Книгите от нашите детски лета

• 3 209
  • 62
  •   1
Отговори
# 30
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Понеже децата няма да пишат тук, добавям "Надолу по вълшебната река".

# 31
  • Банско
Любими ми бяха "Патиланци", " Пипи", "Братя Грим", "Фют", "Алиса в страната на чудесата", "Том Сойер"

# 32
Най-любими ми бяха "Страната на хилядите желания", "Без дом", "Романи за деца", "Две години ваканция", "Синовете на великата мечка".
Всичко на Линдгрен също- Пипи, Карлсон, Емил, Роня, "Братата с лъвски сърца".

# 33
  • Пловдив
Най- любими от ранното ми детство са Приключенията на Незнайко на Николай Носов, Приключенията на Лукчо на Джани Родари и Пипи Дългото чорапче.

# 34
Признавам, че в детските си години не обичах да чета, но на по-късен етап това се промени. Не само чета - предпочитам и избирам това да правя когато си почивам.
И все пак любима детска книжка ми остана "След дълъг дъжд денят ухае" на Душан Душек, както и разказите на Елин Пелин, тетралогията на Димитър Талев „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам".

# 35
"Братята с лъвски сърца", "Белият кораб" и "Пипи" ги знаех почти на изуст от препрочитане.

# 36
Обожавах да чета Пътешествията на Гъливер

# 37
Най-дълбоко ме докосна "Бременските музиканти". Струва ми се заради илюстрациите. Бяха някак си мистични и ако може да се употреби тази дума - извънземни.

# 38
Франклин, Барбароните, Мечо Пух, Лукчо… и приказките на Джани Родари – абсолютните ми любимци от детството! ❤

# 39
Освен изброените, любима книга от моето детство е Приказки от 1001 нощи.

# 40
  • Пловдив
"Приключенията на Пинокио", "Вълшебникът от Оз", "Емил от Льонеберя" ...прочетох ги по няколко пъти още като дете. След това отново ги препрочитах, включително и като голям човек.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 22:12 от marzeliva

# 41
Сещам се за две български:
Шампионите ги бият в събота и Лятото на шампиона от Божидар Томов.

# 42
От българските - Димитър Талев „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам".
От чуждите - индийски приказки, руски приказки - с дебели корици, чудно оформление, Африкански приказки и поредиците за пирати - черният Корсар на Рмилио Салгари и други негови, също Червеният Корсар на Дж.Ф. Купър и Тримата мускетари

# 43
  • Варна
Много от прочетените + Дон Кихот, но като малко по - голяма.
Върнаха ми се много приятни спомени, когато живеех на село и книгите ги взимахме от библиотеката. Имах опънат хамак между две големи кайсии и там лягах да чета.
Сега много обичам да чета на децата и се радвам, че отново ще препрочета всички изброени книжки.

# 44
Най-любими ми бяха "Сърце" на Едмондо Де Амичис и романите на Ерих Кестнер.

Общи условия

Активация на акаунт