Кое куче е най-подходящо за вас

• 1 396
  • 13
  •   1
Отговори
Ако сте решили, че кучето е най-подходящият домашен любимец за вас, можем само да ви поздравим. Хората, които отглеждат кучета, са по-здрави и по-щастливи. Също така те страдат по-рядко от депресия, стрес, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и самота, отколкото тези, които нямат куче в дома си. Общуването с вашия четириног приятел ще ви осигури и най-важното – неговата безусловна любов.

Въпреки че ползите от избора на куче за домашен любимец са безспорни, отглеждането му също така е свързано с много разходи и отговорности. Всички кучета се нуждаят от ежедневни разходки на открито, редовни медицински прегледи и много внимание от страна на стопаните си. За да сте сигурни, че ще намерите идеалното куче за вас, трябва да вземете предвид редица фактори.

Какъв размер куче е подходящ за вашия начин на живот?

Въпреки че изглежда логично, че едно по-малко куче би било по-подходящо за отглеждане в апартамент, това не е съвсем вярно. Всички кучета се нуждаят от ежедневни разходки и дейности на открито, а някои – повече от другите.

Например големите нюфаундленди всъщност предпочитат да мързелуват у дома и да се разхождат спокойно. А по-дребните териери могат да бъдат изключително буйни и да се нуждаят от много движение и игри на открито.

Малко кученце или възрастно куче да си вземете?

Естествено, малките кученца са много очарователни, но заедно с това идва и допълнителна отговорност. Те изискват повече време и внимание, както и обучение, което може да включва всевъзможни „инциденти“. Поради тези причини хората, които нямат време да възпитават и обучават малко кученце, често решават да си осиновят по-възрастно куче.

Чистокръвна или смесена порода куче?

Някои хора предпочитат чистокръвните кучета, защото искат да участват в киноложки изложби или са привлечени от външния вид и характеристиките на определена порода. Други пък предпочитат „уникалните“ кучета от смесена порода.

Осиновяването на куче, което се нуждае от дом и грижи, независимо дали е малко, или вече възрастно, чистокръвно или мелез, може да бъде много възнаграждаващо. Някои хора твърдят, че осиновените кучета изграждат специална връзка със стопаните си и непрекъснато изразяват своята признателност.

Независимо кой тип куче предпочитате, има предимства и недостатъци, с които трябва да се съобразите:

Чистокръвни кучета

Плюсове:

• Известно е предварително какви общи физически характеристики, например размер, могат да се очакват.

• Известни са общите поведенчески характеристики на породата като темперамент и др.

Минуси:

• Повишен риск от генетични здравословни проблеми.

• Скъпи са.

• Всяко куче е индивидуално. Няма гаранция, че ще има определен характер или външен вид само защото е чистокръвно.

Смесена порода

Плюсове:

• Генетичното разнообразие означава по-малка склонност към здравословни проблеми.

• Желани качества на повече от една порода като размер, темперамент, характер.

• По-евтини са или дори безплатни при „осиновяване“.

Минуси:

• По-малка сигурност относно физическите и поведенческите характеристики, особено при малкото кученце. Ако обаче можете да определите вида му (напр. лабрадор микс), имате по-голям шанс да прогнозирате как ще се развие.

• Характеристиките на повече от една порода могат да бъдат не само добри, но и проблемни.

Коя е най-подходящата за вас порода?

Има над 150 различни вида чистокръвни кучета и съответно още по-голям брой смесени породи. Можете да стесните избора си, като реалистично съпоставите нуждите на кучето със своите собствени. Разходете се из паркове и градинки и разговаряйте със собствениците на кучета. Те могат да ви дадат насоки дали определен вид куче ще се чувства комфортно в условията, които можете да му осигурите.

Имайте предвид, че кучетата първоначално са били развъждани, за да изпълняват специфични функции. Клубовете по развъждане са разделили различните породи на седем отделни групи въз основа на техния произход. Според Българския републикански киноложки съюз това са:

1. Овчарски и пастирски кучета (колита, староанглийски овчарки, австралийски овчарки и др.). Те се чувстват най-добре във ферма с пасищни животни. За да бъдат щастливи и добре адаптирани в градска среда, се нуждаят от много движение, работа за вършене или спортни занимания като например тренировки по аджилити* или послушание.

2. Породи със специфично предназначение, или т.нар. работни кучета
(акита, боксер, доберман, немски дог, нюфаундленд, самоед и др.). Те са родени, за да „работят“ по специфична физическа задача, независимо дали става дума за охрана, спасяване на хора, или теглене на шейна. Много от тях не са подходящи за семейни домашни любимци, но могат да станат такива с подходящата социализация и обучение. Независими, със силна воля и физически силни, те трябва да бъдат държани под контрол и да получават достатъчно физически натоварвания.

3. Териери (фокстериери, ирландски териери, джак ръсел териери, английски бултериери и мн. др.) Те са енергични, упорити, смели, решителни... и обичат да копаят! Създадени са да ловуват и убиват гризачи и лисици, които са нападали фермите, затова са доста независими и трудни за обучение. Въпреки че могат да бъдат дружелюбни, лоялни и стабилни домашни любимци, някои от тях може да лаят прекалено много и да хапят шумни деца.

4. Ловни породи за пернат дивеч
(английски и ирландски сетер, унгарска визла, лабрадор, златен ретривър, кокер шпаньол и др.). Това са кучета, отглеждани да тичат по цял ден в търсене на сухоземни и водоплаващи птици за своите стопани. Те са активни, бдителни и се нуждаят от ежедневни, ободряващи упражнения. Обичат да са сред хора и да получават много внимание. Лабрадорите и голдън ретривърите са едни от най-популярните семейни домашни любимци.

5. Ловни породи за едър и дребен дивеч (бийгъли, басети, хрътки, гончета и др.). За тях е най-естествено да следят други животни и хора чрез обонянието или зрението си. Кучетата, водени от зрението, се движат бързо, като скоростта и издръжливостта им ги правят трудни за хващане, ако избягат от вас. Кучетата, водени от обонянието, се движат по-бавно, но са склонни да се отклоняват, за да проследят интересна за тях миризма. Те могат да бъдат много шумни – да вият и да лаят.

6. Компаньони (далматинци, английски булдог, чау-чау, шарпей, пудели и др.) рядко изпълняват първоначалните си функции. Например пуделите са използвани за търсене на трюфели, а далматинците – за тренировки. Кучетата от тази група са популярни семейни компаньони, когато техните индивидуални нива на активност и нуждите им съвпадат с тези на членовете на семейството.

7. Декоративни породи, или кучета играчки
(кавалер кинг чарлз, чихуахуа, йоркширски териер и др.). Те се отглеждат като компаньони и искат да бъдат постоянно край вас. Но дори „джобните“ кученца се нуждаят от движение. Малки и крехки, те могат да бъдат лесно възбудими и лаещи. Децата и по-възрастните хора трябва да бъдат особено внимателни около тях, за да не ги наранят. Лоялни и интелигентни, те обичат да учат разни номера.

Намерете куче, което отговаря на вашия начин на живот

Изборът на куче само въз основа на външния вид никога не е добра идея. Вместо това, помислете за начина си на живот и какъв вид куче ще се впише в него. Това ще гарантира, че и вие, и вашият кучешки приятел ще бъдете щастливи заедно.

Следва продължение...

---------------------------------------------------------------------------------
*Аджилити (от англ. Agility) е кучешки спорт, при който кучето трябва за възможно най-малко време да премине през терен, пълен с различни препятствия.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 11:27 от Рaдост

# 1
Осиновявайте, а не купувайте! В приютите има хиляди различни невинни души. Малки, големи, средни. Всякакви.
Всички те се нуждаят и дараяват любов! Не купувай! Осинови!
Ако робуваш на породи, това не те прави човек, който обича животни.

# 2
Могат да осиновяват опитни хора, осиновяването е рисковано. Призива звучи миловидно е прочуствено, но истината е, че проблемни кучета и болни кучета се озовават отново на улицата. Българските приюти предлагат ли характеристика на кучетата? Аз не съм чувала. Европейските приюти наблюдават кучето и му правят портрет (оф … профил искала съм да кажа) и го предлагат за осиновяване на подходящите хора.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 16:45 от Di Soleil

# 3
  • Sofia
Могат да осиновяват опитни хора, осиновяването е рисковано. Призива звучи миловидно е прочуствено, но истината е, че проблемни кучета и болни кучета се озовават отново на улицата. Българските приюти предлагат ли характеристика на кучетата? Аз не съм чувала. Европейските приюти наблюдават кучето и му правят портрет (оф … профил искала съм да кажа) и го предлагат за осиновяване на подходящите хора.
И в сайта на приюта в Богров мисля, има снимки на кучетата за осиновяване и като цъкнеш на снимката се отваря портрет и характеристика. Не сте права. Не всеки приют предлага инфо в сайт, но ако отидете в приюта ще ви покажат.

# 4
Защо пък чак с 4 удивителни да се карат хората да не купуват и да не размножават. Всеки си има право на лични решения.
Не че аз имам куче, но ако реша да си взема, ще е от развъдник, с определена порода, а именно - пудел, защото е хипоалергенно, а в семейството имаме хора с доказани алергии.
Затова бих предложила всеки да си взима сам решенията, а не някой да му ги налага в интернет чрез поставяне на удивителни знаци.

# 5
Ма хора, аз не твърдя, че трябва да се купуват кучета, твърдя, че осиновяването на възрастно, необучено куче, куче водило тежък живот, вероятно носещо травми трябва да става от опитни хора. Да, не съм и предполагала, че има приюти, които дават характеристики на кучето. Темата не е да купим или не, а кое е най-подходящото за нас куче. По тази тема казвам, че осиновяването не е винаги успешно когато осиновителите са неопитни. Това е. С удивителни и без удивителни, с обиди или без обиди.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 22:32 от Di Soleil

# 6
Имала съм , немска овчарка, доберман , когато имах двор. Сега имаме френски булдог, много по различно от останалите породи. Но много добър приятел и е подходящо за апартамент.

# 7
  • Бургас
По тази тема казвам, че осиновяването не е винаги успешно когато осиновителите са неопитни. Това е. С удивителни и без удивителни, с обиди или без обиди.

Напълно съм съгласна.
Проблеми могат да възникнат дори и при опитни осиновители.
Ако решите да осиновявате, не се подвеждайте само по снимки и характеристики - добре е да се отиде в приюта, да се разходи кучето 1-2-3-5 пъти, да се наблюдава. Не че ще покаже, защото в приют и вкъщи е различно, но все пак някаква първоначална представа може да се придобие.
Защото често кучета от приюти отново се озовават на улицата или се връщат обратно.

# 8
Породите са селектирани с конкретно предназначение и идеята е ако ти трябва куче, което може да прави еди-какво-си да си вземеш такова. На мен ми трябваше куче пазач, което да е едро, издръжливо и да не е капризно на храна, съответно съм си взела такава порода. В конкретния случай, никой не може да ме убеди, че едно малтретирано куче скитало из улиците става за пазач. Не и без солидна доза рехабилитация и обучение преди това, и дори тогава пак не е сигурно. Не говоря просто да лае по някой, а да охранява имот и да взима решения кога и дали да нападне и това да му е вродено, без обучение.

Не пробутвайте осиновяването като панацея и не го противопоставяйте срещу купуването на породно куче, осиновяването определено не е за всеки и обикновено идва с поведенчески проблеми, които може и да не се решат. Да съдиш за това кой обича кучета и кой не по това дали е осиновил или купил, е толкова наивно, че чак е смешно.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 23:16 от Little Queen

# 9
  • Paris, France
Не че аз имам куче, но ако реша да си взема, ще е от развъдник, с определена порода, а именно - пудел, защото е хипоалергенно, а в семейството имаме хора с доказани алергии.
Затова бих предложила всеки да си взима сам решенията, а не някой да му ги налага в интернет чрез поставяне на удивителни знаци.

Права си, разбира се. 💐

Само да добавя, че в приютите също има породисти кучета, с паспорти, родословно дърво, купени от реномирани развъдници. Когато собственикът се разболее тежко, инвалидизира се или по друга причина не може да се грижи за кучето, то често се озовава в приют, особено ако е на възраст. Същото ако се наложи местене далече и няма как да се вземе животно или собственикът умре.

Съветвам хората, които мислят да вземат куче първо да пробват да се грижат известно време за кучета от дадената порода. Могат да ходят като доброволци в приют да разхождат кучета, да им чистят и да ги хранят, да гледат кучета когато собственика отсъства, ей такива. За себе си зная, че ежедневен ангажимент с извеждане и разхождане на животно по поне 2 пъти дневно не е за мене и бързо ще ме изнерви. Затова гледам котки.

# 10
Никога не съм виждала куче с родословие в развъдник. Легитимните развъдници още като взимаш кучето ти казват ако някой ден не можеш да го гледаш - да им го върнеш. И моето като взимах пак това ми казаха. Иначе померани съм виждала и хъскита в приюти, с паспорти да, но не и с родословия. Паспорт се вади лесно и не е доказателство за породност, с родословието е по-сложно и ако някой се е занимавал да го вади, няма да остави кучето да стигне до приют.

# 11
  • Paris, France
Аз пък съм виждала и кучета, и котки с родословие из тукашните приюти. Обикновено са животни на починал собственик, които наследниците, обещали да се грижат за тях, донасят барабар с родословието и паспорта с обяснение, че житейската им реалност или здравословното състояние не им позволяват да запазят животното.

Даже исках да взема две бирманки, които синът на починалата им собственица не можеше да вземе, защото работеше в армията на друг континент. Ако не бяхме взели котарака малко преди това, щях да ги взема. Престояха цяла година в приюта, горките. Първо - който иска породисти коте, обикновено иска да е бебе. Второ - на много хора, искащи породисто животно не им и минава през ума, че може да има такива в приют. Трето - много хора мислят, че животните, престояли в приют са налепили болести и са травмирани. И последно - малко хора имат търпение да чакат с години да се появи в приют животно, което е точно от породата, която търсят.  Така тези животинки не намират лесно стопанин. Някои са и старички и при тях вече са се появили генетични болести, към които породата е предразположена.

Та, виждала съм и с родословно дърво. 

Off - до нас в момента броди по улиците породиста, бенгалски котка с родословно дърво и паспорт. Собственикът умря и когато полицията и социалните разбиват вратата за да влязат, котката се шмугва навън и повече не дава никому да я пипне или хване. Яде от паниците, в които сипваме храна за другите улични котки. Бяга от хора. Спи по таваните на изоставени къщи. Видях и паспорта, както и родословното дърво. 

# 12
Може ли да споделиш кой е развъдника или поне линията? Стана ми интересно кой е допуснал това. Жалко за животните.

# 13
  • Paris, France
За котката ли? В момента нямам документите пред себе си. У съседка са и мога да я питам като я видя. Адресът на развъдника беше някъде до град Лион или Гренобъл. Котето е изследвано за рвтинопатии, мегалокардия, СПИН и доста други болест, ваксинирано и следено.

Всъщност има и кой да го прибере, ами бяга, рядко го засичаме и не можем да го хванем. В клетка-капан не влиза, а и наоколо хората оставяме много храна за други котки, та може и да си живее щастливо навън.

В случая развъдникът няма вина.

Общи условия

Активация на акаунт