Отговори
# 345
Не всеки брои калории, аз също никога не съм. Особено в тая тема точно, даже повечето не броим и смятаме.

# 346
Това означава, че усещате баланса и познавате тялото си Simple Smile

Аз броях, за да добия опит и рутина... сега само като погледна в чинията и мога да кажа приблизително колко са и най-важното, какви са и как би трябвало да ми се възприемат... ако другите елементи са налице и работят - микронутриенти и хормони, циркаден ритъм, физическо състояние...

Дори да имам изграден навик съобразно някакъв разумен здравословен ритъм, ако някой компонент ми липсва или има "фал", то си го променям съвсем съзнателно.
Например, ако сънят ми не е качествен, може и да не тренирам силово сутринта Simple Smile А може и да не е след обяд... или да хапна по-малко, защото съм решил да не тренирам крака, защото на басейна съм си понатоварил малко повече коляното си Simple Smile И от там и по малко хапка да вкарам Simple Smile
И това лека полека става като сутия, която я правиш интуитивно... това ми е целта де. Да не живея като робот по график и схеми...

# 347
Свикнала съм след каква и колко храна как ще се чувствам и колко ще съм заситена, правя си някаква груба сметка колко да си сложа спрямо това. С ИР в началото така или иначе едно от главните неща е да си възстановиш регулацията и усещанията с кое как си.
Не виждам как някакво число ми помага че съм го спазила, ако усещам че не ми стига в даден момент или като цяло като за мен. Понеже тая храна ако я изгорят в пещ, щяла да отдаде еди колко си калории топлина? Grinning Мне, ще се въздържа от такива "сметки", че са често без кръчмар.
Освен че с тези ресурси които приемам с храната какво ще се случи, зависи доста и от хормоните, дори не само от инсулина - по-важно ми е това отколкото 2-3 хапки повече или по-малко храна, което като се усредни във времето вероятно е и все тая.

# 348
Аз въвеждам храната в Cronometer, но не с основна цел да ми брои калориите. Гледам съотношението белтъчини, мазнини, вгх  витамините и статистиките.
При ИР наистина най-важното е да се регулират апетита и усещанията кое как ти се отразява.

# 349
Нали помня преди как бях - аз буквално нямах преценка за себе си, а пък и знаете че въглехидратни храни не са толкова засищащи, могат даже и да разяждат още. Хем не налитах и преди на сладко, просто на мен не ми е важно точно сладкото. Обаче картофи, ориз, тесто - дайте ми тавата и ми гледайте сеира, аз все не се бях наяла Grinning
Ясно е че не ми е бивало особено весело след такава храна (не че само това съм яла, естествено). Но то тогава нищо не ми беше наред или поне това се чувствах, иди разбери кое от какво е... буквално свикваш и почваш да си казваш Абе просто съм изморена.
Затова и като се присъедини някой нов тук, първите съвети обикновено са супер просто и изчистено хранене с минимум изгъзици и заместители - да си припомни човек какво е да се чувства добре, да е сит и прочие. Че тогава вече може да преценява кое как му се отразява и колко. Отначало е една мъгла, много трудно се преценява. Особено за който е бил така с години, а ние повечето сме. Свикваш и ти става това нормалното, съответно не търсиш друго като не знаеш.

# 350
Аз много пъти съм казвала, че не съм имала "вълчи глад" или натрапчив глад за сладко, но ми липсваше усещането за ситост. Сякаш беше прекъсната връзката със стомаха. Усещах кога съм преяла, кога ми става тежко, но точно тънкия момент с приятната ситост липсваше. Друг е въпросът, че толкова бях свикнала да ми е зле, че оправдавах всеки един симптом с преумора, недоспиване, стрес, ниско кръвно и т.н.

# 351
  • В полите на Пирин планина
Не броя и никога не съм брояла калории, но гледам да ям такава храна, която ме държи сита поне 4-5 часа и да не търся нещо за дояждане.

# 352
В някое от видеата на Джейсън Фънг май беше, или Тим Нокс, не съм сигурна, та обясняваха защо с вгх храна няма праг на засищане, както с мазнина и протеин. Защото мозъкът няма рецептор за сигнал “стига” при ядене на въглехидрат. Можеш да се натъпчеш до пръсване. При протеинова храна обаче, има точно и ясно изразен сигнал “стоп, не мога повече”. Още едно доказателство, че не сме създадени за наяждане с въглехидрати.

# 353
  • Sofia
На мен ми е трудно с яденето 2 пъти на ден, защото трябва да ям непосилно количество храна, за да издържа до вечеря. Ако ям колкото ми се яде, то след 3 часа пак съм гладна. Понякога вечерям по-рано и се получава 18-20 часов фаст до обяд на другия ден. И се чудя като се въздържам от подхапване между хранения дали все пак не гладувам.

# 354
Кaren, не мисля, че човече часове без храна са проблем, ако когато ядеш приемаш нужните белтъчини и мазнини, т.е. се наяждаш. Ако се наябдаш с твърде малко белтъчини, вече може да е проблем.
На мен често ми е много добре с едно голямо хранене и едно по-малко. Аз лично обикновено успявам да изям достатъчно храна дори и при ОМАД. Сега по-скоро по-трудно би ми било да се храня по 5-6 пъти като едно време...☺️

# 355
Мен точно това ме спира да карам на ОМАД за някакви поне периоди. Едно е от време на време по денонощие фаст, това не е проблем тогава. Но ежедневно да не успявам да ям някакво нормално количество храна на ден - това не ме устройва. И то точно с протеините ще съм доникъде, аз и сега май бива и повече да ям.
Въглехидрати не са ми зор, все има по малко и не държа на повече. Мазнини и да не изям достатъчно - имам си на трътката Grinning Обаче протеините наведнъж за деня ми звучи невъзможно. И не се и опитвам.
Кaren, а ако пък вкараш междинно хранене между тези двете и пак да запазиш прозореца дали ще стане? Знам че не при всекиго е приложимо това - кой няма възможност да яде когато си науми, кой просто не е огладнял че да яде пак, кой друго. Но ако не си пробвала такъв вариант, а можеш - пробвай пък.

# 356
Да ви кажа, аз си ги броя от 2-3 месеца. Установявам, че се увличам по мазно и тлъсто. Казвал съм го и друг път де. А и се стремя да съм в лек дефицит. По гривна изразходвам между 3300 и 3600 ккал в тренировъчни дни, а около 2500-2600, когато не тренирам. То в тренировъчен ден тия калории само веднъж съм ги прехвърлял, но тогава в кръчмата изядох една радомирска пърженица и я прокарах с литър бяло вино. Хубаво на приложението на гривната е въвеждането на храни. Аз не се храня много разнообразно и за 2 седмици съм въвел кажи-речи всичко, което ям. Само цъкам чекчета и то си ми смята макросите.
Като казвам лек дефицит, в ден, когато не тренирам - 200 - 400 ккал, а когато тренирам 600-1000. Горе долу в този диапазон ми се получава. Въглехидрати под 50 гр., протеин - между 180 и 250 гр. пак зависимо дали тренирам или не.

# 357
Гущер, с какви храни/количества докарваш между 180 и 250 грама протеин дневно?

# 358
Една тренировка да ви предоставя.
Който иска.
Данилу тук по спомен е с проблемни части на тялото като моя милост и това ще и се отрази добре.

https://www.youtube.com/watch?v=nc_BKK5iX3w

Каланетика.

https://www.bb-team.org/articles/1137_kalanetika-podhodyashto-sa … zhneniya-za-vseki

Малко инфо.
Отдавна не я бях правила. Минимум мисля това два пъти в седмицата, другото силови. За магарето все някога ще го джиткам. От дете имам и книгата, та не бях боса, помня че като дете си бях пухкавелка, ама от упражненията направих страшни бедра и тогава май и целулита зачезна.
Днес като я направих ми беше невероятно добре после, просто уникално. То е нещо между йога, стречинг и някакви пулсации. Изглежда бавно, ама не е лесно.
Аз леко модифицирам на моменти.

Аз пак съм с травма на ръката. Тоя път по-сериозна. Не знам какво стана и защо.
Че вдигнах едни 8кг да, после още нещо вдигах. После ударих лакътя май.
И  после ме заболя.  Лявата ръка. И се почна като почнах за бицепс с гира от 4 кг. Абе викам само 8 броя и на стол. И на другия ден - болка. Много трудно си вдигам чашата, като вдигам телефона ме боли, като го включвам и трябва натиск ме боли отдолу към лакътя. Иначе в покой нищо и няма.
Като свивам обаче има. Сега малко и гирите зарязвам и давам покой на ръката.
Та помрънках.

# 359
Гущер, с какви храни/количества докарваш между 180 и 250 грама протеин дневно?

Един примерен ден. Като тренирам рамене, най-малко се потя.
Ето и вчера, когато не тренирах:

Общи условия

Активация на акаунт