В момента чета... 96

• 52 926
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Започнах новата книга за Страйк и Робин. Този път основната сюжетна линия е свързана с масони. Като изхождам от предишните книги, в които имаше нео н.цисти, мафиоти, последователи на култ (и т.н.) и в нито един от случаите те не бяха извършители на убийството, предполагам, че и тук ще е така и убиецът категорично няма да е масон.
Доколкото помня от последните книги, винаги се оказва, че зад главното престъпление стои на пръв поглед нищожен човечец (мъж или жена), а самото убийство е свързано с дребнав, битов мотив, а не с голяма конспирация, дори да изглежда така.
Интересно ми е дали и в тази книга схемата ще е същата?
Не съм чела спойлери, освен един за отношенията на Страйк и Робин (в края на сюжета)...
А като стана дума за това, приятелят на Робин е почти същият, като бившия й мъж. Не мога да разбера при това положение, за какво й е и защо не го разкара...

# 376
  • в сърцето на един мъж...
Има нова книга или това е "Отприщен гроб"?

# 377
  • София
Прочетох "Игра на криеница". През почти цялото време мислех да и дам висока оценка, защото ми беше увлекателна и интересна, въпреки че имам и някои забележки. Дори това, че разкрих убиеца сравнително рано нямаше да ми повлияе на оценяването, но накрая се поизнервих и ще и дам 3.5/5.
За разлика от Кестеновия човек, тук имах двама основни заподозрени. 😃 Като цяло не обичам да се спойлвам, но този път реших да питам чат GTP дали еди кой си е убиецът. Помолих го да ми отговори само с да или не без да ми казва мотиви и т.н. Той отрече, само че почнаха самопризнания вече и нямаше някъде, пак го попитах- не, не било това убиецът. И така до последната страница се надявах на някакъв УАУ обрат, какъвто нямаше. Когато го питах защо ме е излъгал- отговорът беше, че не искал да ми разваля удоволствието. 😂
В интерес наистината, ако не бяха някои ситуации, в които не се натъртваше излишно на образа на героя, може би щях да съм в заблуда по-дълго време.
Забележките ми:
- твърде много страници за личния живот на Хес;
- излишно непрекъснато натъртване на възрастта на героите, което няма отношение към случващото се;
- единият герой според мен в една истинска ситуация нямаше как да оцелее, малко предобрено беше;
- леко претупан финал, исках някой неща да се изяснят, но това не се случи.
Това, което ме накара да намаля оценката всъщност, го слагам в скрит текст. Не е огромен спойлер, но все пак разкрива разни неща:
Скрит текст:
Значи убиват детето ти, убиват ощe няколко човека, отвличат те, погребват те жив, някак си се измъкваш. Виждаш, че животът на един човек ( който според мен нямаше как да е жив, но както и да е Grinning) ще бъде отнет всеки момент, убиваш убиецът и накрая ще те съдят, защото не било самозащита.
Не знам може би аз не съм права, може би законодателството им е такова, но просто ме изкара извън контрол. 😃
Сега си продължавам пак с "Поляната".

# 378
  • София
Прочетох "Зеленият път". Много ми хареса! Няма какво да се каже за тази книга, трябва да се прочете.
Започнах 22.11.1963 отново на Кинг. Много добри отзиви има книгата. Според някои е най-добрата на Кинг. Да видим, дано и на мен ми хареса. Определено не е тънка книжка, но ако ме увлече, сравнително бързо ще я прочета.

# 379
"Зеленият път" ми е вечният фаворит от книгите! "22 ноември" за мен беше по-слаба книга, и то заради едни повторения, които ако ги нямаше, щях да й дам 5*. Приятно четене и да споделиш после своето мнение!
В страшен застой съм пак... Довършвам "Тунелът към лятото" на Меи Хачимоку - не е лоша книгата, но я хванах в кофти период и я влача половин месец...

# 380
Следващата, на английски. Има я из нета, може да се свали.
The hallmarked man - как се превежда това - Брандираният човек, или нещо подобно?...

# 381
  • Карлово
И аз съм на Кинг. "Дългата разходка".

# 382
"Първият ден от моя живот " Паоло Дженовезе. Разказва се за четирима непознати мъж,жена, младо момиче и дете момче,които са взели тежкото решение да сложат край на живота си. Всеки със своята история, със своите проблеми и своя си начин да избяга. Честно казано историята на мъжа не успя да ме докосне,не му симпатизирах. Взаимоотношенията между жената и детето, които успяха да намерят път един към друг най-много ми хареса. Те ме разчувстваха. Като цяло очаквах много повече драма и сълзи.

"Сладка бобена паста"  Дуриан Сукегава. Много сладка история с една сладка възрастна дама ,която се появява от нищото в живота на един сърдитко и променя мирогледа му. Хареса ми историята, лека и приятна.

# 383
  • София
Четете си на воля Кинг, понеже не сме в Щатите. Там е най-забранявания автор. Вижте кои са другите:
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/21413112
@ sea.sea - Законите по Скандинавията са особена материя. Освен, че няма смъртно наказание, в някои от страните там - макс. престой в затвор (при това какви затвори..., нищо общо с представата за тази институция) е 18 г. Може обаче да те "извадят" от обществото като те пратят в псих.клиника и за повече. Там пък, ако след 7-8-10 г. (в зависимост от престъплението) покажеш "излекуване" и приемлива социалност, почват да те пускат навън за по някой ден. И, разбира се, в ситуации като тази..., им се налага сетне да ги издирват и ловят пак.
Впрочем, въпреки че корупцията и полит.протекциите не са непознати по тия северни ширини, това са и държави, където има най-много осъдени полицаи (работещи в правоохранителната система) И си "лежат" на общо основание.
Не съм ровил скоро (от ония ми статии - "гид" за реално и художествено там), но да речем, до преди 10-тина години на 1000 подадени сигнала до полицията, статистично над 70% (дали не бяха и повече?) са "междусъседски" крамоли: дими ти барбекюто, метеш си листата на моята пътека, оправИ си ауспуха, че ме будиш - когато се прибираш... С напъплянето на имигрантите (на които в началото бяха готови и да им строят джамии) там, нещата взеха да се променят (бандите в Швеция принудиха полицията да си каже, че има квартали, където те и линейки не ходят; във Финл нараства брожението срещу привилегиите за "саамитата"; в Норв детската престъпност ги кара да променят/обмислят закони в тази посока - понеже деца не само пренасят и продават дрога, но вече ги ползват да гърмят и с бомби).
Мога да кажа (убедено поне за себе си - след ровене и изследване на реалиите през мрежата), че в техните трилъри (т.е. сканди ноара) се откриват съвсем действителни и факти и констатации, и в отделни пасажи/теми/области са си художествен разрез на обществото.
Скрит текст:
ПП. По повод специално на "Игра на криеница" (БГ издателите не рядко не проявяват оригиналност), предполагам знаете, че роман със същото заглавие (изд.ориг. 2011) има и на Дж.Патерсън. В читанката го има:
https://chitanka.info/text/36709-igra-na-krienitsa

# 384
Четете си на воля Кинг, понеже не сме в Щатите. Там е най-забранявания автор.

Е, става въпрос за училищата и училищните библиотеки. И то определени книги.
Никой не забранява на децата да го четат вкъщи.

Между другото, аз също не мисля, че „Кери“ е подходяща за училищно четиво. При цялото това насилие в наши дни, само нови идеи им липсват...

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 14:14 от Как' Сийка

# 385
Сигурно заради "Гняв", че доста проблеми им създаде.
Притесняват се да не даде и някои други идеи на тийнеджърите, които изпадат в "дупка" в някакъв момент.

Четете си на воля Кинг, понеже не сме в Щатите. Там е най-забранявания автор. Вижте кои са другите:
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/21413112

# 386
И аз започнах и вече съм преполовила „Дългата разходка“. Като тийнейджър предпочитах да чета повече книгите му на ужасите и тази не ми изглеждаше особено привлекателна. Сега, докато я чета, си мисля, че е трябвало още тогава да ѝ дам шанс. Но има доста насилие и сексуални препратки, които я правят по-малко подходяща за по-млади читатели. През цялото време си представям докъде бих стигнала, ако аз бях на мястото на героите, но най-вероятно нямаше да е много далеч.

Пред две седмици ми попадна, че някаква онлайн книжарница в Ирландия щяла да изтегли от каталога си всички книги на Стивън Кинг заради коментар (по-късно изтрит), който е направил в X по повод убийството на Чарли Кърк. В социалните му канали се изсипа страшен хейт. Не мисля, че ще му накривят шапката, но това не пречи да се опитат.

# 387
И аз започнах и вече съм преполовила „Дългата разходка“. Като тийнейджър предпочитах да чета повече книгите му на ужасите и тази не ми изглеждаше особено привлекателна.

Тийнейджърите е нормално да не я оценят. За разлика от родителите им. Или поне трябва да си минал тийнейджърската възраст, за да осъзнаеш защо е чудовищна идеята за „Дългата разходка“.

# 388
  • в сърцето на един мъж...
Следващата, на английски. Има я из нета, може да се свали.
The hallmarked man - как се превежда това - Брандираният човек, или нещо подобно?...

А, благодаря, мислех че съм пропуснала да си купя новата книга, а тя още не е излязла на български.

Аз оставих за малко криминалетата, мисля да си почина и сега чета "Неприлични книги", а на киндъла докато пътувам - "Имало някога едно разбито сърце." Вървят ми леко и се забавлявам за сега.

# 389
"Вилата" на Рейчъл Хокинс. Останах приятно изненадана и много ми хареса. Книга в книгата, история за едно незабравимо лято в Италия, за писатели и музиканти, за любов, приятелства и много тайни. Книгата има две времеви линии - в днешно време и през хипарските 70-те. Чете се леко, а финалът ме изненада. С големи очаквания съм за другата преведена книга на писателката - "Наследницата".
Започнах и "Това не е моето име" на Меган Лали. Още съм в началото, но ми е интересна и се чете бързо.

Общи условия

Активация на акаунт