НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 44 254
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
  • Някъде в Европа...
При нас на почит ще е бездимната скара...
Да разбирам ли ,че е изпробвана ? Може ли да се използва в помещение , а не на тераса или навън ? Ако може , би ли споделила каква е вашата !
Може, да...в кухнята се ползва..утре вечер ще ти я снимам..На принципа на раклет грила е, но не ползваме разните "чинийки"....

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 22:33 от AIR

# 331
Само безработни лица, които имат право на обезщетение НЕ плащат здравни осигуровки, а ги осигуряват. Току що завършили ученици не би трябвало да имат доходи от трудов договор, за да се регистрират като безработни с право на обезщетение и да им се покрият здравните осигуровки.
Тези помощи, които визирате в Родопите, най-вероятно са за социално слаби, а не за безработни.

# 332
Няма значение за какво са, не плащат здравни осигуровки, осигурени са след регистрация в Бюро по труда и получават помощи за отопление, това е факт, а след 2-3 месеца са студенти, някои в Симеоново, където държавата ги издържа с храна и общежития, без такси и получават нещо като заплати, а и стипендии. А родителите на стотици други студенти плащаме здравни осигуровки и всяка година от НАП тиражират съобщения да не забравим да ги платим... Затова написах, че става въпрос за институционална шизофрения. Познавам лично такива младежи, хвалят се... Проверена е информацията.
"Току що завършили ученици не би трябвало да имат доходи от трудов договор, за да се регистрират като безработни с право на обезщетение и да им се покрият здравните осигуровки". Не получават обезщетения, държавата покрива само здравните вноски плюс пари за отопление. Но, може да го проверите.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 23:20 от mia5543

# 333
Няма значение за какво са, не плащат здравни осигуровки, осигурени са след регистрация в Бюро по труда и получават помощи за отопление, това е факт, а след 2-3 месеца са студенти, някои в Симеоново, където държавата ги издържа с храна и общежития, без такси и получават нещо като заплати, а и стипендии. А родителите на стотици други студенти плащаме здравни осигуровки и всяка година от НАП тиражират съобщения да не забравим да ги платим... Затова написах, че става въпрос за институционална шизофрения. Познавам лично такива младежи, хвалят се...
Е как няма значение като има. Пишете подвеждаща информация. Двете неща са различни пера.
Вие социално слаба ли сте. Щото аз не съм. Не съм богата, но имам професия, доходи, здрава и права съм да работя, и не чакам на държавата. И тези две здравни вноски няма да ме бутнат. Ако сте социално слаби кандидатствайте и вие по тези програми, но не пишете тук глупости и неверни неща. Освен това има ли пречка и вашите деца да кандидатстват в Симеоново на държавна издръжка, след като това ви е дерта?

# 334
  • София
Тук напоследък се пишат неверни неща, които на всичкото отгоре нямат нищо общо с темата.
Моята има ПИК от НАП, защото работи известно време на граждански договор. Ще си подаде декларация 7 и ще си ги плати за два месеца. Няма драма.

# 335
Не съм социално слаба, платила съм ги преди пет години, не става дума за това, както и да е. Все пак трябва да има някаква справедливост в отношението на държавните структури. Зная какви пера са. Не ми е дерта за Симеоново. До мен има семейства обаче, за които и това е проблем, различни съдби.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 23:36 от mia5543

# 336
Злоупотреба винаги има и с всичко. По принцип ние тук някак сме се събрали не точно такива.  Може да е наивно, може да греша.
За помощи и далавери с обезщетения се правят доста проверки, но пак хора ги правят.

# 337
  • у дома...
Помощите за отопление се дават от АСП. И не е изискването да си безработен. Проверки се правят по настоящ адрес. Студентите обикновено се задължават да сменят настоящия си адрес, особено тези, които са на общежитие. 99 процента от ползвателите на тази помощ са пенсионери. Останалият 1 процент са хора с доста висок процент ТЕЛК. Списъците в нашата община минават и през мен, та имам поглед. А и АСП не са толкова щедри.
Твърдения тип ЕЖК не бива да се приемат за меродавни.

# 338
С твоята община мибават през теб и си стриктна. В онази минават през да кажем леля му на студента и готово. Който иска,  намира начин.

# 339
Според мен като цяло са силно преувеличени твърденията, че някои групи живеят на помощи и затова не работят. От помощи никой не е забогатял.

# 340
Ами не си виновна, НАП е виновен Simple Smile то па за три осигуровки и два данъка, хиляда простотии
И точно студентите с двата месеца "дупка" бутат държавата. Не всички статии са им блестящи, но дават насока. Четете само тая за здравни на студенти, ПИК, декларацията 7, плащане онлайн и готово. Това в общия случай. За работещи, за осигурени от щедри университети, за учащи в чужбина вече си действате според ситуацията
ПИК на НАП може ли да се вземе електронно? Че ако трябва да се ходи на място за него, то се губи лекинко смисъла.

# 341
  • Благоевград
Няма значение за какво са, не плащат здравни осигуровки, осигурени са след регистрация в Бюро по труда и получават помощи за отопление, това е факт, а след 2-3 месеца са студенти, някои в Симеоново, където държавата ги издържа с храна и общежития, без такси и получават нещо като заплати, а и стипендии. А родителите на стотици други студенти плащаме здравни осигуровки и всяка година от НАП тиражират съобщения да не забравим да ги платим... Затова написах, че става въпрос за институционална шизофрения. Познавам лично такива младежи, хвалят се... Проверена е информацията....
Не получават обезщетения, държавата покрива само здравните вноски плюс пари за отопление.
Институционална шизофрения е когато не познаваш законите, а коментираш с думи от типа "Познавам лично такива младежи, хвалят се... Проверена е информацията...." Най-добре прочетете в КСО правилата за осигуряване.
Безработните НЕ са здравно осигурени от държавата, ако не са си внасяли осигуровки във фонд "Безработица". Пише го с големи буква във всяко бюро по труда с големи букви, заради такива като Вас, които ги подвеждат.

# 342
  • у дома...
С твоята община мибават през теб и си стриктна. В онази минават през да кажем леля му на студента и готово. Който иска,  намира начин.
Аз не ги селектирам. Просто по списък от АСП издавам документ, който се иска от нас. Но виждам кой кандидатства. Няма как да пропусна някой, с цел облагодетелстване.

# 343
Пик може да се заяви по електронен път, но се взима лично. Предполагам може изцяло дистанционно да се действа с електронен подпис от евротръст. Като идея.

# 344
  • София
ПИК на НАП може ли да се вземе електронно? Че ако трябва да се ходи на място за него, то се губи лекинко смисъла.

може да заявиш по телефон, по имейл, онлайн, на място - но получаването му е само лично.
не се губи смисълът, защото ходиш еднократно, а след това го ползваш многократно за онлайн услуги. мисля, че в НАП има такива услуги, които с КЕП не са достъпни.

Общи условия

Активация на акаунт