Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 384 362
  • 13 233
  •   3
Отговори
# 13 185
  • София
Кога е имало най-много невалидни бюлетини? При машинния вот ли?
При гласуването за кмет на община, ОС и кмет на район - три вида бюлетини и съответно най-много недействителни. На първия тур нямаше машини тогава заради  нарушение на процедурата по сертифицирането. На втория тур вече имаше машини.

Тоест невалидните бюлетини са били на първия тур, когато не е имало машини.

# 13 186
Факт е, че единствените избори, в които машините за гласуване бяха такива, а не принтери, имаше най-малко невалиден вот и процентите на герб бяха спаднали.
ГЕРБ са спаднали след изборите на 04.04.2021 година с около 200 хиляди и държат число около 600 хил. на всички останали избори.

# 13 187
  • софия
На първия тур за ОС в София съвсем целенасочено беше провалено машинното гласуване, за да имат толкова, колкото им трябваше да си въртят далаверите или поне да задържат част от тях, да спъват работата на кмета и обясняват как било в София, когато Той бил. Или както казва Елена Телбис: "Като си кмет на София, бил си правил метро. Какво трябва да правиш? Баница ли?" Много обичам да чета хора от провинцията да ми разказват как е в София.
С най-нисък процент недействителни гласове за НС беше вотът, в който машините не бяха принтери. Първите и единствени. После "здравите" сили се поправиха и споменатите избори бяха едни от следващите, които го доказаха.

# 13 188
10 млрд евро ще е новия дълг, не казват какво ще правят, но да си имат
Примерно в края на ноември е пласиран нов дълг от 300млн, от тях 66 млн са за Коледните надбавки за пенсионерите.. Абе пари кат вестници в тая държава!
"Хубавите" новини не спират
"СЕ Борднетце-България“  затваря и завода си в Карнобат, има 800 служители. Този в Мездра го затвори 2025.
Местят се в Румъния и Молдова, уж заради по-евтината работна ръка... Дали - МРЗ за 2025 в Румъния е близо 1600лв, за 2026 ще нарастне още.

# 13 189
На първия тур за ОС в София съвсем целенасочено беше провалено машинното гласуване, за да имат толкова, колкото им трябваше да си въртят далаверите или поне да задържат част от тях, да спъват работата на кмета и обясняват как било в София, когато Той бил.
Скрит текст:
Или както казва Елена Телбис: "Като си кмет на София, бил си правил метро. Какво трябва да правиш? Баница ли?" Много обичам да чета хора от провинцията да ми разказват как е в София.
С най-нисък процент недействителни гласове за НС беше вотът, в който машините не бяха принтери. Първите и единствени. После "здравите" сили се поправиха и споменатите избори бяха едни от следващите, които го доказаха.
Не разбрах, че говориш за местните избори в София, мислех, че става дума за парламентарни избори.

# 13 190
  • Пловдив
Аз също не съм писала за София. Всъщност и не виждам някой да е конкретизил София или друг град.

# 13 191
  • софия
Всъщност аз да попитам кога се е гласувало в плик общо за 3 неща?
Никога не съм гласувала така. Когато има избори за различни неща, има 3 кутии и във всяка се пуска съответна бюлетина.
Какви пликове, какви 5 лв., та и невалиден глас анблок.
Имаше най-много невалидни бюлетини тогава, просто защото имаше три вида бюлетини, тъй като се гласуваше за три неща и всеки получаваше не една, а три бюлетини. Това утроява нещата. Който е бил в комисия някога, знае, че кайто гласува невалидно за едно, гласува така и за другото, тоест и трите бюлетини в плика му са невалидни.

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 12:29 от zvаnchе

# 13 192
Ако имахме действащи МВР и прокуртура и те не бяха завледени и си вършеха работата както тряба, нямаше въобще да има спор машинно,или хартиено гласуване. Лелите от комисиите с химикалките, гласуващите с пръчици срещу заплащане неграмотни, нямаше да смеят да го правят.
Затова се търсят начини да се намалят тези явления и машинното гласуване е един от тях.

Така, че ,ако давате пример с други държави, гласуващи с хартиени бюлетини, дайте информация и дали техните органи работят, или си затварят очите и дори съдействат на купуването на гласове, както у нас.

# 13 193
  • Пловдив
За плик си права, наистина няма плик. За три неща се гласува на всички местни избори. Бюлетините за отделни, тоест всеки попълва три бюлетини.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 01:31 от marzeliva

# 13 194
Последните избори, на които бях, бяха местни + президентски, три бюлетини - президент, кмет и ОС. Не си спомням фрапантно много невалидни бюлетини, но си спомням, че се прибрах в 8 сутринта на следващия ден заради голямо бавене при предаване на протоколите и грешки в тях. Имаше тогава почти цели комисии, които си бяха зарязали нещата и бяха останали по 1-2 души, които не можеха сами да подпишат поправените протоколи. Разказвала съм и преди, тогава моята председателка едва говореше български и й беше трудно да брои до пет.

Невалидните бюлетини много лесно могат да бъдат избегнати с машини. Но просто не е от полза за някои хора.

# 13 195
  • Deutschland/HE
Аз също не съм писала за София. Всъщност и не виждам някой да е конкретизил София или друг град.

и в колко града има 3 вида избори на местните избори? За София, Пловдив и Варна знам, има ли други?

# 13 196
и машинното гласуване е един от тях.
...
или си затварят очите и дори съдействат на купуването на гласове, както у нас.
Първото ще е вярно, ако е възможен одит при чисто машинно гласуване.
Второто е...твърде обобщено.

# 13 197
  • Пловдив
Машините са въведени от много време вече,  още през 2019. А пробно и още преди това. До кога с тези спекулации, че някой не ги искал?
Пък и който не иска, си гласува с бюлетина. Аз гласувам с машина.

# 13 198
Искат чисто машинен вот, с протокол от електроника който не подлежи на проверка

# 13 199
  • софия
Цитат
Иван Бакалов, журналист

Извадих малко данни от ЦИК за изборите в последните 10 години.
Една звезда от YouTube - Цанов напред и нагоре - раздухва теория на конспирацията за машините за гласуване. Не е неочаквано за него, като човек от телевизия Алфа- Атака. Обаче и Слави Трифонов му приглася и казва, че това е "чудовищен скандал".
Заради тях направих справка защо толкова мразят тия машини. Пръв Борисов каза пред телевизиите:  "Пипат машините!" (цялата статия по темата - линк в коментарите).
Всъщност искат да махнат машините, защото прецакаха стройната отработена система за купуване на гласове и подмяна на резултати с недействителни бюлетини. 
Ето по данните от ЦИК:
Парламентарни избори октомври 2014 г. – 218 хил. недействителни гласове в урните. Гласуването е изцяло с хартиени бюлетини. Този брой е над 6% от подадените гласове, колкото за една цяла партия.
Парламентарни избори март 2017 - 169 хил. недействителни гласове в урните. Гласуване само с хартиени бюлетини.
Местни избори октомври 2019 - 661 хил. недействителни гласове (!). Гласуване само с хартиени бюлетини.
Рекордният брой недействителни бюлетини е и заради въведените преференции, но и заради увеличен брой манипулации и фалшификации. Една действителна бюлетина, пусната в урната, може да стане недействителна само с една драсване на химикалката в още едно поле за партия или кандидат. Има и др. методи. Това, види се, е масова практика. Преди години бъдещият кмет на Пловдив беше записан да инструктира местния актив на ГЕРБ как да постигат успехи като увеличават недействителните бюлетини (виж тук). Вместо в затвора, той влезе в кметството.
Парламентарни избори април 2021 – 86 хил. недействителни гласове (бюлетини) в урните. Намалели са, защото освен хартиени бюлетини въведоха и машинно гласуване по избор, което голяма част от гласоподавателите предпочетоха. И при него не може бюлетините да се подправят на невалидни.
На парламентарните избори юли 2021, ноември 2021, октомври 2022 имаше само по 9 хил. до 11 хил. недействителни бюлетини. Гласуването беше машинно навсякъде в секциите с над 300 души.
И на парламентарните избори април 2023 – 44 хил. недействителни гласове от хартиени бюлетини. Отново се увеличават, защото върнаха смесеното гласуване - хартиени бюлетини и машини, които служат само като принтер за разпечатване на бюлетини.
Знаем, че пипат хеш кода на машините 😂 И как в Банкя могат да пипат принтера на един техен гражданин.

Общи условия

Активация на акаунт