НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 44 266
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
Rosheen  незнам синът ти какво ще учи, но ще напиша моя как работи.
2005 г. набор е и миналата година още щом го приеха намерихме квартира и отиде в града, в който ще учи. Започна работа,  на смени.  Когато излезе програмата им си направи сметка,  че ще може да съчетава нещата, защото в понеделник нямаше лекции, а през петък нямаше упражнения.  Така се събираха 3 или 4 дни на работа.  Когато в петък нямаше упражнения,  в четвъртък беше нощна смяна.  Подаде заявление в университета,  че работи и работодателя му плаща здравните вноски. Заедно с това подаде и молба за 50% посещаемост на лекции. / винаги обаче ходи на лекции и упражнения/. Изморително е обаче. След като видя програмата за втория семестър напусна работа,  защото всеки ден беше зает в университета и ученето му е приоритет. Много беше ангажиран с лекции и упражнения,  но втората сесия мина по-гладко и спокойно. Имаше спесни пари и харчи от тях. Пари за маратонки и облекло също не съм давала. Квартирата и сметките обаче ги покривах аз. Получаваше и ваучери за храна  и отначало много мъркаше , че не са пари в брой, но после им разбра предимството.
Сега пак работи и чака програмата,  за да реши какво ще прави.
Успех на детето!

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 17:11 от Димис

# 361
Това нещо за 50% лекции, какво е? В СУ има ли го?

# 362
Може ли снимка с телефон на Акта за раждане и смятахте ли успеха, така както е описан, четох, че те сами ще си го смятат за първокурсници
Да, снимка с телефон прикачи, успеха го сметна и го записа.

# 363
Това нещо за 50% лекции, какво е? В СУ има ли го?
Не мога да кажа за СУ.
Когато синът ми е подал заявление, че работи на трудов договор и фирмата му плаща здравните осигуровки го попитали молба за освобождаване от лекции  ще си пусне ли. И той решил да напише, че да не ходи пак. Обяснили му, че може да посещава половината часове лекции,  но упражненията са задължителни.  Когато напусна работа пак подава заявление и университета започна да плаща здравните осигуровки.

# 364
Твоето дете къде учи?
Моят също работи всъщност, ще му кажа да попита.

# 365
Твоето дете къде учи?
Моят също работи всъщност, ще му кажа да попита.
Велико Търново

# 366
  • sofia
В СУ лекциите не са задължителни, само упражненията. Но има специалности и дисциплини, при които ако не ходиш на лекции ще закъсаш. Както и винаги има преподаватели, които си следят посещенията на лекциите.

# 367
vesi1 затова и синът ми предпочиташе да ходи на лекции и напусна след това работа. Добре е да остави хубаво впечатление от първи курс. С редовното присъствие на лекции,  после презентациите му по упражненията бяха добри и се освободи от изпити, на които имаше доста скъсани студенти.
Определено е трудно да се съчетават нещата.

# 368
Английска филология ще учи.

# 369
Някакъв странен мейл изписа системата, не даваше опция за корекция...но изписа подадена декларация накрая, да се надяваме, че е ОК. Никъде не е попълвала нейния си емейл адрес

# 370
Попълвала е при регистрацията за кандидатстване. И телефон и мейл е дала. Има ги в профила си.

# 371
  • София
Здравейте.
Не съм дочела предната тема. Съответно не бях разбрала, че има нова.
Досега наваксвах.
За шофирането и аз се притеснявам, но знам, че и сега му е времето да кара и да трупа опит, докато има толкова силно желание. Та първо обикалях с него из града. После като видях, че се справя добре, почнах да го пускам сам из София. Сега пътувахме до Казанлък и шофира по подбалканския с мен и на връщане по Тракия. Страх си ме е, но трябва да минем през това и да натрупа опита. И по-добре да се случва сега, докато му е прясно всичко от курсовете и не му се е изпарило желанието. Шофирането дава свобода и за мен като плуването е базово умение, което е добре човек да се пребори да придобие.
Не помня дали се похвалих, но е приет в ТУ в Мюнхен Информатика. Сега му предстои изпит във Виена за техническия университет там, който предпочита. Получи оферта за общежитие, която прие за там. Хубавото на ВИена е, че има 5-6 организации, които предлагат по 8-10 общежития всяка и подаваш навсякъде и обикновено до 2-3-4 месеца получаваш оферта, която те устройва. Още по-хубавото е, че ги събраха съученици в един блок. Някак с мисъл се случват нещата, което е приятна изненада.
Бих му взела еърфрайър. И аз като Дикси откакто си взех такъв, почти не ползвам мултикукъра. Изключително удобен за ежедневна употреба уред. Но не е разрешено в общежитието. Там ще е в отделна стая в апартамент с две такива самостоятелни стаи с общи баня и тоалетна и кухничка, в която си има котлони, хладилник и разни други неща. Отделно на етажа има също обща кухня за всички апартаменти, където има повече уреди.
Но да стигнем до там. Още сме на вълна прием.
От трите места, на които кандидатства, остана само Виена. Но докъм началото на септември ще знаем сигурно и за там вече.
Иначе ползва Remarkable-а на баща си от почти 2 години. Спря да си купува тетрадки за училище и си ползва него и е доста доволен. Нещо се беше прецакала писалката и им писа и те му пратиха нова. Дори не ни таксуваха тогава. Конвертира си без проблем ръчно писан текст в печатен. Мисля, че си прави pdf-и също. Но повече не съм се задълбочавала в предимствата му.
За университетите и широкия вход (не знам да ви връщъм ли изобщо към темата Stuck Out Tongue ) съм на мнението на Мария. Предпочитам да се намали количеството и да се увеличи качеството. В момента има университети, в които студентите учат фиктивно, без да ходят изобщо там, но получават диплома за висше образование. Което не е редно.
За животът на 45 - грам не се чувствам аз застаряваща, в трета възраст и т.н. Живее ми се много. Ходи ми се по концерти, пътува ми се, танцува ми се. Но това си е вътрешно усещане. Може би защото като по-малка (млада) бях все сериозна и отговорна, свръх ученолюбива и сега имам нужда да наваксам една идея. А и всичко, което ми се случи в личен план, ме кара да виждам живота по друг начин. Опитвам да му се наслаждавам, доколкото успявам покрай отговорностите.

# 372
Зазу, само да ти кажа тук, че изглеждаш страхотно. Видях снимки във Фейсбук, но ми беше неудобно там да коментирам. В супер форма си. Виждат се даже и плочки по корема.
Еърфрайър подарих на майка. Досега го е ползвала един път - за пилешки бутчета. А го има от близо година. Явно ние изобщо не се спогаждаме с тези уреди. Аз също си предпочитам готварската печка. Струва ми се еднакво бързо.

# 373
  • София
Благодаря ти Sparkling Heart .
Скрит текст:
Бая сланинки ме делят от плочките, но вървя в правилната посока Stuck Out Tongue .
Иначе зависи и каква ти е фурната и печката. Но извън баница, всичко останало мятам във фрайъра и става за минути - примерно свинска/пилешка пържола - за 15-20 минути макс. Фурната ми само толкова време ще загрява. Риба също - сол, черен пипер, лимонче и тя също става супер бързо. За горе-долу същото време.
За младежа ми се струва доста по-лесно - само сол, черен пипер - мята във фрайъра и е готов след 15-20 минути. То и това го намързява да свърши, но чат-пат го прави.

# 374
Пробвай и баница, аз там я правя и става страхотна.

Общи условия

Активация на акаунт