Имат ли аромат вашите спомени?

• 2 962
  • 81
  •   1
Отговори
  • София
Съществуват ли спомени във вашето съзнание, които изплуват при определен аромат?

# 1
Да, много. И вкус.

# 2
  • София
Голяма част от моите са свързани с детството.
Люляк, прясно окосена трева веднага ме връщат в приятните мигове от миналото.
А мирис на столова храна в неприятните.

# 3
Абсолютно, но винаги негативните. Нямам хубав спомен с аромат, освен божурите по време на манифестация.

# 4
Да, различните сетива различни спомени отключват при мен.

Някои аромати/миризми ме връщат на конкретни места или в конкретни моменти от миналото. Допирът до някои специфични материи или повърхности - също. Конкретна светлина, ъгъл на огряване, прашинки танцуващи във въздуха, падаща течаща вода в мраморно корито, ъгъл на дървесен клон, свод на прозорец... Конкретна музикална фраза, специфично подсвирване, някои животински звуци. Мозъкът си играе интересно с нас.

# 5
О да. И мен конкретни аромати ме връщат на конкретни места. Примерно ароматът на копривена супа - пренасям се на село, пролетната ваканция, излизаше първата коприва и баба правеше първата такава супа за годината... И други примери имам.

# 6
Много интересна тема. По мое време в детските градини много се използваше белина за почистване. Затова, свързвам миризмата на белина с детска градина. Била съм в  различни детски градини, като от първата ми имам лоши спомени, затова тази миризма и до ден днешен, когато я усетя, ми навява негативни асоциации.
Когато бях малка, имаше и един крем за ръце "Дунавски вълни". Всъщност, има го и сега. Когато бях на 5 г., една зима с майка ми бяхме на една планинска почивка. Там за първи път тя купи от този крем и много ми хареса миризмата му. Също и мястото, където бяхме, много ми хареса, и миризмата на този крем ме връща в онези моменти. Обичам много и миризмата на печени чушки, понеже обичам есента, а този аромат ми напомня за наближаването на този сезон и ми създава някакво усещане за уют.

# 7
Да, но не конкретни спомени, в смисъл на случки, а по-скоро конкретни храни и напитки от миналото. То е и логично.

# 8
  • София
Даааа, много хубава тема!Благодаря ти, Иля🌷Ароматите, които извикват моите спомени - на първо място ще сложа миризмата на печени чушки...изпълва ми сетивата и ме връща към детството, когато на балкона (паради липса на село) печахме с баба килограми чушки на чушкопека...обожявам я, други миризми от детството - днес даже в разговор стана дума за миризмата на помещението, където като деца в детската ни водеха да ни облъчват с някакви лампи (не е конкретно спомен приятен/неприятен), но се е запечатал в съзнанието ми и провокира спомени, също така като ми замирише на готвено от кухните на градините...връща ме веднага там...по онова време не беше кой знае колко приятен или впечатляващ, спомням си миризмата на "чужбина", когато татко се е връщал от командировка и ми е носил шоколади - куфарът имаше един особен аромат❤️, който го свързвах с трепетно очакване. Реално учените отдавна са направили връзка между ароматите и тяхната способност да провокират спомени и при мен работи с пълна сила - връщам се към спомени, места, случки, които са ме докосвали!

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 16:08 от Valena25

# 9
  • Deutschland
Уханието на печени картофи на жар, боб отвън на огнището, липовият чай с мекици сутрин, парфюмите на майка ми, ръчно точените баници на баба ми. Много, много аромати ми напомнят безгрижното минало. Понякога някой парфюм ми напомня за нещо от някога, но не винаги се сещам за съжаление.

# 10
  • Някъде там
Имат, имат и чувство, произлизащо от този аромат...
Много са примерите, но щом прочетох заглавието, си спомних за аромата на печени чушки и врящата в казана на огъня лютеница, и в мен нахлу една тъга. Започнеше ли баба да се подготвя за двудневното приготвяне на лютеница, знаех, че лятото си е отишло – и тогава, и сега ми стана тъжно...
Ароматът на божури и рози сега ми връща спомените от плетенето на венци за 24 май и спомена за еуфорията, която ме обземаше, когато почти унищожавах розовите храсти и огромните божури, които имаше баба ми в градината, за да се състезавам с останалите деца – кой повече цветя ще донесе.
Първото ми влюбване също има аромат, и емоцията е срам, свенливост...
Чудесна тема.

# 11
Ароматът на дюля моментално ме връща в къщата на баба преди повече от 30 години. На мушкато, на индрише също.

# 12
Имат - на зюмбюли, люляк и момина сълза, на лавандула, на мокра пръст, на летен прах и дъжд, на пушек от огньовете между болковете, на които къкри лютеница или каквито и да е буркани, на конкретни парфюми... И на печен пипер, разбира се. И още десетки миризми, за които не сещам сега, но в момента, в който ги усетя, спомените ще нахлуят в главата ми.

# 13
Имат, определено. Нямам силна памет за отминали събития, но присъствал ли е специфичен аромат винаги се връщам безпроблемно "там". Откакто осъзнах тази връзка, започнах да я "експлоатирам", за да запазя приятните спомени. Примерно, предстои ми концерт на любима група, внимателно избирам кой парфюм да сложа Simple Smile

# 14
Всички аромати ми напомнят за майка ми😢.И лютеницата,и чушките,цветята,които отглеждаше и ни правеше букети за 15 септември. Люляците и лалетата,черешите,всичко,абсолютно всичко в този живот,ми напомня за нея!Непрежалима 😪😪😪

Общи условия

Активация на акаунт