Еритроцити в урината.

• 163
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, детенцето ни е момиченце на 3 годинки, правихме изследване на урината преди няколко месеца по повод болка при уриниране и в резултатите излезна RBC поле - масово (еритроцити в урината) , след месец отново имахме същата случка една вечер отказа да пишка и на следващата сутрин със зор се изпишка, отново изследване на урината и отново еритроцити в урината. Отидохме на нефролог, който предположи, че може би се касае за песачинки и ни каза да направим 15 дни по-късно същото изследване и преди няколко дни го направихме този път без симптоми и без болка или парене при пишкане, но стойностите си бяха същите еритроцити - 50 µL, RBC/поле 18-20. И в трите изследвания няма други находки като бактерии, кристалчета и т.н.

# 1
Стерилна урина - трикратно изследване. Тук има нещо, което се пропуска. А за да се пропуска, значи не се търси достатъчно.
При обикновеното изследване на урина се брои на око под  микроскоп, понякога се пропускат бактериите, ако не са много.
За това дори сами, без лекар вземете 3 стерилни шишенца от аптеката  - струват стотинки и пуснете в лаборатория първа сутрешна урина - детето пишка директно в шишенцето.

# 2
Извинявам се, пропуснах да кажа, че при първото изследване имаше и стерилна урина, както си трябва замихме интимните части с водичка сутрин и първата урина я разделихме в 2 шишенца като едната беше стерилна и другата нормална, на стерилната също нямаше наличие на бактерия, проблема явно не е бактериален, също забравих да отбележа е, че цвета на урината си е нормален.

# 3
Извинявам се, пропуснах да кажа, че при първото изследване имаше и стерилна урина, както си трябва замихме интимните части с водичка сутрин и първата урина я разделихме в 2 шишенца като едната беше стерилна и другата нормална, на стерилната също нямаше наличие на бактерия, проблема явно не е бактериален, също забравих да отбележа е, че цвета на урината си е нормален.

Стерилната урина се взема от първата урина и преди сутрешния тоалет.
Ако трябва вземете две шишеца и дайте в две различни лаборатории.
Казвам го от личен опит, защото по този начин хванахме инфекция на мой близък, след безброй отрицателни резултати и уж всичко е наред, а се оказа след като пуснахме урини в различни лаборатории, че в другата, която не бяхме носили за изследване откриха бактерия. Започна се лечение и беше успешно.
Уринарните инфекции не са никак за подценяване, стават хронични ако не се лекуват и остава проблем а цял живот.
Не съм тук да ви плаша, но при положение, че става въпрос за дете на 3 годинки, смятам, че трябва по-сериозно отношение от страна на лекарите. Може и да не е инфекция, но някак не е ок  дете да има масово еритроцити в урината.

# 4
Благодаря за съвета, ще направим изследвания и в други лаборатории, а относно сутрешния тоалет от лабораторията ни казаха измиване само с вода преди пишкането в чашката.

# 5
При еритроцити в урината, урината не може да има нормален цвят. Simple Smile
А левкоцити има ли?

# 6
При еритроцити в урината, урината не може да има нормален цвят. Simple Smile
А левкоцити има ли?
Макроскопска хематурия: е налице, когато урината изглежда розова, червена или дори кафеникава, поради наличие на кръв. Цветът може да варира в зависимост от количеството на кръвта и времето, през което тя е престояла в пикочните пътища. Понякога урината съдържа съсиреци. Този вид се идентифицира лесно, тъй като кръвта е видима.
Микроскопска хематурия: се открива само чрез лабораторно изследване на урина под микроскоп. При нея урината изглежда нормално, но в нея се намират червени кръвни клетки, които не могат да се видят без специална апаратура. Обикновено този вид се установява случайно при профилактичен преглед или по повод на изследване по друга причина.
 Левкоцити 2-3 при норма до 4

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 16:34 от PetyaVRZ

# 7
Именно. Браво, открила си сама.

2-3 на поле или 2-3 звездички?

Според мен трябва да се видят на ехограф пикочните пътища и бъбреци, не да се предполага. Освен с нефролог, обаче, полезно би било да се консултирате и с уролог.

Да се пусне микробиология в различни лаборатории би било решение, само ако изследвате винаги стерилна урина. От написаното от теб, аз разбрах, че само "първия път" е изследвана стерилна урина, което означава, че след това сте изследвали повторно нестерилна урина (?)

# 8
Именно. Браво, открила си сама.

2-3 на поле или 2-3 звездички?

Според мен трябва да се видят на ехограф пикочните пътища и бъбреци, не да се предполага. Освен с нефролог, обаче, полезно би било да се консултирате и с уролог.

Да се пусне микробиология в различни лаборатории би било решение, само ако изследвате винаги стерилна урина. От написаното от теб, аз разбрах, че само "първия път" е изследвана стерилна урина, което означава, че след това сте изследвали повторно нестерилна урина (?)

Да точно така правилно сте разбрала! Simple Smile)
Бяхме на нефролог, погледна я с ехограф и каза, че е прекалено малка та да се види ако има проблем. Назначи ни изследване на съотношение калций/креатинин в урината, скоро ще направим и него.

# 9
Здравейте, надявам се всичко да е наред при вас. Моята дъщеря е в същата ситуация с еритроцитите, без симптоми и без бактерия. Имаше срастване на срамните устни, което коригираха и чакам да мине седмица, за да пуснем нови изследвания. Има ли яснота при вас какво се случва? Мен нефролога ме наплаши ужасно.

# 10
Ами, значи, трябва да изследваш стерилна урина повторно, в две различни лаборатории. Урината се взима от втората порция струя, нито от началото, нито от края на чишкането.
И консултация с уролог, като получиш резултатите от микробиологията. https://urology.bg/kakvo-e-urologia/

Другото изследване на калций/креатинин можеш да го пуснеш междувременно.

# 11
Здравейте, надявам се всичко да е наред при вас. Моята дъщеря е в същата ситуация с еритроцитите, без симптоми и без бактерия. Имаше срастване на срамните устни, което коригираха и чакам да мине седмица, за да пуснем нови изследвания. Има ли яснота при вас какво се случва? Мен нефролога ме наплаши ужасно.

Защо ви е наплашила, какво толкова ви е казала ?  Ние също имахме срастване на срамните устнички, нефролога още на първия преглед ги раздели с капачица от спринцовка, но 2-3 седмици след това на изследванията отново има наличие на еритроцити.

Общи условия

Активация на акаунт