Пубертетът при момчетата - тема 18

• 31 618
  • 699
  •   1
Отговори
# 465
Обезсърчаващо е, да. На мен ми казаха на разговорен език халтави стави или слаба съединителна тъкан. Например има оформен свод, но заради "халтавите стави", когато стъпи, пада сводът от тежестта на тялото.
Раниците им за училище за безумно тежки за деца, които още растат. Аз, ако нося тази раница, също ще ми стане нещо на гръбнака.
Синът ми също е слаб. Но е в нормални граници.

# 466
Аз съм така със съединителната тъкан.Като дете все имах проблеми с глезените.През годините сводът ми падна и имам пронация на глезените, а все съм спортувала.Разбира се имам и гръбначно изкривяване.Нося стелки от. няколко години заради проблеми с ишияс и паднали сводове( видимо не).Пронацията си е налице.Със стелките ми е много по-добре.

# 467
  • Русе
Ели_дечкин, какво гръбначно изкривяване? Синът ми стана по-висок с 15 см за година и се оказа със сколиоза. Водила съм го на ортопед всяка година, носеше стелки и плува девета година. Казаха ни, че е малко и може е да се оправи напълно, но ми притеснено. Вече започна упражнения за изкривяването.

Същото, но го хванахме много в началото и в последствие рехабилитатора каза да отидем за стелки и така...

# 468
Ели, упражнения сте правили за сколиозата?

# 469
  • София
Като малка и аз имах изкривяване, водеха ме на лечебна физкултура, известно време носих и колани под дрехите.
Обаче свикнах да се изправям в пубертета, най-вече от суета.

# 470
Аз и децата сме изкривени настрани, ММ също.Малкият почти няма, но батко му да.Батко му носеше
и стелки, после вече нямаше нужда, но съм
го пратила да иде на диагностика , а все се мотае. Той е висок и много ускорено растеше.Получи болки в ходилата и лоша стойка.

# 471
ДХЗ, как настрани? Лека форма на сколиоза ли?

# 472
  • София
И моят син (15г) е с плоскостъпие и носи от две години индивидуално направени стелки, но няма промяна. До преди това всички оргодонти казваха, че не трябвало да носи. На 13г го водих при др Фурлакис и той каза, че трябва да носи. Едното му ходило даже беше станало с половин номер по-голямо, заради неправилното разпределяне на тежеста. Освен това има къси ахилесови връзки. Назначи му упражнения, но беше голяма драма да ги прави. Издържах няколко месеца да се разправям всяка вечер и го оставих. Със стелките му е по-удобно да ходи и не му се изморяват краката толкова.

# 473
  • Русе
Ели, упражнения сте правили за сколиозата?

Да, започна с упражнения но на втория- третия месец спря. Записа се на бойно изкуство и все още тренира, затова не мрънкам. + фитнеса.

# 474
ДХЗ, как настрани? Лека форма на сколиоза ли?
То не се води сколиоза, защото е лека форма, но да, такъв вид изкривяване имаме всички.

# 475
На сина ми му установиха сколиоза това лято, изкривяването не е голямо, но в общи линии се забелязва. Всъщност видя го неврологът, при който бяхме за други особености и който ни прати на ортопед и правихме снимка. От месец и половина ходи два пъти седмично на кинезитерапия, но от вчера е със счупен пръст на крака и май ще прекратим за около месец упражненията.

По темата с дрехите и обувките- накратко казано, каквото мама му купи, това носи. Тотална незаинтересованост. В училище имат строга униформа, обхващаща дори връхната дреха, с което много ми улесняват живота. Много харесвам дрехите на Scotch & Soda, ама само от аутлет. Напоследък и Jack and Jones купувам.

# 476
  • София
Вкъщи носим само barefoot обувки- и мъжът ми, децата и аз. С тях се усеща повърхността и съответно натоварването върху мускулите и сухожилията е по-голямо. А за е оформен сводът, петата да е права, е нужно тези мускули и сухожилия да са заякнали. Със стелки обувки с подкрепа не става, защото стъпалото се обездвижва. Широки са и при пръстите, затова и палецът и кутрето не са притиснати към другите, че да се получи остра форма отпред. Пръстите е нормално да се разперват при ходене и да “сграбват” земята. Нямат и повдигане под петата. То се налага, защото поради седене и обездвижване са ни скъсени сухожилията и съвсем нормално ни боли, ско случвайно се озовем боси или плоски обувки. Но нормалното е да няма ток, да няма повдигане. Тогава и стойката се променя. Не се накланяш или пъчиш, за да компенсираш. От много малки носят и нямат никакви проблеми. Единствено с раменете има, схлупва ги малко. Той е и емоционален и притеснителен и се навежда несъзнателно, още от малък, но наскоро всъщност констатирахме вече с точност проблемът. Ходи на плуване, надявам се това да му помогне. Може би ще включим и гимнастика някаква. Аз самата правя упражнения за стъпала, ходя на тренировки, на които се разтягам. Мисля да го запиша на ресторативно движение- имам няколко познати, които го практикуват учи аз самата съм ходила, но нямам наблизо. Може би ако ходим заедно ще му е интересно.

# 477
Вкъщи носим само barefoot обувки- и мъжът ми, децата и аз.
И ние така от много години вече. Определено са ми заякнали мускулите на стъпалата. Сега ако се опитам да си напъхам стъпалата в "нормални" обувки, се чувствам като в менгеме. Пръстите ми са свикнали да са активни. Simple Smile С притискащи пръстите и задигащи петите обувки няма как да се коригира какъвто и да е проблем.

# 478
  • Немция
Има и широки модели обувки, например някои видове маратонки.

Нека бъдем реалисти - абсурд е да накарам синът на 16 да сложи Barefoot обувки. Той ще е абсолютен аутсайдер в средата си, никой от връстниците му не носят такива, нито преди тийн възрастта е било обичайно.
Имам племеник(в Германия) носеше известно време такива обувки, вече не. Той също имаше проблеми с ходилата - същата работа си остана и с тях.
Този тип обувки не е панацея.
Който им е фен, да ги носи.

Дези, това, че децата ти нямат проблемни ходила, може да няма много общо с Barefoot обувките, много деца нямат този проблем просто.

# 479
  • пустинята Гоби
И аз не бих обула такива обувки, ако не съм на умиралка, пък и тогава ще търся други варианти. 

Мъжът ми също има стелки от посоченото място, малко трудно им свикна, ама вече е доволен и болките в краката спряха.

Общи условия

Активация на акаунт