Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 3 537
  • 106
  •   2
Отговори
# 45
Ударих си малкия пръст на крака. Поду се малко, но ме боли. Вървя, но ми е неприятно. Имам хепароид, мога ли да се мажа с него? Пише, че е за постравматични сстояния.
Да, мажи го, ще облекчи. Аз също си ударих малкия пръст и то два пъти поред в разстояние на 3 минути 😵‍💫 Точно с Хепароид мазах. Но си боли още месец след това, леко си е подуто, само не е синьо.

Операциите, бяха сериозни... Да не изброявам. Само ще спомена колостома предпоследно.

# 46
  • Бургас
Ако лютото и водката са помогнали при косопада е твърде възможно той да е бил причинен от някакви видове гъбички.

# 47
Ако лютото и водката са помогнали при косопада е твърде възможно той да е бил причинен от някакви видове гъбички.

Не. Действието е друго - стимулира кръвообращението, от там луковиците се хранят по-добре и се засилват. Също лютите чушки са богати на много витамини. Накиснати във водка, или ракия, се получава спиртен извлек (тинктура). Не се препоръчва в спирт, защото е доста по-агресивен и силен и много изсушава кожата.

ПС Не съм срещала лютото дали има антигъбичен ефект.

# 48
  • Бургас
Има, има, анигъбичен и антибактериален.
Всъщност казват, че една от причините в Индия да ядат толкова подправена и люта храна е, че поне част от микроорганизмите умират и се запазва малко по-дърго в тези убийствени жеги.

# 49
Антибактериален и противовъзпалителен ефект да, пишат, че има.
https://gourmetspice.bg/2021/08/04/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0% … 0%B0%D0%BD%D0%B0/

Както и да е, няма значение. Написах какво му е действието.

# 50
  • Deutschland
Не искам да пускам нова тема, затова питам тук.
Най-добрата приятелка на дъщеря ми е диагностицирана с неходжкинов лимфом. Момичето е на 21. Има метастази в главата и никъде другаде. Дали са й 80 % шанс с химиотерапия да се възстанови. Излишно е да казвам, че това дете ни е като дъщеря и у нас сме като попарени. Според вас има ли шанс този рак да бъде преборен? Не мога да мисля, да работя, да си върша ежедневните неща, защото мисля постоянно за нея. Лекува се в Италия иначе, защото са италианци и иска да е със семейството си в този труден момент.

# 51
Пожелавам всичко да мине и замине. Да е здрава и да се пребори!

# 52
Попитай, според мен, в темата за рака. В същия раздел е.

Щом лекарите са дали оптимистична прогноза, аз бих им вярвала.

И от мен - успех! Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 21:27 от Гърне без похлупак

# 53
Има тема за хочкинов лимфон. Вече се лекува успешно със стволови клетки. Преди 15г племенника ми  на 23г тогава премина през това коварно заболяване, беше останал 37 кг, а лечението във Франция и Австрия(по препоръка на лекарите) беше 250000 евро, сума непосилна за семейството ни. Лекарите от онкологията в Дървеница се смилиха над един млад живот и експериментално тогава го лекуваха успешно с обогатена източена кръв от самия него, в последствие и химиотерапия. Благодаря на Господ и лекарите, сега е жив и здрав, създаде си семейство, има си детенце, работи си и се грижи за семейството си.
Не губете кураж, сложно е, но има голяма надежда за благополучен изход.

# 54
  • Бургас
Интересно, това експериментално лечение тогава дали се прилага там съвсем нормално сега, след като е дало такъв добър  резултат.
Много от леченията, прилагани в чужбина могат да се прилагат и тук, защото не изискват кой знае какво специално. Но не се правят, защо ли?

# 55
Да вече е лечимо и в България, в темата за лимфона има доста информация

# 56
Здравейте, и от мен. Предния месец на 14ти юни баща ми е прекарал тежка форма на инфаркт. Сложили са му стент и му предстои още една. Въпроса ми е да ли ще може да пътува сас самолет. На 17ти имат закупен билет и ще летят към Лондон да вземат децата и на 25ти ще се върнат. Другият стент тогава ще му сложат. Притеснявам се за здравето му да не би случайно нещо да му се случи повреме на полета отиване или връщане. Лекарите са му казали ако се чувства добре може да пътува. Но как ще съм сигурна аз дали той се чувства добре. Иска да идва насам.
Всякакви идеи ще са ми от полза.
Благодаря ви!

# 57
Здравейте. Първо в отговор на предното запитване - струвами се много скорошен полета. Аз не бих пътувала в това състояние. Ако не е твърде наложително пътуването, нека не пътува. Сега моета питане - от 2 дни ме тормози тъпа болка в едното ухо. Появи се внезапно след като стоях дълго в стая с климатик. Нямам други симптоми. Ходих на УНГ. Не видя признаци на инфекция в ушите или гърлото, изписа ибупрофен и витамини от Б групата. Прилагам лечението, за сега без резултат. Има ли основания за притеснение?

# 58
Здравейте!
Имах феохромацитом. Той предизвикваше леко покачване на захарта ми,заради това ми беше забранено да ям сладко. Оперирах го и захарта влезе в норма,но при всеки опит да хапна нещо сладко ми става лошо. Не говоря само за тестени сладки неща,но и плодове най вече като банани и дини. Днес отново опитах да хапна диня и ми стана доста кофти,а така ми се яде!
Въпросът ми е може ли да съм със някаква инсулинова резистентност или диабет. Какви изследвания да направя за да проверя. Без обременяване със глюкоза защото няма да го понеса това изследване.
Не ям нищо сладко и единствените въглехидрати които ям е хляб.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 16:40 от Silvia Toncheva 642426

# 59
Инсулин, КЗ и гликиран хемоглобин.

Общи условия

Активация на акаунт