Седма тема на чакащите

• 28 582
  • 468
  •   2
Отговори
# 300
Анонимен, това е безумно!

С какви мотиви обясняват пускането на здраво дете в международните регистри?!

Пиши до омбудсмана, до някоя институция! Отдавна ме вбесява безхаберието им. Законите трябва също да се променят и децата да бъдат вписвани в регистъра, не да се бавят с години под предтекст реинтеграция. На всичко по веригата им е ясно, че реинтеграция в някои случаи няма как да има. Единственото, което правят е да лишат тези деца от нормален живот.

Ако разбирам правилно, вие сте видяли дете по описание на сайта на АСП, попитали сте директно за това детем срещнали сте се и така сте се намерили?

# 301
Деца има, но са малко на фона на чакащите. И да, в някои РДСП може да няма здрави деца под 4 години към даден момент, когато се прави запитването.
Моето дете също беше в списъка на сайта на МП тогава за международно осиновяване. Имаше две досиета, които отговаряха на моите критерии, това, което ми предложиха беше второто. Но ми го предложиха от РДСП, когато до тях достигна информацията, че съм съгласна на дете с леко и лечимо увреждане или заболяване. Колко и леко е отделен въпрос, но така или иначе да, моите изисквания бяха такива - за не пречат на обучение в масово училище и самостоятелен живот. И да, въпреки, че не е напълно здраво, детето ще води самостоятелен живот - учи в масово училище, покрива ДОИ, адекватно е и може да работи и да се справя само.
За съжаление, част от РДСП спират да търсят семейство на дете, вписано за международно осиновяване.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 12:35 от Mama Ru

# 302

Пиши до омбудсмана, до някоя институция! Отдавна ме вбесява безхаберието им. Законите трябва също да се променят и децата да бъдат вписвани в регистъра, не да се бавят с години под предтекст реинтеграция. На всичко по веригата им е ясно, че реинтеграция в някои случаи няма как да има. Единственото, което правят е да лишат тези деца от нормален живот.

Ако разбирам правилно, вие сте видяли дете по описание на сайта на АСП, попитали сте директно за това детем срещнали сте се и така сте се намерили?

Ако има три отказа,няма какво да направят социалните отива директно за международно осиновяване.

# 303

Ако детето не беше  в международния регистър и, ако те не бяха решили да гледат и там, това дете щеше да си чака още да им дойде реда и да им го предложат. А до тогава можеше и да надхвърли възрастовото ограничение и да не стигне до тях. И не, защото го крият, я защото са  номер ххху и пред тях има още хххх кандидати. Една от причините да попадне малко здраво дете в международния регистър е, че част от кандидатите отказват с мотива, че не са го почувствали. Обикновено това означава, че не е достатъчно светло според тях, т.е ромските черти са "изразени". Друга причина може да е, че здраво дете може да има брат/ сестра с увреждане. Принципно не се делят, особено пък, ако са близнаци или живели заедно и изградили връзка. Сигурно има и други причини едно дете да получи три отказа от български кандидати.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 14:21 от Mama Ru

# 304
И какви биха могли да са причините да има три отказа едно здраво дете?!

# 305
Здравейте!

Давам информация какво се случи при нас, ще се опитам да съм максимално кратка, обективна (доколкото е възможно това) и изчерпателна.
- вписване 2023 г. - до 4 г. без значение от пол и произход, с леки и лечими заболявания - както повечто от вас
- подновяване 2025 г. със същите критерии
- едно обаждане 2025 г. - представено като здраво дете
- отказ с мотиви медицински причини
- веднага след отказа смяна на критерии - напълно здраво, до 4 г., без значение от произход.
- неколкократни запитвания до всички РДСП до кой номер са стигнали с разглеждането
- отговори: няма деца; ще си чакате реда и т.н. в този смисъл
- искане на информация от различно естество и множество откази 
- Преглед ежемесечен на списъка, публикуван на сайта на АСП за децата предадени за международно осиновяване по НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 5 ОКТОМВРИ 2010 Г.
- дете попадащо в критериите здраво, до 4 г., без значение от произход  фигурира в този списък, след всички "писания", че деца няма.
- Пускане на молба по Наредбата за конкретното дете  - одобрение, среща, дело в периода 20.08.2025 до 13.10.2025 г.
- в крайна сметка вчера беше делото и чакаме обжалването да си го вземем.

Това е моят опит, бих казала горчив. Повече не искам да си спомням тези кошмарни 3 години. 

Пожелавам успех на всички, надявам се да съм била полезна.
Здравейте как мога да ви пиша.искам да ви попитам нещо на лично!

# 306
И какви биха могли да са причините да има три отказа едно здраво дете?!

Цвета на кожата на първо място според мен.На второ информацията за БМ и това колко още братя и сестри има.Много здраве деца има сигурно в листата за международно осиновяване.

# 307
Поне през 2013 не бяха много. Всъщност здрави деца почти нямаше, или бяха на много голяма възраст, или със забавяне в развитието заради престой в институция, или в комбинация с братя и сестри на различна възраст и поне един от групата със сериозно увреждане.
Да, има случаи, когато и здраво малко дете попада заради три отказа, но не са много. И повечето от тях вероятно са точно от ромски произход.
А една докторка, детски невролог дори беше споменала веднъж, че я карали от дома и социалните да намаля процентите ТЕЛК на децата, за да станат осиновяеми в международен план.
На страницата на АСП намерих под 10 профила на деца и да, има и напълно здрави физически и психически с нормално развити на по две деца в родствена връзка и на възраст 6-8  години. И едно здраво дете на почти 14. Като цяло само едно май беше с тежки увреждания или проблеми в развитието, другите бяха или здрави или с нещо леко, което трябва да се наблюдава от лекар. Не беше посочено точно.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 19:11 от Mama Ru

# 308
Друга причина за отказ е възраста. Понякога се предлагат деца извън критериите. Радко е ,но се предлагат. Някои от комисиите , решават че дадена двойка осиновители са подходящи за дадено дете и пробват.Но хора масово отказват да осиновят по-големи деца. Ние пък се хванахме, точно на това хоро.

# 309
  • Видин
Здравейте!

Давам информация какво се случи при нас, ще се опитам да съм максимално кратка, обективна (доколкото е възможно това) и изчерпателна.
- вписване 2023 г. - до 4 г. без значение от пол и произход, с леки и лечими заболявания - както повечто от вас
- веднага след отказа смяна на критерии - напълно здраво, до 4 г., без значение от произход.
- неколкократни запитвания до всички РДСП до кой номер са стигнали с разглеждането
- Преглед ежемесечен на списъка, публикуван на сайта на АСП за децата предадени за международно осиновяване по НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 5 ОКТОМВРИ 2010 Г.
- дете попадащо в критериите здраво, до 4 г., без значение от произход  фигурира в този списък, след всички "писания", че деца няма.
- Пускане на молба по Наредбата за конкретното дете  - одобрение, среща, дело в периода 20.08.2025 до 13.10.2025 г.

Това е моят опит, бих казала горчив. Повече не искам да си спомням тези кошмарни 3 години.  

Мога ли да ви помоля за линккъм списъка за между.  осиновяване

# 310
Здравейте!

- дете попадащо в критериите здраво, до 4 г., без значение от произход  фигурира в този списък, след всички "писания", че деца няма.
- Пускане на молба по Наредбата за конкретното дете  - одобрение, среща, дело в периода 20.08.2025 до 13.10.2025 г.

Мога ли да ви помоля за линккъм списъка за между.  осиновяване
Аз също се интересувам от това. Дали може да се предостави списъка и къде го има?
Благодаря за информацията предварително. Хубав ден

# 311
Здравейте отново на всички. Ще помоля по компетентните от мен да ми разяснят следния казус. Преди около месец изпратих запитване до Асп София за нашия статус на кандидатурата и съответно по имейл и на хартиен носител ми върнаха отговор че всеки кандидат осиновител получава номер за вписване и той се спазва строго. От времето на вписване до настоящия момент сме разгледани само на съвет по осиновяванията в РДСП Хасково където определеното дете е било осиновено от двойка която е била подходяща преди нас. Какво да правя сега?Има ли шанс скоро да ни се обадят? И трябва ли след месец два пак да пиша?
Моля за отговор от всеки един които е наясно с това. Благодаря за отзовалите се!

# 312
Здравейте отново на всички. Ще помоля по компетентните от мен да ми разяснят следния казус. Преди около месец изпратих запитване до Асп София за нашия статус на кандидатурата и съответно по имейл и на хартиен носител ми върнаха отговор че всеки кандидат осиновител получава номер за вписване и той се спазва строго. От времето на вписване до настоящия момент сме разгледани само на съвет по осиновяванията в РДСП Хасково където определеното дете е било осиновено от двойка която е била подходяща преди нас. Какво да правя сега?Има ли шанс скоро да ни се обадят? И трябва ли след месец два пак да пиша?
Моля за отговор от всеки един които е наясно с това. Благодаря за отзовалите се!
Чакате да Ви изберат ,като първа двойка!
Или другия вариант е , първата да откаже детето.

# 313
Чакате да Ви изберат ,като първа двойка!
Или другия вариант е , първата да откаже детето.
Благодаря за информацията.

# 314
Все още всеки съвет си разглежда кандидатите, които чакат в съответната област, т.е работят независимо един от друг. Но няма какво да направите, освен да чакате докато на някое заседание, в някой областен град на Ви изберат и не се окажете първи или първите не се откажат и тогава ще предложат на Вас среща.

Общи условия

Активация на акаунт