НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 44 237
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
  • у дома
Голямото ми дете е 4 г на общежитие в Пловдив вече-никакъв спомен за медицинско,питах го той също не помни да е вадил-и да е имало е било някаква декларация ,която е подписал...
Не се смейте,но за моя рошльо първото,което съм взела е сешуар-с дълга,къдрава коса просто му е жизнено необходим  Blush Другото ,което съм подсигурила е 2 спални комплекта,олекотена завивка и сандвичмейкър,за да оцелява и не умира от глад-питах за микровълнова ,не иска  на този етап,а и да происка ще се купува от София,не виждам смисъл да се купува и мъкне от  нас,ютия също не му трябва,кафе не пие,та и кафемашина не му трябва,имаме ел. джезве,което мъкнем при пътуване и може да го вземе,защото пие чай,а и ел кана имаме,която у дома не ползваме,та ще видя кое ще иска от двете.

# 271
  • Благоевград
Цитат на: svetlaem li

В сайта на ТУ мисля, че го пише, че между 9 и 11.09 избират дата, на която да вземат ключовете, а другата седмица трябвало да излезе в профилите в кой блок са
А кога се носи медицинското?
[/quote]
Какво медицинско и за къде?
[/quote]
В ТУ за настаняване в общежитие искат медицинско от психодиспансер и то от точно определени, посочени по градове в списък на вратата.

# 272
  • у дома

В сайта на ТУ мисля, че го пише, че между 9 и 11.09 избират дата, на която да вземат ключовете, а другата седмица трябвало да излезе в профилите в кой блок са
[/quote]
В ТУ за настаняване в общежитие искат медицинско от психодиспансер и то от точно определени, посочени по градове в списък на вратата.
[/quote]
На коя врата е посочен и ако някой има сниман ако може да ми го прати на лични.

Благодаря на punch,която ми прати списъка на лични!За съжаление е забранила получаването на лични съобщения и не можах да й благодаря там.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 09:34 от svetlaem

# 273
  • Благоевград

[/quote]
[/quote]
На вратата, където се заявява, че ще ползва общежитие, същият коридор където беше записването, преди да се стигне залата. Снимала съм само моята част от списъка, дано ви свърши работа:

# 274

[/quote]
На вратата, където се заявява, че ще ползва общежитие, същият коридор където беше записването, преди да се стигне залата. Снимала съм само моята част от списъка, дано ви свърши работа:

[/quote]

Ето и пълният списък:
https://tu-sofia.bg/kcfinder-master/upload/files/%D0%A1%D0%BF%D0 … 5%D1%80%D0%B8.pdf

# 275
  • София
jam, други осигуровки не трябва да се плащат, а само здравните. Те не са самоосигурямащи се лица за болничен и пенсия.

а кой ги осигурява за ДОО, ДЗПО и УПФ тогава?

тук пише така:
https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/osiguryavam-se-sam

"Задължителните осигурителни вноски за социално осигуряване, за ДЗПО в универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.) и здравно осигуряване са изцяло за Ваша сметка, но друг има задължение за внасянето и декларирането им, ако сте:
......
навършили 18-годишна възраст – за периода от завършване на средно образование до записване във висше учебно заведение или до започване на работа;"

аз това не го разбирам. кой е този "друг", дето има задължение да внася социалните осигуровки?

# 276
Работодател е този друг, ако лицето има трудово правоотношение .

# 277
  • София

в цитирания казус "навършили 18-годишна възраст – за периода от завършване на средно образование до записване във висше учебно заведение или до започване на работа;" няма работодател

# 278
  • София
Хера, за интерента - Виваком имат мобилен интерент с wi-fi рутер (Mobix), който е със сим карта и ползва покритиeто на мрежа като телефон. Самият рутер само се включва в тока и може да се мести в друга квартира. Ползваме такъв на вилата и мисля, че е подходящо, но пак си трябва договор за 1 или 2 години.

Моята е по безкрайни почвки и другата седмица като се върне ще трябва да се заеме с някои битови организации вече - плащане на здравните, ходене до личния лекар и др.

# 279
Не мисля, че могат да задължат всеки да плаща социални осигуровки, ако е без работа и не е на бюрото по труда. По тази логика, работиш, не работиш, дължиш ДОО, а това няма как да е вярно. Защото в един момент сума ти хора ще сме станали страшни длъжници на държавата, защото би се отнасяло за всички, които не са студенти или ученици. Самоосигуряващите се лица не са безработните лица.

# 280

в цитирания казус "навършили 18-годишна възраст – за периода от завършване на средно образование до записване във висше учебно заведение или до започване на работа;" няма работодател
В линка, който си посочила са изредени кои са самоосигуряващи се лица, нашите деца са само в подточката за здравни осигуровки.

# 281
Могат да си платят всякакви осигуровки. Ще трупат стаж, ако го правят.
То технически погледнато и здравните не са законово задължение.
Ако искаш да си здравно осигурен плащаш, ако не го правиш, просто ще плащаш от до при нужда.

# 282
  • София
Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Национална агенция за приходите.
За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно.  Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което неотговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване. В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП. 
Няма социално осигуряване без да си извършвал дейност.

# 283
Само с плащане на осигуровки стаж не могат да трупат . Трябва или да  са на договор, или да се заявят като самоосигуряващи се

# 284
  • София
Само с плащане на осигуровки стаж не могат да трупат . Трябва или да  са на договор, или да се заявят като самоосигуряващи се

или да се регистрират като безработни

Общи условия

Активация на акаунт