Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 91

• 34 034
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
Не е до манталтет, а не се поддържа, защото общините не си вършат работата. Наша позната една година не си дойде в БГ, защото я задължили да боадисва фасадата на къщата.

# 706
Аз предпочитам като закупя апартамента да може веднага да се нанеса, в тази връзка НС на няколко години според мен е по-добър избор за моите нужди. Разбира се те се продават на доста по-солена цена.

Но ако човек си сложи сумите, пръснати по привеждането във вид за живеене в цената, която е дал за едно напълно ново жилище тя определено ще се доближи до тази на НС на 4-5-6 години, което направо става да се нанесеш и не е за спешен ремонт.

А търсенето на майстори, избирането и закупуването на подови настилки също струва пари, защото е изхабено време, а за някой, който не обича да се занимава с майстори и строителни материали и нерви.

# 707
Аз предпочитам като закупя апартамента да може веднага да се нанеса, в тази връзка НС на няколко години според мен е по-добър избор за моите нужди. Разбира се те се продават на доста по-солена цена.

Но ако човек си сложи сумите, пръснати по привеждането във вид за живеене в цената, която е дал за едно напълно ново жилище тя определено ще се доближи до тази на НС на 4-5-6 години, което направо става да се нанесеш и не е за спешен ремонт.

А търсенето на майстори, избирането и закупуването на подови настилки също струва пари, защото е изхабено време, а за някой, който не обича да се занимава с майстори и строителни материали и нерви.
Въпросът е не какво иска, а какво може да си позволи .

# 708
Привет, дами, освен от imot.bg от къде другаде следите обяви за имоти в София? (Ако има други сайтове, които да качват обяви, които не са качени в имот?). Също така, ако си намерим апартамент без помощта на брокер, но обявата е пусната от брокер, ние дължим ли нещо? Благодаря!

# 709
  • Бургас
Директно от строители, както и от групи във Фб "имоти в София без посредник" и вариации на това заглавие.
Ако брокерът е коректен, нает е от другата страна и взима комисиона само от нея - не. Но такива чудеса рядко се случват.
Ако ви иска комисиона, по-добре намерете свой брокер, или приятел, който да се представи за такъв - тогава няма да платите, или ще преговаряте за процент.

# 710
Директно от строители, както и от групи във Фб "имоти в София без посредник" и вариации на това заглавие.
Ако брокерът е коректен, нает е от другата страна и взима комисиона само от нея - не. Но такива чудеса рядко се случват.
Ако ви иска комисиона, по-добре намерете свой брокер, или приятел, който да се представи за такъв - тогава няма да платите, или ще преговаряте за процент.

Благодаря Ви за отговора! Ако смея да попитам в такъв случай-а строителите от къде намирате? Като напиша в гугъл строители на имоти София ми излизат сайтове почти винаги само за затворени мега скъпи комплекси (апартаменти по 400к и нагоре)….

# 711
Най-добре да сте на терен. Нещо ми подсказва, че не сте в София.
Освен това си набелязвате квартал и търсите строители в дадения квартал. Обикаляте пеш и си записвате каквото видите. Сега е модерна работа има билбордове, рисувани огради, табели, сайтове, телефони, имена на фирми.

Навремето като пишех във форума за емиграция в Канада имаше написани специални наръчници и тагнати какво се прави стъпка по стъпка за дадена задача. Може би е време да изработим и тук едни наръчници, че преповтаряме едно и също 101 теми.

# 712
Привет, дами, освен от imot.bg от къде другаде следите обяви за имоти в София? (Ако има други сайтове, които да качват обяви, които не са качени в имот?). Също така, ако си намерим апартамент без помощта на брокер, но обявата е пусната от брокер, ние дължим ли нещо? Благодаря!
Да. дължиш му, защото се обаждаш на обявата на агенция. Ако не искаш, не се обаждай, не искай да те водят.
За съжаление агенциите в БГ повечето нямат свои сайтове (в нашия век) и разчитат само на imot.bg
Ако го хакнат, отива пазара в alo.bg или olx.

# 713
  • Бургас
Има регистър на издадените разрешителни за строеж. Там също можете да видите строителите.
Те също пускат обяви в imot.bg.
Изберете си първо района, пък тогава търсете строителите.

# 714
  • София
Това с комисионата е чутовна глупост.
На купувач, който сам си е намерил имота, брокерът никаква работа не му е свършил, че да му се плаща. Той си е брокер на продавача. И второ, не е редно един брокер да представлява две страни, защото е конфликт на интереси.
Време е вече за някаква регулация на тая професия.

# 715
Да. дължиш му, защото се обаждаш на обявата на агенция. Ако не искаш, не се обаждай, не искай да те водят.
За съжаление агенциите в БГ повечето нямат свои сайтове (в нашия век) и разчитат само на imot.bg

Брокерите се опитват да прокарат тази практика, но тя е неприемлива, защото брокерът, пуснал обявата, има договор с продавача и задължение да му продаде имота. И ако не ме заведе де факто прецаква своя клиент като го лишава от продажба. А на мен брокерът не ми е никакъв, нищо не ми е намерил. Докато има задължение пред продавача да рекламира имота и да го показва.

# 716
Миналата година имах покупка в Бургас от брокери с обява (на парцел), където ги питах дължа ли комисионна, те казаха "не". Самата цена беше символична, така че 2ен успех Wink
Има таки случаи, но са изключение.

# 717

Брокерите се опитват да прокарат тази практика, но тя е неприемлива, защото брокерът, пуснал обявата, има договор с продавача и задължение да му продаде имота. И ако не ме заведе де факто прецаква своя клиент като го лишава от продажба. А на мен брокерът не ми е никакъв, нищо не ми е намерил. Докато има задължение пред продавача да рекламира имота и да го показва.
Може да няма договор с Продавача, но да вземе от Купувача, ако намери такъв.
Може да вземе и от двете страни, нещата не са регламентирани и дефакто да е направил услуга и на двете страни като ги е свързал.

# 718

Може да вземе и от двете страни, нещата не са регламентирани и дефакто да е направил услуга и на двете страни като ги е свързал.
[/quote]

Може да няма договор с Продавача, но му продава имота Joy

# 719

Може да няма договор с Продавача, но му продава имота Joy
[/quote]
Продавачът не иска да плаща комисионна, но няма нищо против да му го продава и търси клиенти.
А Брокерът може няма достатъчно жилища, за продажба където той има договор за комисионна, и се съгласява.

Общи условия

Активация на акаунт