Работливи ли са българите?

• 9 645
  • 291
  •   1
Отговори
# 45
Работливи са, когато искат или когато се налага.

Като във вица с шопа на интервю:
- Какво можете да правите?
- Мога да работим.
- А друго?
- Мога и да не работим...

# 46
От опит и наблюдения мога да кажа, че болшинството са мързеливи. Без значение заплатата. Много хора работят работа, която мразят и това се отразява на качеството ѝ. Има и работливи, но те работят и за мързеливите. Навсякъде е така - и в частния бизнес, в болници, училища, на държавни позиции. Топ мързелите са според мен в държавната администрация. Там има бая народ на хранилка, за съкращения. Няма да се усети грам липсата им.

# 47
Хубаво е тогава, че работоспособното население намалява много бързо. Ех, колко хранилки ще паднат и пари ще спестим

# 48
Един служител може много неща да го демотивират по принцип. Основния стимул е заплащането. Като в този момент не можеш да си намериш добре платена работа,работиш такава каквато можеш,за заплащане,на което си се съгласил. До момента когато можеш да избираш,да си повишиш квалификациите или до по-доброто предложение. Но да се хванеш за малка заплата и да мрънкаш и да се скатаваш не е окей. Аз до сега перфектното работно място не съм го открила,все нещо куца-я колектив,я кофти пряк началник и тн. Но съм работила да си изкарам парите,а не да мрънкам.

# 49
Мога да разкажа за собствения си опит от първо лице. Работила съм на ниска позиция на различни обекти - когато съм си давала зор, винаги се е злоупотребявало - дават ти все повече и повече работа и когато стане толкова много, че не можеш да я вършиш те нападат, че не работиш и не си вършиш работата. Откакто работя по-малко и по-немарливо, както всички останали, не съм имала такива големи проблеми. Същото мнение се споделя и от мои колеги. Когато работиш бавно и некачествено си по-уважаван. Вече не си "баламата", изглеждаш хитрец, умник, човек със самочувствие.

# 50
Не са.
Всъщност все по-напредналите нации, разчитайки на друго, се омързеливят.
При европейците, напредналите - по-продуктивни са, но при други условия. Но фактически са мързеливи в ежедневието.
Българите са работливи за себе си, на работа се стараят да мине времето в привидно активна активност Wink
Общо взето епохата, в която живеем,  е епоха на мързела. Но номерът минава, явно сме достигнали някакво технологично ниво.
Важно е да не те мързи да си изчистиш в къщи Smiley

# 51
Не, работливостта на българина е мит.

# 52
Не, работливостта на българина е мит.

Зависи в каква сфера си, нямам много наблюдения, но в превъзнасяното IT няма как да не си работлив, защото отпадаш. Друг фактор е какво е отношението ти към света, хората около теб и чувството ти за справедливост. Няма човек, който никога да не го мързи, поне аз не съм срещала, а работя с високо енергични хора.

Лично мой отит от 2005та (сега съм на 40) работя сериозна работа, като още първите 5 години започнах да отговарям за други хора и тяхната работа. От целия ми екип, имаше един мързелив - Арабин Grinning. При мен нещата са, понеже работя силно умствена работа от 15стина години насам, мога да заявя, че това е супер изтощителен тип работа с много отговорности и на моменти въобще не искам да се занимавам - бърн аутвам (тази хубава БГ дума).
Фирмите компенсират добрите работници с пари, придобивки и почивки и тийм билдинги, но аз вече дори нямам сили за това. Днес имах 6 срещи всичките на различни теми с различна трудност. От известно време търся алтернативи, въпреки прекалено високата ми заплата, парите не са всичко.

Познавам хора с 5 кредита и без работа, познавам всякакви и цялостно мисля, че сме мързеливи, но има накъде повече...Grinning.

p.s. на мен мисълта, да работя бавно и немарливо, за да съм като другите дори не ми е хрумнала...Интересно мислене Grinning.

# 53
  • Другата България
Поколенчески а не на националност е въпросът. Бабите и майките ни са били работливи. Това е било добродетел тогава. Тежък е бил животът им, трябвало  да работят, за да оцелеят. Мисля, че и ние сме работливи, или поне се борим, когато се налага. Сега се налага друга култура и това не идва от българския манталитет, а е европейска тенденция и засяга основно от Gen Z поколението нататък. Говорила съм си много по този въпрос с колеги от други държави, споделят същото мнение. Такава култура не се развива нито в Азия, нито в Щатите. Та, ще е много интересно да се гледа сблъсъкът между ИИ и тази култура. Ще има жертви, защото работодателите не са глупави. Само не знам ролята на синдикатите каква ще е и до колко те ще се опитат да предотвратят, или омекотят този сблъсък.
Ето, и аз в 10 часа пиша пост тук, а трябва да работя. Аз го правя по изключение, но като чета за много списващи тук е правило. И не, не им се плаща за писане в бг-мамма.
Като цяло това е и моето мнение по темата.
Като мога да добавя един анекдот, но всъщност самата истина.
Как само в България като питаш някой какво прави, той ти отговаря - “Нищо, на работа съм.“ Blush
И съм твърдо “за“ замяната на прословутата и нарицателна “лелка на гише“ с ИИ.

# 54
Аз не бих делил българите и другите. По-скоро (за Европа) източните срещу западните. Западните се оядоха и омързеливиха, все по-малко от тях имат мерак за квалификация и съответно някаква сериозна работа. Източните все още сме свикнали да се трудим, да се учим и да вървим нагоре със знания и усилия. Онзиден слушах по Дарик интервю с основателя на Ендуросат, и честно, бях много впечатлен! И това само като пример. Не е до работливост, а до образование. Не става само с папкане, трябва и акъл.
Общото за Европа е, че новото поколение не му се напъва много-много, има неясно какви критерии и голяма самооценка. Гледах, че искали 4 дневна раб седмица с 6 часов работен ден, > 2000 лв стартова заплата... Ами основава си своя фирма, и си бачка както си иска.
Българинът бил тарикат, а румънеца? Сърбина? Северния македонец? Сигурно те не са...
Според мен е трудно да намериш човек, който ще свърши дадена работа. А когато го намериш, не е разумно да се пазариш по заплащането му. Защото т.нар. "туристически" бранш изгони една камара кадърни хора по чужбините с мизерните възнаграждения, и сега си скубем косите с обслужване и качество в Родината по СПА и неспа почивки...

# 55
Аз не споделям това мнение. Вярвам, че работата трябва да е свършена и то качествено, пък да си броим часове в името на раболепието е безпредметно. Младите хора искат/искаме добър баланс между работа и личен живот, смея да твърдя, че прогресивните фирми успяват да го дадат и отчитат много добри резултати. Работата трябва да е свършена е много по-добра максима, отколкото “ама клатил си си краката 1 час по-малко”.

Естествено, това е приложимо към определен тип работа. Има непрекъснато процеси, работа с клиенти и т.н., които не позволяват подобно работно време, но ако работата не страда - всички са доволни.

Също така, жените, които работят в сектори, позволяващи гореизброеното, са много по-гъвкави, могат да отделят повече време за децата си не треперят дали днес някой ще ги пусне да си вземат детето, съответно и са много по-отдадени на работата, защото има взаимно разбирателство.

# 56
  • Тра-ла-ла
Това колко работа ще може да свърши един служител не винаги зависи от него. Пълно е с всякакви фирмаджии без ясна концепция, организация и опит. Оцеляваш в някакъв миш-маш, в който вместо да свършиш Х работа за 1ч или 1 ден - я влачиш цяла седмица, писал си 3 имейла, звънял си на 5 човека по 2 пъти  наредил си 3 пъзела, решил си 2 судокота, отишъл си на мисия до Луната само и само да успееш да си свършиш работата.  И после българинът има ниска производителност. Мързелив бил.

ТЪ, при една добра организация и стегнат раб.процес - защо да не успееш да свършиш всичко за 4 дни, с кеф да почиваш 3 дни някъде и да имаш пари за това и в понеделник да отидеш с удоволствие на работа?! На много хора това им идва едва ли не екстравагантна лиготия, защото са свикнали да бъхтят робски до откат за недостойно възнаграждение и как така някакви млади са тръгнали с претенции.

# 57
Аз предпочитам лелката на гишето, пред ИИ. Нещо не можем да се разберем с него, повтаря едни заучени фрази. Иначе не го разбирам това цял ден да не свършиш нищо, без значение каква ти е заплатата. Аз се уморявам повече, ако трябва да стоя 8 часа в един офис и да не правя нищо, от колкото когато имам много работа. На първия вариант не бих се навила, защо да си губя времето, то ми е ценно. Но си държа и на баланса между работа и свободно време и избирам това съотношение, което най много ме удовлетворява, а не непременно с най-високата заплата.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 20:45 от lyatno vreme

# 58
  • Out of the Mix
Петя, започвай да "дауншифтваш" (следващата хубава "БГ" дума Joy ).
Не са всичко парите, а щом си достигнала дотам да казваш, че взимаш "прекалено висока", значи няма за какво да се напъваш повече. Принципно нивото се задържа, но в един момент, ако си си подредила живота, намаляй напрежението и делегирай, сменяй поприще, ако трябва, може в същия бранш, или нещо друго, може хобита да развиваш. Разбира се това при условието, че си си навила малко, или много на масрафа, и постлала. Wink
Имам една позната живее на пъпа на София, собствен офис около Витошка, няма събота и неделя за нея, все нещо прави. Изобщо не я разбирам, няма деца, няма кредити, осигурена, има 2 кучета. Все няма време за личен живот и всичко върши след работа и между другото, иначе сериозна и готина мацка, оня ден ми се оплаква, че гърба я понаболва.

# 59
Намалям също е една много хубава българска дума 😆.

Общи условия

Активация на акаунт