Седма тема на чакащите

• 28 523
  • 468
  •   1
Отговори
# 180
Добре де, при осиновяването не получихте ли синята книжка? Нали се издават документи за направените ваксини, боледувания. Това може да се случи само при осиновяване в същия град. В компютъра на личния лекар старите данни ще са неактивни, но той ще знае новата самоличност, уви. Все пак тук влизаме в другата хипотеза - не разгласяване на тайната на осиновяването , станала му известна по служебен път.

Ние не получихне нищо, а само едни хвърчащ лист. Челен сблъсък с бюрокрацията още от ПЪРВИЯ ден. Неможем на личен лекар да ги запишем.
15 дни се мотахме докато оправим документално. Издирих Джипито им, говорих един път с нея и след това спря да вдига телефона. В Здр.каса им дремеше точно толкова, колко на джипито. Голямо ходене по мъките беше.
Добре че , една служителка от Здр.каса , ни запомнила с постоянното ни присъствие там и ни съдейства. Благодарение на нея, всичко приключи.
Имало все още и съвестни хора.
Но трябва някой да те ориентира и помогне. Всичко излезе с молба до Здр.каса и РЗСК  но със тяхното си родно ЕГН.После пък момента, как да се прехвърли на "новото" дете и ЕГН.
Абе ужасия до шия!!!
Идеше ми да ги "изпозастрелям"държавните мишки!, дето стоят там само за заплати.
Така че ,към бъдещите осиновители, много внимавайте какво получавате като документация!

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 16:02 от Dyado Yag

# 181
Не съм имала проблем, получих медицинската документация. За малкия книжката беше направена в последния момент, после питахме нещо уточняваща относно една от ваксините, които се слагат още в родилното и си беше сложена, но нямахме писмено потвърждение. Аз отидох в нашата Здравна каса и помолих да се издаде нова книжка, тъй като детето е осиновено. Анулираха старата и издадоха нова, без излишни въпроси още щом чуха "осиновяване". От там нататък личната си оформи всичко и си прехвърли нужната медицинска информация.

# 182
На нас социалните ни дадоха медицинския картон на детето при предаването. Аз го предадох на новия личен лекар, той си въведе данните и това беше всичко.
Между другото ние бяхме посетили стария личен лекар преди осиновяването/с разрешение на социалните/. Той ни даде подробна информация за здравословното състояние на детето и беше подготвил картона. Съветвам кандидат-осиновителите да се опитат да направят такава среща преди осиновяването, на мен ми беше полезна.

# 183
На нас социалните ни дадоха медицинския картон на детето при предаването. Аз го предадох на новия личен лекар, той си въведе данните и това беше всичко.
Между другото ние бяхме посетили стария личен лекар преди осиновяването/с разрешение на социалните/. Той ни даде подробна информация за здравословното състояние на детето и беше подготвил картона. Съветвам кандидат-осиновителите да се опитат да направят такава среща преди осиновяването, на мен ми беше полезна.

Здравей Eleazaraa, много хубав съвет ни давате.Хубавото в случая че са ви разрешили да отидете при лекаря и от първо лице сте получили подробна информация за здравословното състояние на детето.Както виждам по написаното лекаря се е подготвил доста добре и даже ви е дал картона което е от съществено значение на вече новите родители.
Хубав ден ви желая

# 184
Лекарят не ни даде картона, беше го подготвил и ни прочете основната информация от него - наличие на ваксини, наличие на задължителни изследвания като ехография на вътрешни органи на 6-тия месец и т.н. Картона ни го даде социалният работник при предаване на детето.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 18:41 от Eleazaraa

# 185
Просто, сте имали късмет. Но явно детето е било в приемно семейство. При нас нещата бяха коренно различни.

# 186
Моето едното беше в ЦНСТ, но получих документацията, от ДМСГ основно, че до третата година е било там детето.  В самото ЦНСТ за около четири месеца почти нищо нямаха от престоя. Така или иначе важните неща бяха получени. За малкия от приемно семейство и за 4 месеца нямаха почти нищо, аз си исках каквото ми е нужно. ЛЛ дори синята книжка прави по мое искане.

# 187
Моето едното беше в ЦНСТ, но получих документацията, от ДМСГ основно, че до третата година е било там детето.  В самото ЦНСТ за около четири месеца почти нищо нямаха от престоя. Така или иначе важните неща бяха получени. За малкия от приемно семейство и за 4 месеца нямаха почти нищо, аз си исках каквото ми е нужно. ЛЛ дори синята книжка прави по мое искане.

Тия ЦНСТ са като хубава красива ябълка отвън,а вътре гнило, гнило, толкова гнило че чак е страшно.

# 188
Идеята като такава не е лоша, но на практика как става финансирането им, за да имат нужния персонал? При капацитет до 15 деца, работа 24/7/30/365 им трябват поне по двама души на смяна и поне 6 души персонал. И това като критичен минимум и работа на 12 часови смени. А с издръжката на детето не само заплатите трябва да се осигурят, но и храна, консумативи, режийни...

# 189
Идеята като такава не е лоша, но на практика как става финансирането им, за да имат нужния персонал? При капацитет до 15 деца, работа 24/7/30/365 им трябват поне по двама души на смяна и поне 6 души персонал. И това като критичен минимум и работа на 12 часови смени. А с издръжката на детето не само заплатите трябва да се осигурят, но и храна, консумативи, режийни...

Нашите деца ни разказваха, че са хапвали основно варива(леща,боб и грах)
и то с много вода.Месо много рядко и то под формата на кюфтенца малки.Десерти   кремчета с вода. Дрехите са ги разменяли всички обитатели. Имало е и значителен тормоз, от по-големите и от възпитателите.Момиченцето ни разказва, как е рязала пъпеш на табла и го е носила към масата и едно от по-големите момчета я е спънало нарочно и тя го разсипала по земята. Наказали са естественно нея, клекнала с вдигнати ръце! Та такива истории за тия урудливи заведения. Сега вече значително по-рядко се сещат за този период, но за жалост той е неизменна част от живота им!

# 190
Просто, сте имали късмет. Но явно детето е било в приемно семейство. При нас нещата бяха коренно различни.

Да, в приемно семейство беше.
Освен това имаше липса на достатъчно информация при социалните. А тя беше важна, т.к детето е било недоносено и кислородозависимо, може би затова се съгласиха да посетим ние личния лекар.

# 191
За съжаление, да, и моите наблюдения не са добри. Храната беше според спонсорите какво осигуряват. Ядяха само с лъжица, деца от 3 години до 14-15. Пържена филия се пльосваше на мушамата без салфетка и без чиния. Занесох две кутии по 12 сухи пасти. На другия ден възпитателката ме пита само за "моето" дете или за всички са. Казвам "за всички". Влиза най-големият и казва, че вечерта другите са яли, но той и още едно момче са били навън и не са яли. Отговорът беше "За вас, ако остане". Ами от 2*12 сухи пасти би следвало за 12-13 деца да има за всички, че и за възпитателите. Дрехите ги въртяха, на моето бяха каквото остане - 2 размера по-големи, обувките също. В този вид я водеха и на градина. Едната от възпитателките се изпусна, че от градината им направили забележка да я обличат с дрехи по мярка. Тя си имаше и такива - нови, хубави и по мярка, осигурени от БМ, но така и не й ги обличаха и не й ги дадоха. Куклата, която й занесох е била счупена още същия ден от други деца, книжката - разкъсана. Имаха доста играчки, които не се даваха, играеха с малко на брой, на пък огромен плосък телевизор работеше на музикален канал нонстоп. Душът нямаше слушалка...  Моето не можеше да се обслужва само, но чух че е намирана сутрин разсъблечена и само по памперс. За сметка на това се самонаказваше в ъгъла с вдигнати ръце в първите месеци у дома.

# 192
За съжаление, да, и моите наблюдения не са добри. Храната беше според спонсорите какво осигуряват. Ядяха само с лъжица, деца от 3 години до 14-15. Пържена филия се пльосваше на мушамата без салфетка и без чиния. Занесох две кутии по 12 сухи пасти. На другия ден възпитателката ме пита само за "моето" дете или за всички са. Казвам "за всички". Влиза най-големият и казва, че вечерта другите са яли, но той и още едно момче са били навън и не са яли. Отговорът беше "За вас, ако остане". Ами от 2*12 сухи пасти би следвало за 12-13 деца да има за всички, че и за възпитателите. Дрехите ги въртяха, на моето бяха каквото остане - 2 размера по-големи, обувките също. В този вид я водеха и на градина. Едната от възпитателките се изпусна, че от градината им направили забележка да я обличат с дрехи по мярка. Тя си имаше и такива - нови, хубави и по мярка, осигурени от БМ, но така и не й ги обличаха и не й ги дадоха. Куклата, която й занесох е била счупена още същия ден от други деца, книжката - разкъсана. Имаха доста играчки, които не се даваха, играеха с малко на брой, на пък огромен плосък телевизор работеше на музикален канал нонстоп. Душът нямаше слушалка...  Моето не можеше да се обслужва само, но чух че е намирана сутрин разсъблечена и само по памперс. За сметка на това се самонаказваше в ъгъла с вдигнати ръце в първите месеци у дома.

# 193
На 15 Август влиза в сила решението на съда от 7 Август , за пълното ни осиновяване.
Т.е днес за нас е двоен празник.
Богородица и Щъркелов ден.

# 194
Честит двоен Щъркелов ден Дядо Яг. Да са ви живи и здрави децата, ще наваксат, ще се очовечат/ одомашнят. Сили и търпение и на вас като родители. Да вземеш толкова големи деца и толкова социално запуснати си е подвиг, както и да го погледнеш.

Общи условия

Активация на акаунт