Пубертетът при момчетата - тема 18

• 31 627
  • 699
  •   2
Отговори
# 315
Сега ходи с баща си на полигон да се учи да кара кола.

Това не е ли забрането? Непарвоспособните могат да карат само с инструктор.
Полигонът е частен двор, асфалтиране. А ученето, поне на този етап, е тръгване, спиране и паркиране.
Законът за движение по пътищата касае пътната мрежа и движението по нея. Там не е разрешено да кара, а и той не кара. Нито с инструктор , нито без.
А това  с инструкторът, не съм много съгласна. В САЩ и Канада много хора се явяват на кормуване без да са посетили/ да ги е учил инструктор. За листовките пък съвсем.

# 316
Моят тинейджър може да кара, учи го баща му, който е много добър шофьор.
Естествено, не по улиците. Освен да шофира, разбира и от коли, интересува се, самоук е и с баща си постоянно си говорят/спорят/обсъждат модели/двигатели/цилиндри и т.н детайли.
и при нас е същото и като се почне един спор и се вадят сайтове какво ли не.

# 317
  • София
Моят като отиде на курс при инструктора, онзи беше смаян, че синът ми никога не беше сядал зад волана. Явно вече рядко се случва ....

# 318
За жалост се случва рядко. И после 18 годишен карал със 170. Еми той си има самочувствието, че може защото "кара" от 15 годишен. Моят съпруг също е изключително добър шофьор. Професионален, с много стаж и много внимателен. И мен само при него не ме е страх. Много е против детето да се качва на колата преди да има книжка. След книжката ще кара с него. И с мен направи така. Не ми даваше да карам в началото сама. След време ми даваше сама, но без детето и чак след половин година ме пусна да карам с детето в квартала.

# 319
Колибри..всеки споделя. Някои обаче освен това, правят и друго - квалифицират.
Аз не съм тръгнала да квалифицирам чуждия опит като теб / не пиша какво смятам за момче което не знае от коя врата да седне в кола, например/. За това ми е странно такова  писание..но хора разни.

# 320
Факт е, че е забранено шофирането без книжка, независимо как и с кого. Евентуално, ако  е частен имот без други участници в движението, тогава приемам. Всичко друго е опасно за останалите шофьори.
Смятам, че трябва да се научат на курсовете, после, като имат книжка, нека си карат с придружител, който да ги доучи.
Но съм съгласна, че не от всеки става добър шофьор. Като гледам как не се спазват правилата....особено за дясностоящия. Всеки път минавам на тръни през нерегулирано кръстовище, очаквайки някой да профучи направо. Веднъж даже (бях дясностояща) даже ми натиска клаксона един, отнемайки ми предимството....хаха Такъв да го спреш, да го питаш дали знае правилата. Ама обикновено са простаци, с които не може да се разговаря.

За мигачи пък не искам да отварям дума.

# 321
Сащ и Канада не мисля, че бива да ги сравняваме с условията на шофиране в Бг.
Споделям какво ми е казал професионалист.Ние не сме учили децата да шофират извън курсовете.Големият взе от раз книжка, вече
шофира повече от 4г и се справя отлично, щом като му поверих брат му да дойдат сами до Гърция, където бяхме ние.Всъщност в момента това работи- шофира по цял ден.
Дребният ще си чака и той времето до 18г.

# 322
Моят миналият месец ми беше казал "да седна да поуча малко". Питам го какво - "правилника за движение и знаците".
Казах му, че има време. Имаме у дома един правилник от преди 4г. Не знам дали ще му свърши работа.
Не е проявявал желание да сяда зад волана. А и ние като хора без книжки... нямаме кола.

Преди много години братовчед ми ме накара да се кача на семейната им кола. Карах на един стадион. След първата обиколка видях колко съм зле Joy Видях следите, които съм оставила Simple Smile

Има хора, които си карат без книжки и хич не се притесняват. Имаме един съсед (може би под 30г), няма книжка, не е взимал, не може да вземе, но си купи Мерцедес и си го кара.

# 323
Естествено че карат преди курсовете с родител младежите. Нали всеки иска сам да го "подготви", за да не плаща екстра часове. А и всеки има самочувствието на по-по-най шофьор и инструктор. С огромно съжаление прочетох, че много от майките подкрепят това.

# 324
За жалост се случва рядко. И после 18 годишен карал със 170. Еми той си има самочувствието, че може защото "кара" от 15 годишен. Моят съпруг също е изключително добър шофьор. Професионален, с много стаж и много внимателен. И мен само при него не ме е страх. Много е против детето да се качва на колата преди да има книжка. След книжката ще кара с него. И с мен направи така. Не ми даваше да карам в началото сама. След време ми даваше сама, но без детето и чак след половин година ме пусна да карам с детето в квартала.
И всички трябва да следваме твоят начин.
Да синът ми е на 15 и баща му го учи да кара. Както написах кара в частен двор и не нарушава по никакъв начин закона за движение по пътищата.
Няма да коментирам как някой няма да ми дава да карам кола или след време ще ми дава да возя детето си. ( само за уточнение- шофьор съм над 30 години, активно караща. Карала на няколко континента и без нарушение за целия този период)

# 325
Моят се научи и малко да оправя колите,един път няма да забравя пред работа неможеше да запаля и го викнах понеже мъжът ми беше на път и му казах мамо колата не иска да запали ела я виж дойде той след 10 Тина мин даде на контакт чу че горивната помпа не се включва свали капака на таблото с бушоните смени бушона,колата запали.След това карах на баща му колата и му казах абе нещо няма мощност той каза отвори капака и дай газ до 2000/2500 оборота подадох каза турбото не надува зачудих се мъжът ми дойде и установиха някакъв клапан.Такаче мисля че е добре да се учат и да ги оправят не само да карат.Синът ми сега направи 16 и няма търпение за книжка , но ще изкарва АМ скоро…

# 326
Идеята да не се учат по-рано е да не им се дава самочувствие, че могат да карат като вземат книжка. Да растът с ясното съзнание, че книжка се взема на 18 и после поне 1-2 години НЕ можеш да караш добре. Трябва да караш мното внимателно и да пазиш себе си и околните. Че шофирането е колкото лесно и приятно, толкова и може да бъде опасно. Да знаят, че млад шофьор няма нужните рефлекси и опит при опасна ситуация. Може да си кара чудесно ако няма извънредни ситуации, но не и напр. като му вземат предимство или направят забранен завой пред тях. Иначе ще си гледаме всеки ден новини за погубени млади животи. Който разбрал, разбрал.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 11:32 от vania_svet

# 327
А не ви ли е страх, че ще се забият някъде с колата? Все пак това не са инструкторски коли с педали и от страната на придружителя. Питам напълно без заяждане.
Имам познати момчета, които на по 14-15 имаха инциденти с мотори и коли, едното е с операция, другото шито след инциденти.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 12:34 от marigold_

# 328
В България е забранено да се кара без книжка извън курсовете. Това е. Всяка друга интерпретация е нарушение на закона. Подкрепящите да се кара без книжка дали ще сте така отворени за това, ако утре такъв младеж се забие в колата ви? Има достатъчно примери за катастрофи с току що взели книжка, нека няма и статистика за такива на шофьори без.
Ако е в частен имот, без други участници в движението, да си кара.  Обаче какво ще научи? Как се пали колата и се сменят скорости?  Нещо, което научих за първите два часа на курса.

# 329
Карайки в частен имот чии закони нарушава?
Как ще разбереш иронията
Ако е в частен имот, без други участници в движението, да си кара.  Обаче какво ще научи? Как се пали колата и се сменят скорости?  Нещо, което научих за първите два часа на курса.

Общи условия

Активация на акаунт