Ако тоалетните и хигиената бяха критерий...

• 2 679
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Не се споменава училище, в което всичко да е наред, защото просто няма такова. 🙂
В среда, където са събрани няколкостотин деца на възраст от 7 до 13/18 годишна възраст няма как всички да са идеално възпитани. Говорим за деца все пак. То и възрастните напоследък се държат по-зле от тях, та какво толкова се чудим.

Тук сме, за да търсим нормални условия в гимназиален етап, не всички училища са от 1ви клас, някои нямат даже прогимназия. Не разбирам потребността да се генерализира как всички деградират и са мърлячи.

# 31
Условията за извършване на основни физиологични нужди са изключително важни и като  майка на пораснало вече дете с функционални нарушения на пикочния мехур се възползвам от темата за да добавя и този аспект.
Преди време имаше и подобна кампания, предприета от виден детски нефролог. Потъна в нищото.
Не знам как може да се внимава и учи активно, когато основната концентрация на детето е върху идеята да се стиска по едното или по другото нещо, защото условията за освобождаване на тазови резервоари направо липсват.
Имаше анкети с деца, един немалък % от тях споделяха, че активно стискат в училище. Има предразположени деца, за които подобно поведение води до задълбочаване на нарушенията и при необърнато внимание с годините може да доведе до неприятни резултати. Засягане на бъречна функция, например.
Така че условията за освобождаване на тазови резервоари в училище са важни.
Когато синът ми ходеше на кандидатгимназиални курсове в НПМГ беше във възторг от тоалетните там. Разликата с неговото училище била впечатляваща. Беше силен мотив И това, да попадне в училище с хубави тоалетни.
Като ходехме с дъщеря ми да гледаме училища, също и при запознаване с матура, класирахме и тоалетните. Smile
Едното са условията, второто е достъпът. Педагогическата общност като цяло смята, че е много педагогическо да не пуска никой да излиза до тоалетна по време на час. Защото децата искали да се разхождат и да не присъстват. Защото който искал, да ходел в междучасието.
Беше се наложило да нося нарочно извадена бележка от хабилитиран уролог, който следеше сина ми, с която да обективизирам нуждата от тоалетна на поискване, а не на междучасия. Казаха ми, че ще бъде разгледано на педагогически съвет и ако той одобри бележката, ще я уважат, иначе- не. Е, одобриха. Пускаха го. Имаше още едно дете в класа със същия проблем, чиито родители явно не го бяха установили. Детето стискаше. После какво е станало с него не знам.

# 32
Дори не се бях замисляла за този аспект на проблема! Много е  сериозно. Аз съм с  момчета, но какво става с младите дами, които имат и месечен цикъл и се нуждаят от елементарна хигиена.
Това, че свинеят по тоалетните е сериозен проблем. Но според мен едни зрели деца, ако им е обяснено като на зрели човеци, че това зависи от тях поддръжката е въпрос на стабилно ръководство. Нямам против да се глобяват родителите, ако децата им правят свинщини. То тук даже по-градивно би било самите деца да бъдат форсирани да си изчистят нещата. Един строг подход с императивни мерки ще даде резултати.
Продължавам да си търся мечтаното училище с топла водица, сапун, и ако е писано някоя друга хАртийка.

# 33
Ами точно за тоалетните няма как да се установи кой е направил свинщината. Нещо елементарно е да не се изхвърлят дамски хигиенни материали в тоалетната, ама си спомням съседи, които са отпушвали тоалетна в блок, запушена точно от жени в репродуктивна възраст.

# 34
  • Пловдив
Ами материалите за женска употреба в репродуктивна възраст заедно с мокрите кърпички са най-пригодният материал за запушване на тоалетни изобщо. Другите мърлячи от различен пол и възраст не че не искат да мърлят, ами не ползват дамски превръзки. Най-много да осерат.
Елементарно, повтаряно, познато, ама...
И аз им се чудя какви хора са. Но пък едва ли са много по-различни от хвърлящите торби с обелки от кухнята през прозореца или мръсни опаковки по тротоара. И на тия им се чудя. Просто поразиите в тоалетната по-трудно се оправят, иначе една и съща свинщина.

# 35
  • София
Внезапни проверки и глоби на директорите:/ректорите е решението. Пък те, ако не намерят начин да се справят, значи не е трябвало да заемат административна длъжност.
Хора сме, като тези на запад. Как там  са уредени нещата? Само ЛГТБ ценностите ли ще взаимстваме?

Децата цапат, чистачките не се преуморяват, ръководството се прави, че не вижда. Кой кого лъже?
Не е проблемът в малките деца, проблемът е в това, че се приучават да приемат мърлящината като нещо  нормално. И като пораснат и за тях ще е нормално да са мърлячи и в работата си.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 00:44 от xxxxxx

# 36
  • пустинята Гоби
Аз лично много добре помня миризмата на белина в училище от моето детство. Знаех как изглеждат чистачките, защото те бяха винаги там и работеха. Дали сме били по-възпитани? Съмнявам се, но тоалетните бяха винаги чисти и миришеше на препарат. Според мен и не се пази, но и не се чисти. Това е основният проблем в България - не се чисти достатъчно.

# 37
  • София
Помня имаше цял бидон белина, или разтвор, който миришеше на белина, чистачките изливаха с кофи

# 38
  • София
. Според мен и не се пази, но и не се чисти. Това е основният проблем в България - не се чисти достатъчно.
В моето училище тоалетната се миеше и белиносваше по време на всеки час, за да е чиста в междучасията.  За текущите ремонти//проблеми си имаше общ работник, който веднага оправяше  нещата.

Сега в бюджетната сфера е по-голям комунизъм, отколкото при соц-а. Всеки работи колкото му е кеф и плаши, че ще напусне. Измислиха тези фирми за почистване  и охрана, заключиха резервните входове, чистят само сутрин и резултатът е налице.  Кой ли го вижда?

Общи условия

Активация на акаунт