Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 65 341
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 350
  • София
Съгласна съм с написаното от Априлски душ, в скрития текст дадох леко предимство на СМГ с изричната уговорка, че става дума за дете, което е наясно отсега, че иска техническа/инженерна специалност. Но от троен личен опит знам, че и иначе става.
Скрит текст:
Едното ми дете избра медицина след профил мат и информатика, тоест в 12 клас дори не беше учило  със сигурност химия, за биология не помня вече.
Точно скритият текст потвърждава правилото, че в 7 клас е рано да им вярваме, че знаят какво искат. Дъщеря ми пък “твърдо” е решила, че ще учи право 👌. Много вода има да изтече дотогава, иначе бих се радвала, ако наистина после избере тази професия. Синът ми определено не е така добре ориентиран още от сега. Искам вече да минат класиранията и записванията и да спра да го мисля.

# 1 351
Някой може ли да ми обясни - четох по-нагоре, но и другаде съм срещала - за разликата в професионална и профилирана паралелка при кандидатстване в чужбина. Кой клас, кои предмети не са покрити при професионалната и как могат да се наваксат? Как да разбера дали ще е проблем след 5 г при кандидатстването? Виждам, че и двете паралелки имат едни и същи задължителни предмети и часове, и оттам вече има избираеми...
И аз търся отговор на този въпрос за професионалните паралелки. Едни казват, че няма проблем след това да се учи в университет, а други - обратно. Не разбирам Sad

# 1 352
  • София
Ограниченията за професионални гимназии за университети в чужбина сме обсъждали подробно в тази тема от този пост нататък https://bg-mam.ma/p/1678109/49626156
А също и тук https://bg-mam.ma/p/1779038/49806411

# 1 353
  • София
Това с професионалните гимназии е малко не приятно ,как от сега да знам дали детето ми ще иска да учи в университета в чужбина . Сега иска ПГ за нея говори цяла година.

# 1 354
  • Куциндрел
Предполагам, че има университети в чужбина, в които дете може да продължи образованието и след проф гимназия.
Основно видях, че се обсъждат университети в Германия. В България няма проблеми.

# 1 355
Коментарите по повод по-нежеланите паралелки ми напомни как на няколко пъти последните месеци при разговор с познати, като станеше на въпрос в коя паралелка се цели дъщеря ми в НПМГ от другата страна имаше свиване на устни "а, тази нискобаловата"...

Ха ха и ние сме в същата ситуация.
 Дъщеря ми - за разлика от мен - от бебе живее с мечтата за Франция, Париж, френски език… Реших, че е бебешка работа. Под мой натиск учеше италиански… Беше във великолепен клас в Лицея. Приятели, учители… Наистина ги обожава. Но не! И сега си иска Френската и нищо друго. НО общото мнение е, ООО НЕ Ѝ СТИГНА БАЛ ЗА ИСПАНСКАТА ЛИ… 😆😆😆 Стигна ѝ. Иска френски 😆

# 1 356
  • София
Извън моите разбирания е децата да се явяват на приемен изпит за школа. Нали идеята е ако ти куцат нещата от училище да отидеш да наваксаш? Явно тази г-жа си е изградила достатъчно реноме, за да може да си го позволи, което не го прави по-малко безумно.
И ние ходихме на "интервю" по математика, но то си беше чист човешки разговор с нас и детето с цел да се види дали сме сериозни и дали детето е готово да се впусне в по-сериозно учене. Т.е. преподавателят обясни какви са му изискванията и искаше да види реакцията на детето и нашата. След това в часовете е бил страшен купон с много хумор свързан с математиката. Детето не я долюбваше много след 5 клас, а сега я харесва много. Даже му е мъчно, че няма да ходи повече на уроци. Викам му "Споко, 10 клас е скоро 🤣".

vania_svet, може ли повече подробности за учителя по математика. Опитах се да Ви пиша, но не успях. Благодаря предварително, ако решите да ми отговорите.

# 1 357
  • София
Точно за Германия (поне засега) има най-малко проблеми с дипломи от ПГ, поне сред опциите извън БГ. Как ще е нататък, никой не знае. Иначе тук няма  никакви ограничения засега. Но и към момента има проблеми още на ниво подаване на заявление/документи за някои университети в Нидерландия, в Швейцария и  т.н...И в Германия, и в  Австрия, и в Швейцария (предполагам и в други избирани от българчетата държави като  Франция, Италия, Испания, Белгия, Люксембург, Дания, Швеция) обаче има  ВУЗ, каквито у нас няма - така наречените приложни. В тях се приемат безпроблемно  студенти с  дипломи от ПГ.

# 1 358
  • София
За приложните университети няма проблем. За академичните в общия случай не може директен прием от ПГ. Трябва поне година допълнително учене, явяване на техни матури или pre-master след приложен университет.

# 1 359
Някой знае ли защо в infоpriem още на първо класиране пише, че ще се вижда и минималният достигнат бал за всяка паралелка, както и този на детето? Оставам с впечатление, че минималният бал ще е видим още по време на подреждане на желанията, а тук някой сякаш каза, че чак след първо класиране ще се вижда минималният бал за паралелките?🤔

# 1 360
Няма как да се вижда нещо, преди то да се създаде. Минималният бал ще се формира при класирането.

# 1 361
A като подредим желанията в системата и натиснем бутона "Изпрати", "Запиши" или както там се казва, ще получим ли имейл как са подредени желанията ни? Страхувам се да не стане следното: Пускаме в системата примерно 1 желание СМГ, 2 желание 1 -ва Английска гимназия и т.н.  Детето има бал за СМГ, но системата го класира в 1-ва Английска гимназия, тъй като някак си поради бъг или нещо подобно тя неправилно е отчела, че 1 желание ни е  било не СМГ, а 1-ва Английска гимназия. В такъв случай би било крайно неприятно и е редно всяко дете да има доказателство какъв ред на желанията е подало в системата.

# 1 362
  • Бургас
От родители, които са подавали други години на място в училище, знам, че им дават разпечатка с реда на желанията. Предполагам, че и онлайн ще има доказателство някакво.

Отиваме за заветното свидетелство Simple Smile

# 1 363
  • Отвъд алеята зад шкафа
Онлайн се вижда как са подредени желанията.

# 1 364
  • у дома
Преди 5 г излизаше съобщение,че заявлението е подадено успешно.

Общи условия

Активация на акаунт