Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 13

• 9 972
  • 164
  •   1
Отговори
# 150
  • София
МК е министерство на културата, а КМ вероятно компютърно моделиране.

И аз така го разбирам, но се чудех какво общо има с темата за кандидатстване с рисуване. За някакви специални училища в София ли става въпрос?
В 51 СУ напр. има изпит по способности и отделно се вземат за едната специалност мисля , че оценката от дипломата по БЕ, а за другата по Компютърно моделиране(информационни технологии) ..
П.С. Сега проверих и точно за анимацията в 51-во , която специалност иска моето дете вземат оценката от дипломата по Инф. Тех-ии.

# 151
Тъкмо щях да пиша че компютърното моделиране е специален предмет и не се изучава във всички училища по МОН. Съответно няма как да участва в балообразуването. Мислех че това е очевидно, затова си помислих че КМ е математика. В бало образуването по МОН могат да участват само предмети които се изучават навсякъде, а не тези, които са специални или специфични..тип задължително избираеми за  дадено училище.

# 152
  • София
Тъкмо щях да пиша че компютърното моделиране е специален предмет и не се изучава във всички училища по МОН. Съответно няма как да участва в балообразуването. Мислех че това е очевидно, затова си помислих че КМ е математика. В бало образуването по МОН могат да участват само предмети които се изучават навсякъде, а не тези, които са специални или специфични..тип задължително избираеми за  дадено училище.
Объркването дойде от там, че 100 пъти му сменят името на този предмет..учителка съм и затова използвах КМ(комп. моделиране) и имам предвид Инф. тех-ии.

# 153
По едно време и за някои класове предметът се водеше КМИТ - компютърно моделиране и информационни технологии. Имам предвид общообразователния предмет в прогимназия, свързан с компютри, който учат всички. Може би зад съкращението КМ се има предвид точно това. И, да, в някои МОН-ски училища с рисуване е балообразуващ - в София такива са напр. 51-во и НСУ София.
В МОН-ските училища балообразуващите от свидетелството са винаги 2 бр.
Рисуването от свидетелството е балообразуващо повсеместно (само за МОН говорим). А вторият предмет в различните училища може да е различен, тъй като сами си определят балообразуващите формули. Може да е "информационни технологии" както вече стана дума, може математика, при дъщеря ми беше български.

# 154
По едно време и за някои класове предметът се водеше КМИТ - компютърно моделиране и информационни технологии. Имам предвид общообразователния предмет в прогимназия, свързан с компютри, който учат всички. Може би зад съкращението КМ се има предвид точно това. И, да, в някои МОН-ски училища с рисуване е балообразуващ - в София такива са напр. 51-во и НСУ София.
В МОН-ските училища балообразуващите от свидетелството са винаги 2 бр.
Рисуването от свидетелството е балообразуващо повсеместно (само за МОН говорим). А вторият предмет в различните училища може да е различен, тъй като сами си определят балообразуващите формули. Може да е "информационни технологии" както вече стана дума, може математика, при дъщеря ми беше български.

В училището на децата ни предметът си се води КМИТ /компютърно моделиране и информационни технологии/ и е общообразователен. Но в гимназията, в която ще кандидатства едното дете, не пише, че оценката от този предмет се взема предвид при класирането.

# 155
  • София
Извинявам се, че се повтарям, но къде мога да намеря информация за изпита по способности. Какъв е точно..и дали трябва да се готви отделно за него?
Въпросът ми се разводни заради МК и КМ Simple Smile, а всъщност питах друго Simple Smile

# 156
Извинявам се, че се повтарям, но къде мога да намеря информация за изпита по способности. Какъв е точно..и дали трябва да се готви отделно за него?
Въпросът ми се разводни заради МК и КМ Simple Smile, а всъщност питах друго Simple Smile
Навремето голямата дъщеря ходи на проверка на способностите. Преди този изпит не беше ходила на курсове. Той няма строго определен формат. Имаше два варианта от които децата си избират. Единият с молив а другият с бои. Изкара 95 точки. По принцип дъщеря ми може да рисува, но не се е готвила специално за изпита. Беше решила да се яви, защото половината и клас се бяха записали.

# 157
Информация за изпита за проверка на способностите по рисуване има на сайта на РУО.
https://www.mon.bg/nfs/2025/01/pril1-uip-iizk-7kl-170125.pdf

# 158
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Така ... Аз пак се озовах в "Мамма"-та след две години прекъсване Simple Smile

Най-голямата завърши преди мноооооооого години Класическата гимназия, но държа матура по химия и записа да учи мечтаната химия в СУ Simple Smile След 7. клас я приеха в Класическата и химия в НПМГ - избра си Класическата Simple Smile Това за дамата, която се терзаеше, че синът ѝ категорично иска да пробва с рисуване след 7. клас. А детето ѝ има в себе си доста да даде, поне по моето скромно мнение! Прекрасни картини е публикувала!!!
Средната "мноооо'о" искаше да учи интериорен дизайн и то точно в Елисавета Вазова ... Е, постигна го и вече е 10. клас Simple Smile, ама ... сега изобщо не ѝ се занимава с това Simple Smile
Тук съм ... заради най-малката Simple Smile Сега е 6. клас... Иска "стъкло" Simple Smile Та, сега ще ѝ предстои да се запознае с учителката си по рисуване в събота и да "пролее" много "пот", ако иска да задържи искането си за "стъкло" Simple Smile Като я знам каква е инатеста, когато я натиснеш да прави нещо по определени изисквания и правила ... и прави точно наопаки ... може и да се откаже след някой и друг месец Simple Smile
Та, така - добре съм ви заварила!
Изчетох последните две теми и сега ... ще очаквам неочакваното - дребното да прояви ината си като рисува, а не се отказва Simple Smile

# 159
Здравейте, мили дами.

Голямата ми дъщеря завърши НГПИ миналата година, сега малката е седми клас. Тя също определено има заложби, супер креативна е, постоянно изработва маски и всякакви неща, рисува герои и комикси, но никога не е рисувала "академично" така да се каже.
И днес изведнъж ми заяви, "Аз искам сега да тръгна на уроци"...
Има ли някой, който толкова късно да е тръгнал на уроци и да е успял?
Аз не мога да приложа опита си с каката, защото тя се премести след 8 клас със приравнителен  навръх 2020 по ковидно време и при нея протекоха иначе нещата.

# 160
  • София
Здравейте, мили дами.

Голямата ми дъщеря завърши НГПИ миналата година, сега малката е седми клас. Тя също определено има заложби, супер креативна е, постоянно изработва маски и всякакви неща, рисува герои и комикси, но никога не е рисувала "академично" така да се каже.
И днес изведнъж ми заяви, "Аз искам сега да тръгна на уроци"...
Има ли някой, който толкова късно да е тръгнал на уроци и да е успял?
Аз не мога да приложа опита си с каката, защото тя се премести след 8 клас със приравнителен  навръх 2020 по ковидно време и при нея протекоха иначе нещата.

Да, дъщеря ми. Започна курсове декември, 4 часа веднъж седмично. Изкара 5,30.

# 161
Благодаря!  Значи може би има шанс. Ще се свържа с някой от преподавателите, които готвиха голямата, да видим дали могат да я вместят.

# 162
  • София
Моята кифличка се осъзна по Нова година на 7 клас. Започна курса на Н. Райнив януари. Изкара 75 т по МОН и я приеха по второ желание предвид не твърде хубавия успех по МАТ и БЕЛ.

# 163
  • София
На 6 декември от 10 до 14 часа ще има "Ден на отворените врати" в Приложното.

# 164
Аз се обаждах в НУИИ да попитам кога е техния ден, но ме отрязаха като кисела краставичка Simple Smile, че и те все още не знаели. Разглеждах, че предишните години е било през пролетта, ще следим Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт