Седма тема на чакащите

• 28 582
  • 468
  •   3
Отговори
# 150
Здравейте, колко време чакате за осиновяване или сте чакали ако вече имате детенце....

Зависи от критериите към детето. Повечето хора са като на пазара за деца, да ме прощават тука някои, които ще ми наскачат, ама чакат да станат на 50 години и нищо друго да не проработи и се сетят, че биха могли да направят компромис и да осиновят, обаче да е бебе, българче, здраво, малко, чудно и розово. И така ...

Зависи какви критерии сте вписали. Ние чакахме почти 2 години. Други хора чакат по 4+, някои и по-повече.

# 151
Здравейте, колко време чакате за осиновяване или сте чакали ако вече имате детенце....
Има тема "Статистика", линк към нея - в първи пост. Препоръчвам да се прочете, дава представа в различните години как се е чакало и спрямо критериите, и спрямо бройката деца. Когато аз започнах процеса, на 4.07.2011 година бях на 39. Чаках две години за първо предложение. Осинових дете с голямо изоставане в развитието и здравословни проблеми и всъщност точно този ми критерий ми е дал шанс да получа предложението. 9 месеца след това получих второ предложение. Доста неочаквано стана за мен, защото бях променила на "такова дете няма" с цел да запазя номера, то пък взе че стана. Та така, 2013 - след 2 години чакане - дете на 3 години; 2014 - след 2 години и 8+ месеца - бебе на 3 месеца. Всъщност писмото го получих два дена преди да навърши 3, към датата на делото на 4 месеца.
Да се има предвид, че през 2011-2014 чакащи за осиновяване имаше около 2500-2900 деца, към края на 2024 - 875. Чакащи осиновители около 1500-1600.

# 152
Здравейте ние чакаме 2 год. и 8 месеца. И все още нямаме предложение. Решихме да променим само възрастта и така вече критерия за възраст е 0-5 години. Многократно съм писала нашите критерии но и повечето тук потребители са прави че водещо значение са критериите за дете. Така че пожелавам кратко чакане и скорошно ПИСЪМЦЕ.

# 153
sweetchild, водещото в момента е броят деца за осиновяване спрямо чакащите, а съотношението не е в полза на чакащите. От тези 875 деца в регистъра около 300 ще бъдат осиновени. Останалите няма да имат шанс основно заради възраст и/или здравословно състояние. Да не говорим, че част от относително здравите и не на много висока възраст са част от група и/или с не особено желан произход. Но основното е броят деца, подходящи за осиновяване - под 5 години, без сериозни здравословни проблеми и увреждания (относително здрави), без известни обременености, не са част от група (3+), а максимум са две деца с родствена връзка (близнаци или с малка разлика). При това положение - брой подходящи деца за осиновяване и брой чакащи да осиновят , съотношението отива 1:5. Заредете се с търпение.

# 154
sweetchild, водещото в момента е броят деца за осиновяване спрямо чакащите, а съотношението не е в полза на чакащите. От тези 875 деца в регистъра около 300 ще бъдат осиновени. Останалите няма да имат шанс основно заради възраст и/или здравословно състояние. Да не говорим, че част от относително здравите и не на много висока възраст са част от група и/или с не особено желан произход. Но основното е броят деца, подходящи за осиновяване - под 5 години, без сериозни здравословни проблеми и увреждания (относително здрави), без известни обременености, не са част от група (3+), а максимум са две деца с родствена връзка (близнаци или с малка разлика). При това положение - брой подходящи деца за осиновяване и брой чакащи да осиновят , съотношението отива 1:5. Заредете се с търпение.

За съжаление статистиката не е в наша полза..но това е действителноста

# 155
Осиновяването винаги е било свързано с компромиси. Тръгваме с голямата кошница, но някъде по пътя започва отрезвяването. Ясно е, че всеки иска идеалното в неговите очи дете, но идеално няма. После идват компромисите - тези, които можем да направим.
Първият компромис, момичета е, че напишете ли здраво дете, автоматично отхвърляте децата с нарушено зрение или слух, а те се коригират с очила, слухово апаратче и/ или операция; отхвърлили сте децата с физиологичен шум на сърцето, който се израства и в повечето случаи се установява при преглед, но не води след себе си нещо страшно - детето е физически активно, не се нуждае от лекарства или операция, само се следи от детски кардиолог веднъж годишно; отхвърлили сте децата със заешка устна, която се оперира и остава съвсем малък белег, който някой ден може да се оперира и премахне. Спомням си нещо за дете, което било непожелано заради белег от сърдечна операция.
И последно, гаранция, че здравото дете дори и вие да сте го родили няма да развие астма, за отключи диабет или нещо друго - няма.
Другият компромис е етносът на детето.
Някои сме направили компромис със здраве, други с възраст, трети - с етнос. Помислете вие дали можете да направите с нещо компромис.
Идеални деца няма, те стават такива като станат наши. Нали знаете приказката за гарджето. Ами, моето си е най-хубавото, най-талантливото, най-умното, най-обичаното.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 15:00 от Mama Ru

# 156
Компромис трябва,
Ние направихме с възрастта. Направихме и с бройката деца.
Колкото и да пишем сега, Вие сами трябва да си го решите. Защото това е доживотно,а не само заради самото участие в процеса.
Лично Аз доста съм писал, върнете се назад в темата и четете.

# 157
Мамо Ру, искрено и от сърце се възхищавам на търпението ти да пишеш и да обясняваш наистина важни неща с премерен и уважителен тон, нещо, което аз не мога и не се гордея с това.
Благодаря ти, че отделяш от времето си, защото нещата, които пишеш са много полезни и отрезвяващи.

Компромиси със сигурност трябва да има. И човек трябва да помисли с какво е готов да ги направи: с етнос, със здравословно състояние или с много дълго чакане. Но идеално няма.

Често се чудя ако децата имаха право да избират и да извадят техен списък с критерии за мечтаните родители, колко от нас мислят, че щяха да са първи избор?

# 158
Мамо Ру, искрено и от сърце се възхищавам на търпението ти да пишеш и да обясняваш наистина важни неща с премерен и уважителен тон, нещо, което аз не мога и не се гордея с това.
Благодаря ти, че отделяш от времето си, защото нещата, които пишеш са много полезни и отрезвяващи.

Компромиси със сигурност трябва да има. И човек трябва да помисли с какво е готов да ги направи: с етнос, със здравословно състояние или с много дълго чакане. Но идеално няма.

Често се чудя ако децата имаха право да избират и да извадят техен списък с критерии за мечтаните родители, колко от нас мислят, че щяха да са първи избор?
Аз също се възхищавам на Мама Ру. Нейните съвети и мнения винаги са от полза за всички нас.
Успех на всички чакащи.

# 159
2-3 месеца

# 160
2-3 месеца

Да, точно така. Ама само за подаване на документите.
Stuck Out Tongue Winking Eye

# 161
2-3 месеца
Напиши и година и критерии, че отдавна вече не се чака по толкова. Иначе имаше случай и за седмица след регистрацията да получат предложение, но преди 12-13 години поне и без претенции за произход, с допустима възраст до 3-4 години, без претенции за пол...
Към днешна дата дори за профил - възраст до 4-5 години, пол - без значение, етнос - без значение, допустими леки заболявания се чака повече от 2-3 месеца.

# 162
Сега за 2-3м. е АБСУРД. Самия факт, че ако Ви впишат в регистрите днес, преди Вас има поне 1000 човдка.Ако предположим ,че всяка Районна Дирекция прави заседания всеки месец и избират по 3 двойки, това е около 84 осиновители, по 12м , точно 1008 за 1г.
Значи ,след като Ви  впишат в регистара,виждате кой Номер сте и кой е наред в момента, можете ориентитовъчно да сметнете. Но това важи при еднакви критерии за всички. От тук може да си направите и следния извод. Че ако сте с различни критерии от стандартните, може да се придвижите доста напред.

# 163
2-3 месеца
Да, точно така. Ама само за подаване на документите.
Stuck Out Tongue Winking Eye
2-3 месеца след като получихме писмо, че сме вкарани в регистъра...Изискванията ни бяха възраст до 18 месеца,нямахме претенции за етнос...
Беше на няколко месеца като се видяхме за първи път.
Романтични времена.
Сега сме "Добре дошли в реалния свят", вече доста години.

# 164
Някъде около 2012-2013 все още можеше да се случи, ако не държиш изрично на светло дете.

Общи условия

Активация на акаунт