Отговори
Здравейте! От известно време попадам на статии и клипове за ашвагандата – представя се като адаптоген, който балансира нервната система, намалява стреса, тревожността и дори помагал при депресивни състояния.

Интересува ме дали наистина променя начина, по който човек реагира емоционално – прави ли го по-уравновесен, по-малко избухлив, с по-малко “вътрешна тревога”?
Подходяща ли е за хора, които са по-нервни или емоционално лабилни (без диагнози)?
Има ли реални промени в поведението, които сте забелязали – при вас или при близки?

Не търся реклама, а реален опит – благодаря предварително на всеки, който сподели. 🙏

# 1
Във форума има поне 15 теми за Ашваганда и близо 1000 мнения по въпроса. Кое е останало неизяснено около тази вълшебна билка, която буквално лекува всичко, ако се вярва на рекламите (естествено, че не е вярно).

# 2
Не съм видяла

# 3
  • SF
Никога не съм попадала на такива теми. А и в търсачката ми е трудно да търся. По-добре да отвори нова тема, отколкото да повдигне някоя от 2014 г. (примерно).

# 4
Сега се разрових и нито една не видях, къде са тези 15 - не знам. 😂

# 5
  • София
Във форума в графа " Специалистите говорят" има тема на Емил Викторов , който си е аюверда специалист. Според мен ако го попитате ще Ви отговори най-точно. Аюверда добавките понякога са и лекарствени продукти така, че не се пият с лека ръка.

# 6
Във форума в графа " Специалистите говорят" има тема на Емил Викторов , който си е аюверда специалист. Според мен ако го попитате ще Ви отговори най-точно. Аюверда добавките понякога са и лекарствени продукти така, че не се пият с лека ръка.
Нищо против специалистите Hands V , обаче, авторката / както и много други хора, които отварят тем,и/,  иска лични наблюдения.
 Аз не хресвам всеобхватността, приписвана на ашваганда- твърде комерсиализирано ми се струва.
Освен това, като чуя адаптоген- бягам с 200.
Има описани достатъчно странични ефекти, за да не посягам към нея.

# 7
  • София
От "лични наблюдения" съм си патила. Затова препоръчвам тоя тип добавки от Аюверда да са предписани от хора, които се занимават с това (не е задължително да е някой от форума просто тука е безплатно). Пак казвам има неща дето ни е си мислим, че са "добавки", но те в Индия са си лекарствени продукти. Да не говорим, че всяка една тяхна добавка не се препоръчва при определен тип хора или състояния.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 12:50 от I.R.

# 8
Личните наблюдения, трябва да са подплатени с налично критично мислене, и лична отговорност да се информираш.
Точно както и при всяко решение, което ви дава алопатичен / конвенционален доктор.

# 9
Идеята ми е, дали наистина “изключва” емоциите ти или е силно преувеличено?

# 10
  • София
Двама хора познавам дето пият и до сега емоциите им не са изключени Grinning Някой доста си е поиграл с превода.

# 11
Няма общо с превода.
Идеята идва от принципът на аюрведа и холистичната медицина, че стомах и черва са като „втори мозък“ на тялото. Това означава, че състоянието на храносмилателната система влияе не само на физическото здраве, но и на емоционалното и психическото благополучие.
Холистичен подход включва доста повече неща, от просто пиене на ашваганда.

# 12
Сега се разрових и нито една не видях, къде са тези 15 - не знам. 😂

Заповядайте, ако тук не намерите отговор, не знам дали изобщо някъде ще има такъв :
горе в ляво има търсачка, излизат 933 мнения за ашваганда.

Писах , защото преди една седмица пак някой питаше за същото нещо.

# 13
  • София
Добре, и това означава, че ако вашият “втори мозък” е в добро здравословно състояние емоциите Ви ще са изключени?

# 14
Не разбира се, емоциите са естествена част от човека, независимо от състоянието на „втория мозък“. Смятам, че въпросите, които водят до излишни спорове, не са особено ползотворни. Който търси, намира.

Общи условия

Активация на акаунт