждават писмено, поне ще му скръцнат със зъби накрая да спре да вилнее, и уверявам те, такива са страхливци, ще се кротне. Дайте твърд отпор, че с дипломация не става. Личен опит. Ако не правиш нищо, ще продължава. Ако полицията почне да се занимава с него, дори "нищо да не стане" обективно, ще се укроти. И моят съседко уж беше дементен, а взе, че разбра, когато накрая се намеси полицията. Rolling Eyes

# 13
  • София /Абсурдистан
Аз да не ви отчайвам, но ще кажа, че съм минала през подобно нещо и абсолютно нищо не помогна. Нито жалби, нито полиция, нищо. Само скъсани нерви накрая. Добре, че се изнесоха по някое време.

# 14
Благодаря на всички.
Ами няма шанс да се изнесат, понякога ми става жал за него, а и за жена му. Винаги, когато говорим с децата или снахите, те после навикват жената, а тя е толкова наплашена от цял живот тормоз...
Сега се надявам лятото, като сме повече време навън, да се поуспокоят нещата. Той си твърди на тезата, че аз нарочно му тропам и не приема, че детето играе или тича. Когато му кажа, че е детето, той казва, че му е приятел и какво искам ще тропа нали е дете.
Сега от последния разговор със сина му, няколко дни няма проблем, да видим..
Щях да кажа и друго, със сигурност се чуват стъпки, и аз чувам горе комшиите и прахосмукачка, както и долу, когато блъскат врати, но това е когато живееш в блок..

Общи условия

Активация на акаунт