Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 901
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Честно да ви кажа, изобщо не гледам формата на СВ-то, което получавам (аз самата от години не съм правила СВ за кандидатстване за работа, подавам много СВ-та за проекти, по които рабтоя, но там обикновено всеки клиент си има определен темплейт, който следва). Важното за мен е да разбера какъв опит има човека - като естество на работата, години прекарани на позициите, някакви допълнителни квалификации ако има, както и езици, които владее. Образованието го гледам само ако човекът е млад и няма достатъчно работен опит. По отношение на лична информация - вълнува ме градът, в който човекът живее (ние имаме отворен рекрутмънт за цялата страна и е хубаво преди интервюто да знам този човек ще ли може да идва в офиса или не), може би и възрастта донякъде - в моят екип хората са между 30 и 40 години и знам, че ако дойде човек доста по-млад или по-възрастен може би трудно би се вписал, но това не е фактор преди интервюто, ако трябва да съм честна.

# 76
  • София
Форматът - дали е канва, дали е друг сайт или е евроформата - не ми е важен.

Но ми е важно:
1. Информацията да е структурирана ясно и буквално с един поглед да мога да видя онова, което ме интересува
2. Да е написано грамотно, да няма правописни, пунктуационни и печатни грешки
3. Да няма противоречия е описаното
4. Да няма откровени глупости
5. Цветово - да не ми се налага да се напрягам докато го чета - вадиочи, флурециращи цеветове, странни шрифтове, за които трябва да се взирам от типа на готически, силно серифни и т.н.

Кое продава (според мен):
Ясна структура с информация право в 10-ката (тоест да е ясно, че кандидатът е прочел обявата за работа, разбрал я е и се е опитал да структурира ключовата информация по начин, който улеснява четящия).
Оформлението е бизнес стилизирано, без да е претрупано.
Не са ме заляли с излишна информация от типа - как ми минава деня, какви са ми хобитата и т.н. Макар че, професионалните коучове съветват да се изгради личен бранд и са се отличавате от масата, все пак внимавайте да не прекалите.
Chat GPT генерира чудни клишета, но препоръчвам след генерацията да го прочетете 2-3 пъти и да сте убедени, че всеки път разбирате едно и също, а ако не е така да го преработите във вид, в който се чете и се разбира какво иска да каже авторът.

За позиции, които ще работят с хора - снимка е добре да има, но не е задължително. Ако има снимка - нека е тип паспортна или безнес фотография, а не опасно селфи или на маса.

# 77
  • пустинята Гоби
Има ли възрастова дискриминация според вас при търсенето на работа? Ясно е че за някои професии повечето опит е предимство, аз питам принципно, по-трудно ли е да смениш работата ако си 45+?

# 78
Да, има, но зависи от сектора и позицията.

# 79
Има ли възрастова дискриминация според вас при търсенето на работа? Ясно е че за някои професии повечето опит е предимство, аз питам принципно, по-трудно ли е да смениш работата ако си 45+?

Има, след 50 става още по-зле.

# 80
Здравейте! Бих искал да попитам дали се изплаща клас, когато съм в платен отпуск, на постоянен трудов договор, 8 часа? Досега, където съм работил винаги се е плащал.

# 81
Има огромна възрастова дискриминация. Пред мен директорката каза за едно СВ на жена над 40.."абсурд, тая е на 100 години". Жената от СВ беше дори с препоръка от колега.

На други интервюта директно са ми казвали "търсим мъж". На последната ми работа стана и ме наеха. Компанията не беше ок.

Най-ужасното което чух беше по повод колежка която няма да се върне след двете си години майчинство.. "дано това дете и е последно". Това ме потресе когато шефката го каза след като затвори телефона с нея....
Най-нелепото е, че става въпроса за една огромна компания у нас.

# 82
  • София
Невъзпитани хора има навсякъде, но те не могат да са мерило.

Възрастова дискриминация - много зависи от отворената позиция, от това, какво се търси, дори и от предвиден бюджет. Някои наглед грозни приказки, извадени от контекст изглеждат още по-грозни, но понякога може да се окаже, че дама или мъж на повече години наистина да не пасва на даден екип.

Например: екипът е от млади жени 22-28 години. Отваря се нова позиция и там кандидатства дама 50+, т.е. тя би могла да бъде майка на младите момичета. Как ще приемат 50-годишната дама - трудно или никак, защото са на различни житейски етапи, вълнуват ги коренно различни неща и 50 годишната дама не би се чувствала конфортно в такъв екип, какво остава, ако тийм лидер/старши служител отговорен за екипа е наоример на 26. Това не прави изказване, че дамата е на 100 години по-малко грозно, но за човек, който е запознат с динамиката на екипа би изразило евентуален риск, че дамата няма да се впише.

Същото би било и с обратен знак - екип 40-45 +. Там млада дама, на която тепърва ѝ предстои бременност и раждане, вероятно няма да бъде приета радушно, защото дамите на 40-45+ ще си представят на мига, как трябва да вършат и нейната работа ако забременее, например.

Друг аспект: много нисък бюджет за позиция. Сега - ясно е, че понякога бюджетите са недотам адекватни, ако е нисък - 50+ годишна дама вероятно няма и да се съгласи на такова заплащане, заради опита и компетенциите си. В същото време, такава позиция може да бъде чудесен старт за студент или млад човек, който иска да трупа опит. Отварям и скобата - всички искаме да работим за високи заплати и да ни оценяват на тавана на бюджетите, но това не винаги е факт или възможно.

Около младите жени по-скоро битува страха, че им предстои бременност, раждане, майчинство, отсъствия и болнични за отглеждане на дете.

# 83
Аз се сблъсквам със следния "феномен" - когато бях млада, проблем беше, че нямам достатъчно опит, сега проблемът е, че имам прекалено много опит Simple Smile Предполагам се страхуват, че ще искам много пари.

# 84
Разсъжденията, че хора от различни възрастови групи не могат да работят добре заедно са много тъжни и водят точно до това, което човекът преди мен е описал.

# 85
  • София
Аз явно съм бяла лястовица, защото никога не са коментирали възрастта ми, нито са ми задавали лични въпроси на интервютата. Напълно съм съгласна с казаното от Слънчезара - наистина, човек на определна възраст (било то над 50 или под 35) може да не се впише в даден екип. Съответно, мениджъра може да прецени дали няма да си загуби времето, ако рискува с човек, който видимо няма да се впише. В компанията, в която работя, профилът на кандидатстващите да е що-годе сходен и при нас рядко се наблюдават някакви големи девиации от него, така че не е имало голяма дилема по отношение на пол или възраст на кандидатстващите, но предполагам, че в по-големи и може би по-атрактивни компании да има по-голямо разнообразие от кандидати и съответно на тези неща да се обръща по-голямо внимание.

# 86
Аз се чудя как по начало се е събрал екип в един възрастен диапазон.

# 87
  • Наблизо
Разсъжденията, че хора от различни възрастови групи не могат да работят добре заедно са много тъжни и водят точно до това, което човекът преди мен е описал.
И аз това не го разбирам,точно различната възраст понякога сплотява-младите се учат от опитните,опитните могат по-лесно да заместват при нужда,младите също учат опитните на нещо..

# 88
Защо 50 годишните да не се чувстват комфортно в млад екип? Аз съм на 52, колежките 3 на брой под 30, много добре се чувствам, каквото не могат го правя, те съответно ми пазаруват, работата си върви и всички сме доволни, включително и собственика. Даже и на жените от производството попълвам документи за социалните, за общината, не ми влиза в задълженията,  ама го правя и те са доволни.

# 89
Аз пък не разбирам какво значи "видимо не се вписва". Има един много приятен филм с Робърт Де Ниро - Стажантът. Там се вижда как по-възрастен човек с житейския си опит е от голяма полза на младия колектив.

Общи условия

Активация на акаунт