Като многодетен родител винаги използвам лятото като възможност за изграждане на финансови умения у нашите деца. Според мен най-важното е споделянето – каквото правим като възрастни относно личните си финанси, е добре да го правим заедно с тях. Най-добре учат, когато мислим и действаме заедно.
🎯 Планиране с деца
Пробвали ли сте да планирате заедно с децата? Когато разглеждаме оферти – дестинация, хотел или апартамент, транспорт – нека децата участват. Защо избираме това, а не онова? Колко дни, как ще пътуваме и какво включва цената?
Говорим за:
• Транспорт и кога да купим билети;
• Дали ще има нужда от винетка, гориво;
• Какво е важно да не забравим (вода, шапка, лекарства);
• Имаме ли валидни документи, застраховка при пътуване, Европейска здравна карта;
• Какво ще правим по време на пътуването – почивка или ще обикаляме;
Аз лично винаги имам списък за багаж. Когато децата пораснаха, започнаха да си го приготвят сами. Всеки си има куфар в различен цвят и списък с неща, които да приготви. Само проверявах, докато се научат.
🍽️ Джобни и дневен бюджет
Когато сме някъде на почивка, давам на децата дневен бюджет. Например – един сладолед на ден, останалото да е нещо по-здравословно 😜 Ако остане – за следващия ден. Сами четат менюто и сравняват цените и грамажите.
Ако сме в апартамент с кухня – планираме заедно. Какво ще ядем следващите дни? Списък? Колко струва? Нужда или желание? Разбира се, има място за импровизация и захарен памук!
🧢 Спестяване:
Аз лично не съм голям фен на това да се настоява децата да спестяват през лятото – това време е за преживявания.
🛍️ Умната в магазина
Ако пазаруваме заедно, играем на „нужда или желание“. Гледаме етикетите – череши 500 г за 3 лв. или килограм за 5? Кое излиза по-евтино? Носим ли си торбата за многократна употреба?
Децата могат да сравняват марки, цени и грамажи. Това не е досадна задача – това е игра.
💬 Ако детето не участва – то не учи.
🗣️ Планирането на ваканцията е житейски урок. Имаме ли спестени пари? Знаем, че не е добра идея да теглим кредит или да ползваме овърдрафт. Ако планираме по-рано – можем да заделим.
Като станат тийнейджъри, ще искат да са по-самостоятелни и това ще им е полезно.
🎲 Играта също учи
Игри като Monopoly и карти – винаги са добре дошли. Можем да говорим за пари и докато играем.
Ако трябва да започнете отнякъде – просто изберете една от идеите тук. Освен да си прекарваме добре, е полезно да се говори, да се включват децата и да се показва как мислим за парите.
Ако имате въпрос, свързан с управлението на семейните и личните финанси, пишете ми в тази тема!