Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 91

• 34 021
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
Все едно да спорим дали водата е мокра. Grinning
Хора които нямат спестено самоучастие, искат да изплащат ипотека пред потребителски, защото имота им щял да стане под вода, след като приемем еврото, бързат да купуват преди еврото, защото и аз не знам защо. И всичко това от Ит’та. Чак ми се струва нереално абсурдно.

# 736
  • София
Exter, не говорим за кредитни карти.

Не купуват само те преди еврото, не виждам нищо странно, масово е някаква паника, всичко живо за имоти говори, а IT сферата отдавна не е еманация на висш интелект и финансова грамотност непременно.

# 737
Въпрос за домашно - ако имаш 5000лв. опразнена кредитна карта и 5000лв. потребителски кредит, кое ще ти струва по-скъпо? От кое ще предпочетеш да се отървеш първо? От ипотеката ли?

Уффф, нали казах - кредитната карта е с абсолютно предимство. А за потребителския или ипотеката е въпрос на сметка, но като цяло рискът при ипотеката е по-голям, ако очакваме срив (както някои непрекъснато приказват).
Освен това ставаше дума за преждевременно погасяване, а който мисли да погасява преждевременно стотици хиляди няма да има проблем с лихвата на 5000, която може да е двойна като процент, ама като реална абсолютна сума няма да ги събори.

# 738
  • Бургас
Кредитът става предсрочно изискуем, когато хората не го погасяват редовно. А не когато спадне стойността на обезпечението. Банката си е направила сметката - освен ипотеката, гледа заплати, има и застраховка на този кредит.
Има и допълнителни обезпечения, ако чак толкоз я засърби.
Приказки от 1001 нощ от хора без грам опит. И после се чудим що старите хвърлят през прозореца, а младите си дават кредитните карти на OLX и на Здравната каса Simple Smile
Никакъв интерес няма банката да си иска парите предсрочно при редовно погасяван кредит.
По тази логика - ми ще теглят още три потребителски и един бърз, да донадят.

# 739
Банката може да няма интерес, но банките в ЕЗ трябва да спазват стандарта Базел-3. Той определя колко капитал трябва да държат като буфер за всеки рисков актив.
Ипотека с 10% обезпечение е доста рисков актив. А ипотека, взета с 20к самоучастие при пазарна стойност на актива 200к, ако активът спадне на 180к пазарна стойност вече става недообезпечен кредит и банката има проблем да мине стрес-тестовете, така че няма иска-не иска. Ако такива ипотеки й станат множко в портфлиото, ще почнат да пристигат писма с искания за внасяне на допълнително екуити, според съответния текст в общите условия, който съм цитирал и преди.

Но пък има и надежда - ето оня ден ми попадна нещо, че Бундесбанк обсъждала да премахне изискването банки с активи под 10 милиарда да спазват Базел-3.
https://finanz-szene.de/banking/bafin-bundesbank-risikogewichtung-details/
Нашите са с над 10, ама ако стане наистина проблем, може да предложат и 50 да стане прага, или 100, какво им пречи. Нали ги виждаме политиците - всеки проблем го решават с програми, бейлаути и мерки, финансирани с още държавни дългове и печатане на пари... Ще ги плащаме пак ние, ама някой ден, в бъдещето, когато/ако няма кой вече да купува държавните дългове на приемлива лихва.

# 740
  • Бургас
Абе Крис, коя банка в последните 20 години ще даде ипотечен кредит с 10% обезпечение? На обикновено семейство на две заплати? Прочете ли изобщо казуса или пак пляскаш чаршафи наизуст?
Посочи ми реален пример, в който банката изобщо се е захващала да проверява стойности на имоти след отпускането на кредита? Или такъв, в който е изискала кредита предсрочно, или поне писмо да е написала и да е стартирала процедура за допълнително обезпечение?

Въобще, някой с ипотечен кредит да даде информация, че банката е инициирала втора оценка на имота на първата или втората, или която и да е година от отпускане на кредита?

# 741
Скрит текст:
Банката може да няма интерес, но банките в ЕЗ трябва да спазват стандарта Базел-3. Той определя колко капитал трябва да държат като буфер за всеки рисков актив.
Ипотека с 10% обезпечение е доста рисков актив. А ипотека, взета с 20к самоучастие при пазарна стойност на актива 200к, ако активът спадне на 180к пазарна стойност вече става недообезпечен кредит и банката има проблем да мине стрес-тестовете, така че няма иска-не иска. Ако такива ипотеки й станат множко в портфлиото, ще почнат да пристигат писма с искания за внасяне на допълнително екуити, според съответния текст в общите условия, който съм цитирал и преди.

Но пък има и надежда - ето оня ден ми попадна нещо, че Бундесбанк обсъждала да премахне изискването банки с активи под 10 милиарда да спазват Базел-3.
https://finanz-szene.de/banking/bafin-bundesbank-risikogewichtung-details/
Нашите са с над 10, ама ако стане наистина проблем, може да предложат и 50 да стане прага, или 100, какво им пречи. Нали ги виждаме политиците - всеки проблем го решават с програми, бейлаути и мерки, финансирани с още държавни дългове и печатане на пари... Ще ги плащаме пак ние, ама някой ден, в бъдещето, когато/ако няма кой вече да купува държавните дългове на приемлива лихва.
Е, както ти обичаш да казваш, "До кога така!?" Blush

Така или иначе, по казуса, и аз мисля, че е супер теоретичен шанса банката да поиска дообезпечаване. Колко пък да паднат тия имоти. Ако е с 10-20% едва ли ще се предприеме такава стъпка от банката. Трябва да се сринат наполовина, а това всички знаем, че няма как да стане.
Аз лично не бих погасявал никой кредит, а парите бих инвестирал в нещо друго.

Бтв, при последната ми ипотека банката ми наложи 50% обезпечение на супер добри, завършени и обзаведени апартаменти с акт 16. Отделно оценката беше такава, че никога не бих ги продал за нея. 2500.

# 742
Тинтита, ти да не би да имаш опит с дообезпрчаване? Никой не е имал защото пазара от 15г е само нагоре. Опит ще проимат хората ако пазара се обърне.

Аз имам реален пример с мои познати, които получиха 110% финансиране, като единия се осигуряваше на МРЗ, а другото в плик. И него му приеха Simple Smile

# 743
  • Бургас
Е как да нямам?
Нали си спомняте 2008-2009? Колко от банките си поискаха парите обратно? При редовно погасявани кредити?
От 21 години ползвам ипотечни кредити, нито веднъж не е имало такова чудо като искане на втора оценка. Дори и през 2008-ма и "масовия срив".
Дори при изтичане на 10-годишния срок за подновяване на ипотеката.
Това се е случвало само  когато рефинансирах в друга банка - по искане на втората банка и с неин оценител.

# 744
  • София
Приказки от 1001 нощ от хора без грам опит. И после се чудим що старите хвърлят през прозореца, а младите си дават кредитните карти на OLX и на Здравната каса Simple Smile
Много хора през 2009, 2010- та загубиха точно заради това. Не защото не могат да внасят вноската, а защото банките поискаха допълнително погасяване на част от главницата.
Това, че ти си имала късмет майка ти да купи през 2005-та и после активът да отиде в небето, 2007-8-а не е причина за такива гръмки изказвания. След това пазарът е само нагоре. И не всеки родител ще си ипотекира собствения имот за дообезпечение, така че пак - твоят случай е доста специфичен.

# 745
  • Бургас
Не си чела правилно.
Купи майка ми, защото аз не можех де юре - още бях омъжена и не исках имотът да се води СИО.
Тя не можеше да докаже доход, аз можех и станах гарант, но банката даде кредит на 15%, въпреки ипотеката на два имота. Водеше се кредит без доказване на доход. Плащах го аз. Нямахме никакво самоучастие - взех назаем от познати, за да платим капарото.

След година, когато се разведох, тя ми дари жилището, рефинансирах в друга банка, която освободи нейния имот и ипотеката остана само на моето жилище, съответно и кредитът беше оформен само на мен. Лихвата падна наполовина.
Това се случи през 2005. Имах стандартен кредит, на мое име, със стандартно обезпечение - ипотека на един имот и доходи само от заплата. Нищо специфично.
2009 останах без работа, което стана известно и на банката. Не ми поискаха кредита предсрочно. Нито поискаха допълнително обезпечение.

В едно си права - не всеки родител би ипотекирал своето жилище. Ако ситуацията беше такава, щях да изчакам да се разведа и да купя тогава.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 10:48 от Tintina

# 746
  • София
Чела съм, не си имала никакво самоучастие, затова ипотеката е била на 2 имота.
Това е специфичен случай, който се е развил повече от чудесно в дългосрочен план, но не значи, че при всички ще е така.

Имам и много познати, които на по 20 и няколко се метнаха през 2016-та на 100% финансиране -20 потребителски и 80 ипотечен. Тогава си мислех, че са пълни идиоти, а те сега си мислят, че са надхитрили пазара. Не. Просто са били с неговия възход. И за мен си остават пълни идиоти с извинение, защото не осъзнават приноса на пазара, а си го пишат еб@ти заслугата.

Да, аз не се занимавам с инвестиране в имоти и нямам 5 като някои от вас, но се изказвам от гледна точка на абсолютно реални възможности. Не мога да предвидя точно какво ще стане, разбира се, много по- опитни от мен не могат и всички са затаили дъх, казвам какъв е дребният шрифт и че може да изиграе кофти шега.

А тези под 30 (каквито са и хората от моя казус) пък не са виждали крах в съзнателния си живот. Викат "ако не мога да плащам, ще го продам и готово."

# 747
Не мога да си представя, че някой би смятал "пълен идиот", някой, който купува имот(и) през 2016та, при каквито и да е условия.
Тогава беше очевАдно, че цените са супер изгодни.
Не че нямам и аз познати с подобно мислене, с големи ИТ заплати, продължават да си живеят в соц панелна гарсониерка без ремонт, без гараж, защото "за какво ти е".
Също и мислене "кредит никога", ако купуваш трябва да е 100% кеш.

За мен пък това мислене не е особено прозорливо, меко казано.

# 748
  • Бургас
И правилно ще направят, ако го продадат.
И въобще - в живота се случва всичко, някои предвиждат какво ще стане на база на исторически принципи, други - не.
Важно е да се чувстваш комфортно с решенията си.
За хората под 30 много неща са "крах". Например да им забие Револютът или да нямат интернет два дни Simple Smile
И наистина има хора, на които кредитите не им се отразяват добре и не бива да теглят такива.

# 749
Тинтита, явно за 4-5 години си натрупала equity и банката не е имала нужда да ти иска дообезпечаване. Не е трудно да се сетиш ако знаеш през 2009-2010 колко пари си вкарала в имота и колко му е била пазарната цена. Въпроса е че при хора със 100, че и 110% финансиране в момента, които теглят на ръба един такъв сценарий гарантирано ще ги събори. Ако останат и без работа гаранция, че ще изгубят имота. Някой каза, че ще продадат. Да НО първо в такъв момент всеки свива сърмите и се оглежда и второ доста често хората не искат да продават и се надяват до последно, че нещо ще се сучи и ще изплуват.
Ето флипър от САЩ ги разправя тези неща как се случват в САЩ. И тука не е по различно https://www.youtube.com/watch?v=3zz8Oa3P58I
За тези които ще ми кажат, че там е различно, ще им кажа - а защо искате да имате фиксирани ипотеки и кредитиране като на запад, но негативите на кредитирането НЕ ги искате. То не става само с мекото на хляба.

Общи условия

Активация на акаунт