Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 22 511
  • 607
  •   1
Отговори
# 525
След оплождането (ден 0) сперматозоидът внася своята ДНК и центрозома - това е „организаторът“ на първите деления.
   Ден 1: образуват се два пронуклеуса (мъжки и женски).
   Ден 2 - 3: ембрионът се дели на 2 - 8 клетки.
 Ако спре на този етап или има неравномерни деления / фрагментации, най-често причината е спермална ДНК-фрагментация, оксидативен стрес или дефектна центрозома.
      Ден 3 - 5 доминира качеството на яйцеклетката. Около ден 3 ембрионът включва собствения си геном (т.нар. embryonic genome activation). Дотогава той използва запасите от РНК и протеини, които е получила яйцеклетката.
    Ако се задържи до ден 3, но спре между ден 4 - 5, причината най-често е в яйцеклетката - неадекватни митохондрии, дефекти в РНК, неправилен хромозомен материал.
    След ден 5 имплантацията на ембриона зависи от хармонията между двете ДНК и от лабораторните условия (култура, температура, хранителна среда).
Качеството на трофектодерма и вътрешната клетъчна маса е показател колко добре яйцеклетката е поддържала развитието след активиране на генома.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 09:33 от •MERA•

# 526
  • Sofia
porto84, аз съм срещала, че до ден 3 (2 и 3) ако има спиране на развитието, това е от мъжки фактор. Като гледам има доста спорни мнение и по този въпрос.

# 527
Да, и аз знам, че това са митове.

porto84, аз съм срещала, че до ден 3 (2 и 3) ако има спиране на развитието, това е от мъжки фактор. Като гледам има доста спорни мнение и по този въпрос.

# 528
Да, на мен просто ми стана интересно, защото лично за мен аз си мисля, че проблема е в яйцеклетките, тъй като при мен има и възрастов фактор.

# 529
  • Sofia
Да, на мен просто ми стана интересно, защото лично за мен аз си мисля, че проблема е в яйцеклетките, тъй като при мен има и възрастов фактор.
Щом при теб го има този възрастов фактор, няма ли го и при половинката ти? Не знам защо се е приело, че мъжката сперма е вечна...Както се разваля качеството на яйцеклетките с възрастта, така се разваля и това на сперматозоидите. Да, те продължават да отделят материал, ама той също намалява качеството си. В карйана сметка без по-сериозни изследвания, имунология, тестване на ембриони и ДНК фрагментация  е трудно да се каже къде може да е проблема. Може да е и смесен фактор (както при нас). При първият опит инвитро се водехме с много лек мъжки фактор (ниска моргология и висока фрагментация), която уж щяхме да заобиколим със селекция... Е да ама се оказа, че имаме и доста сериозен женски фактор за който не знаехме (откриха ми ендометриоза и автоимунно заболяване), което доста скапва качеството на яйцеклетките. Нямаме възрастов фактор имам нормален резерв, но пак изкарахме само една яйцеклетка, което въобще не очаквахме, защото ме водеха за 'здрав човек с добър резерв' е да ама не... Grinning

# 530
porto Аз също си мислех, че проблема при мен е възраст, намален резерв и лошо качество на яйцеклетки. По-скоро при първата ми стимулация и неуспешен трансфер това беше обяснението на репродуктивния и тотално ме беше скапала с коментара си. Обаче съвсем наскоро учени излязоха с нови дани относно т.нар. “Стареене” на яйцеклетките. И се оказва, че яйцеклетките си имат механизми да блокират мутациите причинени от свободни радикали, околна среда, възраст, хранене и др. Всъщност с възрастта се скапва качеството на сперматозоидите или поне така твърдят съвсем наскоро публикувани статии. Ако ви се чете, ето линк:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC12327460/#:~:text=Abstr … al%20consequences.
Къде е истината? Нямам идея, но ето, че още един мит е на път да се развенчае …
П.С В крайна сметка, при мен проблема се оказа истоцеле и маточна среда. Коригирахме и двете преди последния ми трансфер и ето, че вече съм в девета седмица. Все още съм на тръни за лоши новини, но все пак забременях на 39 год, а бях на 37 год когато ми казаха “ Ми лошо качество на яйцеклетките”

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 11:33 от Bubolina*86

# 531
Здравейте, момичета,
Има ли някоя сред вас, която да е ползвала отпуск за инвитро процедура, съгласно написаното в кодекса на труда?
Съгласно чл. 157 от КТ:
Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка, както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

"Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни;

Не разбирам. Тези 20 дни са допълнителен отпуск или работодателят няма право да ми откаже да ползвам от моя годишен отпуск 20 дни след пункцията?
Моля, ако някоя от вас е използвала тези права, нека сподели какви са условията?
Разбирам, че трябва да представя служебна бележка пред работодател.

# 532
Здравейте, момичета,
Има ли някоя сред вас, която да е ползвала отпуск за инвитро процедура, съгласно написаното в кодекса на труда?
Съгласно чл. 157 от КТ:
Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка, както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

"Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни;

Не разбирам. Тези 20 дни са допълнителен отпуск или работодателят няма право да ми откаже да ползвам от моя годишен отпуск 20 дни след пункцията?
Моля, ако някоя от вас е използвала тези права, нека сподели какви са условията?

И аз не знам в случая,явно зависи от работодател. Казаха ми че имам право на тази отпуска. Подадох документи преди пункция но ми отказах с аргумента че не съм в напреднал етап. Да съм го подала малко по нататък след пункцията. Но след пункцията ползвах болничен от клиниката,моя позната каза да си ползвам тази отпуск за инвитро че съм в напреднал етап вече защото съм минала пункцията. Та другата седмица съм на преглед, с отложен трансфер съм. Ще питам дали могат да ми издадат бележка за работодателя отново.
Дано повече момичета се включат. Успех желая!

# 533
Всичко зависи от работодателя аз си ползвах 20 дни платен болничен след пункцията, за трансфер бяха 14 дни .

# 534
Според мен думата отпуска ви обърква, полага се платен болничен, понеже това са медицински процедури. Зависи от клиниката, някои клиники дават 5 дни от деня на пункция, други дават 20 дена, като това са календарни дни. Зависи дали ще има свеж трансфер, болничния може да се удължи.
Аз винаги си пускам максималния болничен, който се предлага от клиниката.
Работодателя няма как да откаже ползването на платен болничен.

# 535
Июате право в една календарна година да използвате тези 20 дни отпуск . Аз след единия ми ЗЕТ използвах около 10 дни от нея , като от клиниката ми издадоха документ , че ми е направен трансфер и съм в напреднал стадий. И на база на него работодателя ми ги отпусна като допълнителен платен отпуск. Първо най-добре говорете с работодателя какво ще му трябва, за да ви ги позволи.

Здравейте, момичета,
Съгласно чл. 157 от КТ:

# 536
Не, не ме обърква.
Точно за платен отпуск става въпрос, цитирала съм Кодекса на труда.
Имам вече 2 неуспешни процедури, по време на стимулацията ходех на работа, но отсъствах през ден, ползвайки годишния си отпуск. Клиниката е на 300 км в едната посока и няма как просто да закъснея за работа, трябва ми цял ден. След пункциите съм ползвала болничен.
 Сега разбирам за възможността работодателят да отпусне допълнителен отпуск, но разбирам и че не всеки работодател го прави.
Благодаря, Jenyyy123, ще попитам човешки ресурси. От клиниката казаха  че ще ми издадат служебна бележка, която да представя на работодателя.

Според мен думата отпуска ви обърква, полага се платен болничен, понеже това са медицински процедури. Зависи от клиниката, някои клиники дават 5 дни от деня на пункция, други дават 20 дена, като това са календарни дни. Зависи дали ще има свеж трансфер, болничния може да се удължи.
Аз винаги си пускам максималния болничен, който се предлага от клиниката.
Работодателя няма как да откаже ползването на платен болничен.

# 537
В края на първи цикъл след неуспешен СЕТ съм. Отидох на 2ден от сегашния цикъл и нямаше задържани фоликули, всичко изглеждаше нормално. Понякога се е случвало да имам болки ниско долу в корема, в матката, по време на цикъл. Но не ми се е случвало да имам болки ПРЕДИ да ми дойде. Болки имам вече пети ден, цикъл още няма и започнах много да се притеснявам. С док сме се разбрали да отида на ден 2-4 от следващия Ц.
На някой друг случвало ли се е? Може ли да е от стимулацията предходния месец? Определено е нещо ново и необичайно за мен!

# 538
Здравейте, момичета. На 16.10 ми беше пункцията, на 22.10 ми дойде цикълът и започнах да приемам регулон 21 дни. 4 дни след спирането му прокървих и си помислих, че ще бъде само зацапване, но вече 2 дни върви като цикъл. Това нормално ли е?

# 539
Регулон е противозачатъчно. Нормално е след спирането му да дойде цикъл.

Общи условия

Активация на акаунт