Счетоводител в нужда се познава 23

• 10 285
  • 275
  •   1
Отговори
# 270
Свободна професия изберете

# 271
Въпросът ми може да не е точно за тук, но обявиха ли за почивни дни 31ви, 1 и 2ри януари? Или беше само предложение?

# 272
  • София
За момента мисля, че още не е прието 31 декември и 2 януари да са почивни. 1 януари си е почивен така или иначе.

# 273
  • В полите на Пирин планина
По отношение на окд.5 за СОЛ, си мисля, че лицето, независимо, че не е регистрирано по ТЗ, реално си е търговец. Не е свободна професия. Според мен ще трябва и ГДД по ЗДДФЛ да е в приложението за търговска дейност, а не с НПР.

# 274
Относно ГДД задължително е в приложение.2 , но качеството на СОЛ не е обвързано с приложението в ГДД, въпреки че отбелязвайки ЕТ няма да се случи нещо различно. В ГДД в основната част се отбелязва,.че си СОЛ и попълваш Справката за окончателния осигурителен доход, което ме навежда на мисълта, ако си с домашна фотоволтаична система, продавайки незначителни количества ток на "енергото" колко ще си на сметка, ако ще внасяш осигуровки като СОЛ?! Може би само в случай, че ки осигурен на максимален осигурителен доход на трудов договор...
Отнесох се

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 22:57 от ЗориБ

# 275
https://pvnews.bg/osigurovki-za-dohodi-ot-fotovoltaichna-instalatsia/

СП са много изчерпателно изброени в ПЗР на ЗДДФЛ. За да се обявиш като такъв, трябва И регистрация в регистър Булстат. А те изискват обяснения какъв вид професия ще упражняваш и евентуално дипломи, сертификати и др.доказателства за  правоспособност.
Продажбата на ел.енергия е търговска (а не професионална) дейност без регистрация по ТЗ.
В Окд5 изберете най-близкото по звучене до термина "самоосигуряващо се лице".  Утре като съм пред компютъра ще погледна опциите.
Следващата година - статистически отчети по ЕГН, ГДД с Приложение 2 и табличка за осигуровките.
Мисля, че е редно таксите за достъп и пренос да ги приспадате като разход. Те и без това често са по-високи от приходите на централата.

Общи условия

Активация на акаунт