Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 9 493
  • 252
  •   1
Отговори
# 195
Румка, при нас токът на асансьора е около 30 лв месечно. Ние не намалихме таксите докато нямаше и не го разпределяме точно до стотинка всеки месец.

# 196
Благодаря ви.
А плащат ли се 120 лв такса на месец към фирмата по поддръжка, когато няма асансьор. Обслужващата фирма знае, че нямаме асансьор - понеже те ще почват с ремонта.
Иначе, и да не е 40 000, а да е 35000 - все тая. Такава сума аз не вярвам, че ще бъде събрана. Имаме един млад комшия, който заплашва да съдел собствениците, да им продавал апартаментите и прочие - ако не платят. Ама то това веднага няма да стане. Та, не виждам как скоро ще се събере сумата.
В офертите пише че доставката на частите е 2 месеца, ремонтът е 1 месец. И преди това: неясно колко време за събиране на парите?

# 197
Би трябвало да се плащат. Това е абонамент и цената отразява ангажимента на фирмата да ви поддържа съоръжението (самата фирма трябва да има техници срещу месечно възнаграждение съответно, наличности от рез.части и инструменти, коли за да може да си върши работата).
Когато имате асансьор идват ли всеки месец да правят нещо срещу въпросната сума?
Предполсгам, че не. А се включват само при авария.

# 198
Плаща се, нали договорът е със срок. При вас поне е по-евтино, ние сме на 210 лв.

Трябва да се уговорите с тях, ако те ще изпълняват поръчката за ремонт за 40 к. Може за ви направят реверанс за таксите...

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 08:02 от drago_2008

# 199
То при 40к за ремонт кусура ви е месечната такса. По скоро се договорете с фирмата да не и плащате за тези месеци когато асансьора е спрян, особено така или иначе, както казвате, че ремонта може да се проточи.

# 200
Аз лично не мога, понеже ние сме под наем в блока. Но ще предложа на комшиите. Вчера имаше общо събрание. Редовните казват че ще платят. Липсващите, които обикновено си липсват, и този път ги нямаше. Добре, че сме само на 4-ия етаж, че блокът е висок:)))

# 201
Здравейте ,
При регистриране на ЕС по чл46б трябва ли да получа някакъв документ от районната администрация ?
Ако си поискате може да получите удостоверение, в което е посочено кой е управителят на ЕС. Тук съм чела, че се чака месец/и и струва пари. На нас го издадоха безплатно и за 1 ден (след като преди това ни регистрираха, вижте описаното по-долу).
В противен случай от общината дават ксерокопие с мокър печат и отразен входящ номер на заявлението за вписване на управител/упревителен съвет. Отнема около 1 седмица да въведат данните и да си го вземете.
Може ли информация как се заявява това удостоверение и колко струва ?

# 202
  • Бургас
Здравейте ,
При регистриране на ЕС по чл46б трябва ли да получа някакъв документ от районната администрация ?
Ако си поискате може да получите удостоверение, в което е посочено кой е управителят на ЕС. Тук съм чела, че се чака месец/и и струва пари. На нас го издадоха безплатно и за 1 ден (след като преди това ни регистрираха, вижте описаното по-долу).
В противен случай от общината дават ксерокопие с мокър печат и отразен входящ номер на заявлението за вписване на управител/упревителен съвет. Отнема около 1 седмица да въведат данните и да си го вземете.
oбщината и от нея зависи цената

# 203
Здравейте ,
oбщината и от нея зависи цената
Трябва ли да нося някакви документи … имам копие на заявлението по чл 46б ?!

# 204
Ако управителят е вписан, не се носи нищо. Поне на нас не ни искаха. Такса не плащахме- София, Витоша.
Само казахме, че искаме да се издаде Удостоверение на управителя на ЕС.

# 205
Аз също съм в София. Всяка година се вписвам през последните 4 години. Винаги ми искат заявление и копие от протокола от общото събрание, на което съм избрана. Винаги ми издават удостоверение за срока, за който съм избрана. Такси никога не съм плащала.
Сега през декември ще имаме събрание и пак ще има избор на домоуправител. Не знам защо ми се върти в главата, че преди няколко месеца някой сподели в темата, че удостоверенията вече се издавали от столична община, а не от локалните общини???

Информация за Пловдив (тя би трябвало да е еднаква за страната):
https://iztochen-plovdiv.bg/etazhna-sobstvenost/

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 08:33 от petiaivanov

# 206
Аз също съм в София. Всяка година се вписвам през последните 4 години. Винаги ми искат заявление и копие от протокола от общото събрание, на което съм избрана. Винаги ми издават удостоверение за срока, за който съм избрана. Такси никога не съм плащала.
Сега през декември ще имаме събрание и пак ще има избор на домоуправител. Не знам защо ми се върти в главата, че преди няколко месеца някой сподели в темата, че удостоверенията вече се издавали от столична община, а не от локалните общини???

Информация за Пловдив (тя би трябвало да е еднаква за страната):
https://iztochen-plovdiv.bg/etazhna-sobstvenost/

Писаха, да, но на нас тази година март или април го издадоха от локалната.
Не те ли избират за 2 години колкото е мандата?
То, ако ходиш да се впишеш е нормално да носиш документ, но ако минат повече от 2 години и не си отишла не те отписват от общината.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 07:49 от drago_2008

# 207
  • Бургас
То, ако ходиш да се впишеш е нормално да носиш документ, но ако минат повече от 2 години и не си отишла не те отписват от общината.
не отписват автоматично защото
Цитат
(2) Управителният съвет (управителят) продължава да изпълнява функциите си до избора на нов управителен съвет (управител).
така че ако решите да карате 2 или пореден мандат - няма нужда пак да се вписвате

# 208
Цитат
(2) Управителният съвет (управителят) продължава да изпълнява функциите си до избора на нов управителен съвет (управител).
така че ако решите да карате 2 или пореден мандат - няма нужда пак да се вписвате
Но пак трябва да си има събрание и протокол, нали ?!

# 209
Цитат
Но пак трябва да си има събрание и протокол, нали ?!
Да, трябва, но старият остава да действа до избора на нов. Реално ЕС не може да остане без.

Общи условия

Активация на акаунт