Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 91

• 34 015
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
За съжаление не съм чула брокер пуснал обява да се отказва от комисион от купувача. Втори имот вече купувам, сама си намерих имотите. Втория брокер единствено ми направи отстъпка на 2% вместо 3%. Няма как да ги прескочиш, за съжаление, и твой брокер да имаш пак ще му дадеш процент, така че..

# 721
Рекорд след рекорд падат в сделките с имоти
https://www.dnevnik.bg/biznes/2025/08/19/4819144_rekord_sled_rek … sdelkite_s_imoti/

Още малко. Още малко и иде сривът. След приемането на еврото пазарът ще се успокои. Може би.

# 722
Ааа никакво успокоение, тъкмо съм се засилил да бъда мега спекулант Simple Smile

# 723
  • Бургас
Ти пък.
Досега беше на другия бряг.

# 724
Какъв бряг? Аз продължавам да си критикувам пазара, цените и безумното качество, но си спекулирам краткосрочно. На цени от 2-3к+ не купувам, оставям това за лудите.

# 725
  • София
В контекста на пазара - днес говорих с едни познати. Бяхме няколко човека на конферентен и едната двойка си е взела преди еврото, разбира се, средна хубост имот. 10/20/70 лични средства/потребителски/ипотечен с приемлива за доходите им вноска, ще могат да погасяват предсрочно.

Всички започнаха да ги съветват първо да погасяват потребителския с по- висока лихва, както си е математически и генералния съвет, на мен първата ми реакция беше да кажа да погасяват максимално ипотечния. Не знам дали ще се окажа права в съвета си, но да видим.

За статистиката - Люлин 10, 2300
И двамата са IT, но не програмисти.

# 726
Интересното е как двойка ИТ не е събрала пари, а има нужда от потребителски. Банките до 70% ли финансират вече или 20% са за ремонт?
Не смятам, че си ги посъветвала правилно. Винаги първо се изплаща кредита с най-висока лихва.

# 727
Рекорд след рекорд падат в сделките с имоти
https://www.dnevnik.bg/biznes/2025/08/19/4819144_rekord_sled_rek … sdelkite_s_imoti/

Още малко. Още малко и иде сривът. След приемането на еврото пазарът ще се успокои. Може би.

Тези рекорди не мисля, че са нещо положително. Именно след тях може много бързо да се обърнат нещата. И го казвам, като човек, който купи имот този месец.

# 728
  • София
Интересното е как двойка ИТ не е събрала пари, а има нужда от потребителски. Банките до 70% ли финансират вече или 20% са за ремонт?
Не смятам, че си ги посъветвала правилно. Винаги първо се изплаща кредита с най-висока лихва.

Това са си техни избори, не знам кое е за ремонт. За мен също е недалновидно решение, просто те бързаха да е преди еврото, но поне не са се хвърлили на Лозенец само защото са в IT сферата.

Потребителският не е обезпечен. А ипотечният - да. И обезпечението може да си мени цената. За нова ипотека и волатилни времена е важно. Затова и дадох примера точно в тази тема. Иначе на хартия е ясно, че първо се погасява по- високата лихва.
Аз бих набивала в ипотечния, за да имам по- голям % реална собственост.

# 729
Всичко се качва като цена преди еврото, защото след еврото щяло още да се повиши Simple Smile))

# 730
  • Бургас

Каква е логиката?
Те и сега имат 100% реална собственост.

# 731
  • София
Логиката е, че ако пазарът тръгне надолу, обезпечението вече няма да покрива оставащия заем, респективно е по- добре при ипотеки на 1-2-3г. да има по- малко остатъчна главница.

# 732
  • София
Грешна ви е логиката. Хубаво е първо да се заличават задълженията с най-лоши условия. Примерно - започва се от кредитната карта  Blush

# 733

Каква е логиката?
Те и сега имат 100% реална собственост.

По-скоро за застраховка на реалната си собственост срещу спад на цените. Ако се случат предсказанията на Крис и цената на  ипотекирания им имот падне от 200 на 170, има риска банката да го направи незабавно изискуем.  Но ако те вече са изплатили част от ипотеката дължимата сума ще е под редуцираната нова цена от 170 и те пак ще са ОК. Тоест с намаляване на дълга намалява и нуждата от обезпечение. И понеже все пак не очакваме срив утре те имат време да направят дълга по-приемлив и да се застраховат.

А кредитната карта изобщо не я броим. Тя е нещо като останалите сметки за ток, телефон, вода... Изобщо не виждам защо я намесваме.

# 734
  • София
Въпрос за домашно - ако имаш 5000лв. опразнена кредитна карта и 5000лв. потребителски кредит, кое ще ти струва по-скъпо? От кое ще предпочетеш да се отървеш първо? От ипотеката ли?

Общи условия

Активация на акаунт