Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 23 544
  • 784
  •   1
Отговори
# 675
Аз подадох след 20 дни,нямаше проблем...
3 месеца ми каза AI т.е ще си изчакам производствената характеристика и тогава

# 676
  • Добрич
Аз подадох след 10 дни.

Ето отговора на НЗОК:

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 16:26 от Вела

# 677
Никога не са ми казвали, че има срок направлението. По презумция мислех, че е месец. Характеристиката ми я искаха само първия път. Втория не бях приложила и ми звъннаха по телефона. Като ми разбраха професията, казаха че няма нужда да им пращам.

# 678
Имам конкретни въпроси относно храненето /погледнах и полезните линкове, които Хайди е пращала/:
1/ храненето по време на Х същото ли е както след нея, когато човек се моли и кръсти тая гадост да не изникне пак отнякаде.
Т.е. по време на Х човек може ли да кара на по-свободна диета в името на това да си докара калории?
2/ фатално ли е ако се яде бял хляб или Добруджа (коремът ми е с гастрит, колит и ГЕРБ, та не понася черен, ръжен, лимец и т.н.) - три-четири филии на ден. Че това, заедно със сирене и зехтин, в общи линии ми е източникът на калории от година и половина насам (внезапно установих, че коремът ми е по-щастлив, ако не близвам шоколад, сладкиши и т.н.). Е, веднъж месечно, може и някое парче сварено месо. Кисело мляко тялото ми също отказва, прясно мразя от дете. Че инак не знам от какво ще си докарам калории по време на Х-то, а и след това.
Инак онзи ден, когато ходих при проф. Дудов, той повтори това, което казва в "митовете за рака" - да ям пълноценно и да не отрязвам въглехидратите, че инак мозъкът няма да е добре (и абсолютно никакви добавки да не вземам - нито черен кимион, нито CBD, нищо!).
Предварително се извинявам, сигурно звуча тъпо, ама съм все още нов пришълец на планетата на РМЖ Simple Smile, та си уча урока в движение. Реших вече да питам, преди да действам, щото ако бях влязла в тоя форум, никога нямаше да кандисам на отворена биопсия Simple Smile.   
3/ Ако можете да препоръчате добър диетолог, който може да ми направи конкретна диета, дайте контакт, пък аз после ще споделя тук тайните му.   

# 679
Нова котка, яж всичко в умерени количества. Гледай да има от всички групи храни.
Не залитай в никоя крайност.
Лично на мен "Зоната" ми понася най-добре, но нещо ме е хванал мързела напоследък.

# 680
Ново коте, на мен храненето ми е голяма каша, честно. Винаги съм се хранила балансирано, а сега някъде чета, че дори плодове не може, а кой казва, че не може ега ти! Аз обожавам плодове и ям ежедневно сезонни плодове. Идеята била, че се вдига кръвната захар, че се получават възпаления в тялото и това повишава нашия риск.  Е да, де, ама не мога да ги спра. Относно храненето по време на хт , хапвай си каквото ти се яде. Аз вдигах калориите със сурови ядки, особено орехи. Иначе риба много ми се ядеше, правех си булгур с маслини, спанак много ядях ..с ориз, с месо ... естествено ежедневно беше и сокът, който вече не мога да гледам - цвекло, ябълка, моркови, джинджифил. През целия период на хт не съм имала проблеми с кръвните показатели.
И тук към всички момичета, особено старшите...спазвате ли сериозни ограничения в хранителния си режим? Много ми е объркано всичко.

# 681
Колежката ми спря плодовете, месото, сиренето, млечните, бялата захар и брашното. След като замалко не припадна, реши да ме послуша и започна да си се храни нормално.
Не се захласвайте да махате група храни!
Ако имаше доказани такива, щяха да ги тръбят и по новините. Изключвам бяла захар, бяло брашно!
 Познавам и вегани с онко заболявания, познавам и хора които са яли само чиста, селска храна с онко заболявания.
Истината е, че не трябва да се прекалява с нито една категория. Трябва баланс!
Бялата захар, бялото брашно, пърженото, безалкохолните и олиото не са полезни на никой. Тях можете да си ги изключите. Но останалите групи храни- НЕ.
Организма има нужда от всичко, за да се храни и той. Има нулжа от въглехидрати за мозъка, от витамини, минерали и протеини.

# 682
Никога не са ми казвали, че има срок направлението. По презумция мислех, че е месец. Характеристиката ми я искаха само първия път. Втория не бях приложила и ми звъннаха по телефона. Като ми разбраха професията, казаха че няма нужда да им пращам.
За мен е първо подаване.

# 683
Здравейте! Интересува ме кога се подава Производствена характеристика - с първоначално подаване на документи или след като излезе решението на ТЕЛК? Може ли някой да помогне с информация?
Aelita, на мен ми изискаха трудова характеристика при подаване на документи за удължаване на болничните. После, когато подавам за ЕР, казаха, че не е необходимо да подавам отново,защото вече я имат. На мен този документ ми стана готов за по-малко от седмица.

# 684
Aelitа, значи ще ти я искат🤗

# 685
Да,ако в декларацията посочиш,че работиш,трудовата характеристика е задължителна.На един колега му се обадиха от комисията в която е разпределен(мисля Смолян) и му казаха да я изпрати преди датата за която е обявено,че ще разгледат документите му.Той го направи,отне около седмица(защото трябва заверка от фирмата по трудова медицина).

# 686
  • Северозапада
На мен “Зоната” също много ми допада като начин на хранене и не ям много, а не се чувствам гладна, ако спазвам мерките. Обаче напоследък ме домързява да меря. Знам вече на око горе-долу как да си правя порциите. Сега не ми се яде много месо, на скара понякога, риба се опитвам поне веднъж седмично, затова ям яйца по 2 почти всеки ден.
Производствената характеристика, ако не се приложи в към документите при подаване на заявление за освидетелстване, ще я пратят писмо да се предостави или направо от работодателя ще я искат. Ние сме получавали такива писма от ТЕЛК.

# 687
Когато започнах химиотерапията онкологът ми каза, че не е необходимо да променям начина си на хранене. Да се храня и да се старая да не допускам отклонения в килограмите. Единствените добавки, които  приемах по време на химиотерапията са бирена мая и витамин Б комплекс без Б12.
Бирената мая я спрях много бързо, защото вкусът й беше непоносим за мен.
Обожавам плодове и не искам и да помисля, че трябва да ги огранича. Съвсем несъзнателно започнах да се храня с по-малко месо. Старая се да приготвям храната в къщи, за да знам какви продукти влагам.

Ако в момента на подаване на документи за ТЕЛК работите задължително се представя и производствена характеристика.

# 688
  • Добрич
Онкологът, когото попитах за захарта, отговори че няма връзка с рака.
Наскоро ми попадна следния постер:

То вярно, че всеки може да пише всичко, но все пак... Със сигурност раковите клетки обичат глюкоза, нали това се ползва и при ПЕТ КТ. Но това не значи че се появяват, заради нея.

# 689
По темата със захарта. Моята е м-у 5-6 на гладно, с инсулинова резистентност. Онколога каза да се консултирам с ендокринолог преди вливките, за да не си докарам и диабет. Ендокринолога изписа Сиофор. Кардиолога обаче каза категорично да забравя за него, защото ще ми стъжни живота в комбинация с химията. Просто да съм променила храненето. А след химията и без това нямало да ми се яде, та всичко щяло да е ок. Какво мислите?

Общи условия

Активация на акаунт