Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 48 676
  • 751
  •   1
Отговори
# 735
  • Beyond the Frontiers
И двете ми деца са в 32-ро (едното вече в ТУЕС, другото тази година завършва). Демек вече над 10 години имам дете там.
Училището има плюсове и минуси.
Това което мен ме вълнува е, че предвид доста сериозната бройка деца, средният успех е стабилен. С други думи въпреки, че е масово училище някак успяват да постигнат едно доста доброто ниво.
Друг е въпросът, че това е и заради родителите и допълнителните занимания.

Има сериозна организация и разделяне на потоците на малките и големите ученици.
Директорката е желязна и действа по всички възможни опции за финансиране.
Учителите са доста мотивирани (аз не съм чувала нещо в тази сфера като оплакване).

Предвид района, училището е доста търсено от заети във висшите сектори на управление в държавата и като цяло се радва на определени екстри - видими и не толкова видими.

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 23:11 от Galactic Voyager

# 736
За 32-ро - нашият младеж го завърши миналата година. Когато кандидатстваше за 32-ро то не беше с толкова висок бал и много коментари. Щерката не хареса сградата, двора и измърмори,че детето и няма да учи там. Да, но го приеха точно там - АЕ/РЕ, а на второ - АЕ/ИЕ. Харесваше си учителите, класа си и завърши без проблеми с отличен успех. Влезе право. Има хубави спомени от у-щето и съучениците си. Така, че дворът и сградата нямат отношение към успеха, а и тоалетните - също. Imp

# 737
Със сигурност сградата не е определяща, но когато нямаш други критерии, просто отиваш и гледаш и се надяваш "твоето" просто да "ти се обади" и да "те повика". Не говоря тук за претенции, а просто за усет. Надявам се някой ден, обръщайки се назад и синко да е щастлив от избора си.

# 738
Със сигурност сградата не е определяща, но когато нямаш други критерии, просто отиваш и гледаш и се надяваш "твоето" просто да "ти се обади" и да "те повика". Не говоря тук за претенции, а просто за усет. Надявам се някой ден, обръщайки се назад и синко да е щастлив от избора си.
                Понякога сградата се оказва най-неочаквано определящ фактор. Със сестра му не ходихме да гледаме у-щата. Приеха я в 18-то с ЯЕ. Отидохме да подадем заявление за второ класиране. Имаше реални шансове за ФЕГ. Тя , като видя у-щето каза - това не е у-ще, а дворец и искам да уча тук. Половин час говори с майка си, която беше командировка, че не иска да подава за второ и...добре, че никой не ни видя как крещи по телефона, че не иска друго. Е, влязохме и се записа. Аз бях подготвила документи за двата случая и добре, че го направих та не се връщахме. При записването я попитаха дали не иска да подаде за второ, че е с най-висок успех. Категорично НЕ. Сега завърши с отличен успех  и вече е приета японистика с максимален бал  и първа в класацията за специалността. Яви се на допълнителна матура по японски и има отличен. Писа за СУ само едно единствено желания - японистика.
               Така, че не е важно как точно изглежда у-щето , а да намериш това което те грабва и го учиш с желание.

# 739
Привет и от мен, с тийна писахме на преден план няколко паралелки с природни науки и испански език( много се е запалил, да видим до кога) от обичайните с по-висок бал, за които нямам особени надежди, че ще се класира, но така да има. Реалистични са ни 21  СУ ИЕ/АЕ и 157 ГИЧЕ ИЕ/АЕ, но подредих 21 СУ по-напред т.к откъм локация ни е по-удобно. Сега обаче си мисля, че трябваше 157 да е по-напред, разглеждам му сайта и страницата във ФБ ами доста очарована съм! Та ще се надявам да се класира за 157 въпреки, че не е особено популярно - вероятно заради локацията. Има ли мами, които също очакват децата им да са приети там?

# 740
  • София
Аз посочих 157мо на първо място.
И там има наши и ваши откъм ЕРАЗЪМ обученията в Испания. Т.е.има доста минуси от кухнята. Аз съм на кантар дали искам детето да учи там, но така или иначе шансовете за прием на първо класиране са минимални.
За 21во отзивите са чудесни, така че според мен сте ги наредили правилно.

# 741
Ние също го посочихме, но го броя за нереалистично, защото там си е два пъти БЕЛ и два пъти математика. А той има и тройка в училище по математика. На НВО изкара повече точки ог деца с четворки и петици от класа, но е с тройка....

# 742
Не съжалявайте за 157-мо. Преди три години там беше приет внук на моя приятелка. Беше се издънил на математиката НВО. Тръгна и ревна. Класът бил ужасен и....освободи се място в 18-то с арабски и се прехвърли без колебание. Сега се справя отлично и с арабския и с останалите предмети. 10 клас е.

# 743
  • София
Преди две години пък синът на най-добрата ми приятелка беше приет във 2-ро, сигурно с последен бал на паралелката. Първата година му беше ужас, класът не му харесвал, не беше учил английски до момента и уж госпожата по английски го беше нарочила, на поправителен за малко да остане. Тя че била странна птица, така е. За малко да го премести някъде, но се отказа, то имаше и реална опасност да го изключат заради натрупани неизвинени от закъснения. Изобщо не искаше да ходи на училище. После всичко се оправи, смени се госпожата по английски, той дръпна напред с езика, с класа се сближиха и сега е доволен и щастлив.

# 744
На Румънската гимназия е с три пъти БЕЛ. Аз съжалявам на този етап, че се подведох по статистики... На една от най-добрите ми приятелки детето завърши там - научи румънски и италиански, английски си го знаеше. Беше пълна отличничка. Сега си учи МИО в УНСС. Отделно се е захванала и с руски. Навсякъде можеш да научиш езици, ако искаш.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 17:46 от Аmanda

# 745
  • София
Добре че миналата година стана скандал с базата на това училище, за да знам за съществуването му. И аз май сега съжалявам, че не го писах на второ място...

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 17:55 от *дива*

# 746
Те сега ще се местят в механотехникума. Ще бъдат май само втора смяна.

# 747
  • София
Те сега ще се местят в механотехникума. Ще бъдат май само втора смяна.

А къде е механотехникума?

# 748
На "Стара планина", до Първо. Срещу Операта. На хубаво място е.
Преди това са били в 29 СУ. То хич не е лошо в гимназиален етап. Имат страхотна учителки по биология и по БЕЛ.  И за там съжалявам, че го набутах много надолу.
Даже дружбенските написах преди него. Май едното дружбенско написах преди Румънската.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 18:40 от Аmanda

# 749
  • София
На "Стара планина", до Първо. Срещу операта. На хубаво място е.
Преди това са били в 29 СУ. То хич не е лошо в гимназиален етап. Имат страхотна учителки по биология и по БЕЛ.  И за там съжалявам, че го набутах много надолу.
Даже дружбенските написах преди него. Май едното дружбенско написах преди Румънската.

Оххх, и аз като теб 1:1... Писах го Вапцаров на последно място пууу  още повече се ядосах за Румънската, че не я бутнах на второ място.
29то не съм го писала де...ако него визираш за госпожите по БЕЛ и биология.

Но пък места има в Румънската... и действително се местят на Стара Планина 13

Уважаеми родители, към 10.07.2025 г.  са налични следните свободни места за учебната 2025/2026 г.:
2 свободни места в 9 “а” клас – с интензивно изучаване на румънски език

1 свободно място в 9 “б” клас – с интензивно изучаване на испански език

0 свободни места в 9 “в” клас – с интензивно изучаване на италиански език

6 свободни места в 10 “а” клас – с интензивно изучаване на румънски език

1 свободно място в 10 “б” клас – с интензивно изучаване на испански език

1 свободно място в 10 “в” клас – с интензивно изучаване на италиански език

4 свободни места в 11 “а” клас – с интензивно изучаване на румънски език

7 свободни места в 11 “б” клас – с интензивно изучаване на испански език

2 свободни места в 12 “а” клас – с интензивно изучаване на румънски език

5 свободни места в 12 “б” клас – с интензивно изучаване на испански език

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 19:10 от *дива*

Общи условия