Работливи ли са българите?

• 9 691
  • 291
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Е нали все някой трябва да остане и да работи. Ако всички си бием камшика нангажирано след 1-2 години и след нас - потоп, какво ще остане. Няма никаква приемственост, всеки да работи ден за ден. Това не е Макдоналдс и ако не изпържиш добре картофките, пък друг ще се научи за час два и работата върви.
Няма проблем, за двойна заплата на този на когото поправя.

# 181
  • София
Никога не съм разбирала лоялността към фирма, която не е лоялна към служителя.

# 182
  • По света и у нас
Много народ живеят със стоическа партизанска гордост, като че ли после ще ги приемат в партията.

# 183
  • Тра-ла-ла
В малките населени места и зарязани краища на БГ - нямат особен избор на работодатели.

# 184
Някой назад обвини, че докато се възмущаваме, че не им се работи на младите, стоим и пишем във форума. Да, точно така, вече работя по 1-2 часа на ден. Правя си мои неща, хобита, просто в офиса. Дали вкъщи или там, то си ми е като дом. Имам си стаичка с диванче, телевизор, дремвам понякога. Но за 20 години, съм излязъл 3-4 дена отпуска и 3-4 болничен, това преди повече от 15 години. И двете не са ми ги завеждали. Работил съм по празници, съботи и недели по 10-15 часа на ден, всекидневно последните 15 - 20 години. Във вкъщи продължавах да уча. Просто съм поколение, което знае, че работата трябва да се свърши ДОКРАЙ, на каквато и да е цена. Преди тази работа, след като завърших, работих по заводи, фирми и вземах по 50-100 лв. през месец два. Последната година взех наведнъж за цялата година преди да напусна завода - 400 лв. Но пък знаете какво казваха през онези години "на портала чакат такива инженери още 10-15, ще рботиш каквото има". Там имаше наистина само инженери, изпаднали 40-50 годишни, много способни. Да, тогава им се работеше на българите (по темата), защото нямаше какво друго. На днешен инженер, ако му кажеш че трябва да стои и да работи на машината и да мете стружки, ще нададе вой, че на дивана му е по - добре. А да не може да направи разлика между стружка от чугун и стомана. Това преди да влезем в ЕС, нямаше защита отникъде от никой. Ако ще реват и против ЕЗ, да си спомнят какво беше преди ЕС.
Та сега, когато съм достигнал ниво, при което неща, които съм правил за 1-2 седмици да ги правя за под час и постигнал доверие, нирвана, да преценят че мога да си почивам - официално ... няма как да напусна и отново да се боря за място. Държат ме още, защото съм ефективен, и то за 1-2 часа, защото знам всичко, кое къде е и с няколко движения ще спестя време от 1-2 седмици работа, търсене. Освен това, няма кой друг да ме вземе на работа, чертожник, въпреки че ми остават над 20 год. до пенсия, а и болен. Аз съм способен в рамките на тази фирма, не смятам че съм и чак толкова способен за друга. Имам си и мисия да предам на младите .. нещо, но те не го искат. То така се започва с работа, учене чертане. Проектирането идва после. Много им се вижда работата, сложно им е. Ако говорим за пари, заплатата е над средната за региона и то за стажуващи почти нищо не вършещи, а по - скоро спъващи работата. Да "стоят по 8 часа на ден". Ами не, не се стои, а се работи и учи по 10-15 часа на ден - никога не съм си гледал часовника. Шефовете ми проектанти имат също тази мисия. Чертожник като професия, вече не съществува официално. Наистина му казват "проектант". Не знам дали си спомняте проектантските организации, колко технички с бели престилки имаше? Имаше групи и на двама проектанти, се падаха по 8-10 технички. Лежаха по бюрата върху пауса и чертаеха. Имаше отделни стаи за копиране, отделно за машинописки. Отдели количествени сметки. Цели многоетажни сгради. Сега, с кутия (компютър) за 1000 лв., върша цялата тази работа. Сам. Е сега пък изкуственият интелект ще ни довърши нас. Не знам честно казано дали и проектантите в този вид ще съществуват. Просто сме в сблъсък с поколенията и технологиите.
А иначе за парите, заплатата ми, ами какво да кажа, да, мога да извия ръцете и да кажа - 10 бона, почти съм сигурен че ще ми ги дават. Тогава ще се повишат цените ни и няма да имаме клиенти. Но какво ще стане - като водачите в градския транспорт - дават понеже няма избор - теглят заеми от нашите данъци. И после сиренето - 50 лв./кг щото всеки реве за пари. Това е една снежна топка, така става стагнацията и рецесиите. Скоро идват.

РАЗХОДИ ЗА ЗАПЛАТИ

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 06:18 от Seiko7075

# 185
  • София
Голямо геройство!
Имаш ли семейство?
Скрит текст:
.П.П. Попитах моите близки от онзи пример. В Германия в заводите не са инженери, а технически специалисти със средно образование, които влизат в завода след 10 клас и работят, учейки, докато вземат диплома. После остават на работа. Аналогично на едновремешните ПТУ. Само някои продължават да учат инженерни специалности и после вече са в офиса или ХО. И при тях проектантите не чертаят (изобщо чертането е отдавна заменено от компютърни модели), а изчисляват,задават параметрите, контактуват с клиентите, изготвят техническите задания и после същите се спускат в завода след одобрение от клиента и сключване на договор. Там има мениджъри с инженерно образование, които са вид надзорници и следят работата на техниците. И не всеки втори е с висше образование.   

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 06:50 от Fever Ray

# 186
  • София
И аз съм от това поколение, но слава богу, се излекувах рано от този синдром да се раздавам докрай в работата и кой какво, аз да работя. Не, мерси. Работата е не на второ, ами сигурно на някъде 4-5 място в приоритетите ми, никога няма да пренебрегна отпуска, болничен или почивен ден, за да работя.
Младите са много по-добри от нас в това отношение и така и трябва.

# 187
  • София
Бърди, аз това го научих преди вече 20-30 години в Скандинавието. Там с изненада открих, че човек може да си върши качествено работата, но не за сметка на семейството, децата, здравето, спокойствието и т.н. Самата аз съм си давала зор някога, но имах конкретни цели. Едната беше ранното "пенсиониране".
Вкл.напоследък ми прави впечатление (не и у нас, за съжаление), че на служителите без личен живот не се гледа с добро око и се смятат за неблагонадеждни,защото в един момент или прегарят, или се вманиачват в работата и това снижава тяхното КПД, че и до сериозни болести води и после пак контрата е във фирмата.

# 188
  • Пловдив
В малките населени места и зарязани краища на БГ - нямат особен избор на работодатели.
Ти го говориш теоретично, но ние живеехме в Сопот. След като установихме, че няма да го бъде в Сопот се преместихме в Пловдив. Ако решим, че ни е по-добре - може и в друга държава да отидем. Не знам кое спира хората да се местят.

Аз съм способен в рамките на тази фирма, не смятам че съм и чак толкова способен за друга.
Колкото и зле да ти звучи - съжалявам, ама значи не си способен. Предполагам сме набори - 45-46.

# 189
По това, което съм видяла, незаменими хора няма, затова хората трябва сами да се ценят. Оставала съм с отворена уста как с едно щракване на пръстите махат хора, които буквално са били гръбнака на фирмата с години. Други продават фирмите и се започва разместване по пластовете. Та, не смятам, че пълна сигурност има някъде и е моя отговорност да смятам разходите на работодателя. Защото правят простотии, наскоро се случи и при нас, изпуснаха ценен кадър, сега наеха трима човека, за да вършат работата на един - ами, да се спасяват, толкова им е бил акъла.

# 190
Kолкото и зле да ти звучи - съжалявам, ама значи не си способен. Предполагам сме набори - 45-46.
Набори сме и да, никога не съм казвал че съм способен, особено сега. Когато навлизат нови изисквания технологии. Преди бях търсен, от различни фирми, работех и изкарвах много пари.
Да Fever, имам семейство (иначе защо ще съм в Bg mama - попивам мъдрост), осигурил съм го. Както казах вече чертожници не се търсят. Във всеки един момент ако напусна, имам заместващ доход. Това което правя в свободното си време чета, инвестирам, купувам-продавам, влагам. Но ИЗРАБОТЕНИ пари. Точно заради детето стоя и ходя на работа, да види как излизам сутрин. Да разбере, че цифричките в банковите сметки и имуществото не са от нищото. Иначе ще се получи ЕТО това. Не знам дали тези осъзнават, че парите не работят така. Зад скритата/явна далаверка биткойнче, кражба, стои трудът на някой. Някой му е произвел това Ламбо, проектирал, сипал бензина, построил пътят , по който карат. Зад 200 кг ябълки на пазара, стои 100 кг. прасе, овца, мляко. Това че някой е открил парите, в един момент изиграва лоша шега. А да инвестираш НЕИЗРАБОТЕНИ пари, зад които не стои НИЩО, вече натрупва това неравенство.
Относно заплатите в МВР или градският транспорт, ако парите бяха крайни, а те искат още и още пари, и влязат в къщите ви и си ги поискат, защото няма откъде, тогава ще нададете вой нали? Да ви откраднат прасето, ябълките или по - скоро това, което сте изработили. Но понеже  е лесно да се пусне нов заем, образно казано да се произведат едни хартийки, и пак ще ги откраднат през данъците, но това не го усещаме и не ревем.
Fever както казах, германците ги уважавам и съм сигурен, че са измислили работещата схема. Тук при нас - всичко е опорочено. Всеки иска от скамейката на бюрото и с компютъра. Няма как да стане. Ти сама пишеш какви стажове има, не като нашите. Относно работата в чужбина, която си работила и осъзнаването ти и работата у нас, мислех да пиша нещо но ще засегна не само теб, но и други, които са се усетили през ОНЕЗИ години, а не ми се влиза в спорове.
Иначе чертането, да, предполагам че на "компютърни модели" казваш "компютърни специализирани CAD програми". Та, не си представяй, че аз чертая с молив и тушовка на паус Simple Smile като казвам "чертожник. Използваме компютърни строително информационни модели в тези CAD програми, които представляват просто умалени малки сгради, детайли или там, каквото се чертае, и се извлича информация, количества и т.н. за всеки елемент подробно, каквото ти трябва за секунди. Нещо което преди години е трябвало 2-3 месеца. ИИ ще направи това след някоя година автоматизирано.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 08:17 от Seiko7075

# 191
  • София
Няма да се засегна, спокойно. Благодарение точно на онзи опит сега имаме и семейна кантора, и аз се "пенсионирах" на 45.
И думата не е за онези години, защото там и сега е така. И сега работим със съпруга ми със същите хора по различни проекти, та не съм само със стари впечатления, но новите са още по-далечни от реалността у нас, за съжаление.
Друго имах предвид семейството, защото децата нямат нужда само от цифрички, но всеки си шета на акъла.
Нищо не си представям, защото съм толкова далеч от каквато и да е инженерна работа, че по-добре да не правя асоциации.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 08:21 от Fever Ray

# 192
Няма да се засегна, спокойно. Благодарение точно на онзи опит сега имаме и семейна кантора, и аз се "пенсионирах" на 45.
Друго имах предвид семейството, защото децата нямат нужда само от цифрички, но всеки си шета на акъла.

Когато се роди детето, вече си бях надмогнал на "масрафа" и си работех тези 1-2 часа на ден. Просто ходя за престиж и да не ме гледат странно съседите. Детето ми е обгрижено. Е не съм с него денонощно, а и не бива.

# 193
  • Тра-ла-ла
Ти го говориш теоретично, но ние живеехме в Сопот. След като установихме, че няма да го бъде в Сопот се преместихме в Пловдив. Ако решим, че ни е по-добре - може и в друга държава да отидем. Не знам кое спира хората да се местят.
Теоретично - ако си продавачка в Кнежа - как ще се издържаш като продавачка в София? Или ще завършиш набързо за адвокат/лекар/айти и ще ъпгрейднеш социалния статус?!

Теоретично - при заплата1500- 2000 лв - как се плаща софийски наем от минимум 800-1000лв. Може - само ако сте двойка и всеки взима поне по толкова. Или живеете по 2-3-4 в апартамент, което бива, ако сте до към 30 годишни.

# 194
  • София
Хммм, интересно виждане.
За мен не е здравословно да плащаш данък обществено мнение, но явно се чувстваш добре от това.

Общи условия

Активация на акаунт