Термин Ноември 2025 - Тема 4

• 27 545
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
За мен също най-стресиращото е скъсяването на шийката. Мерят ми я с вагинален ехограф всеки път, а ходя на прегледи през 2,3 седмици. Аз също усещам стягане ниско , под пъпа, все едно имам камък вътре, първо си мислех че бебето застава по определен начин, но явно са някакви контракции.

# 196
Yana9 въпроса не е дали АГ изписва лекарства за всичко, а по-скоро като се види проблем ни изписват лекарства. Може би при Вас такива просто няма, което е чудесно. Също някои гинеколози следят по-изкъсо , както и някои от нас предпочитат да се следят по-изкъсо. В което няма лошо, просто е предпазливост. Която пък е нож с две остриета понякога. Simple Smile

# 197
Хайде и ние сме със съмнение за гестационен диабет и ще правим обременяване. Малко са ни проблемите... Имаме и някои други съмнения за усложнения, ще ходим на допълнителни прегледи. С първото дете всичко беше толкова лесно и безпроблемно. Наистина мислех, че и с второто ще е същото. Обаче си има фактори. МЖ изобщо не се храни здравословно. Яде салати, но оттам нататък само филии с каквото се сетиш, някакви скари от време на време. Няма плодове, няма зеленчуци. Нещо броколи, карфиол, картофи, тиквички с ориз, манджи от този род. Готви ги за мен и за детето, но тя самата не ги яде. Нагъва сладоледи и вафли Rolling Eyes

# 198
И при мен втората бременност е с доста повече проблеми. Аз го отдавам на това, че цяла зима боледуваме с малката, която постоянно мъкнеше по нещо от яслата. Забременяла съм март, а тя боледува от януари до април. Ние с баща и също бяхме постоянно с хрема и/или кашлица. Нищо сериозно, но все пак. С първата бременност всичко беше ок, с изключение на нисък хемоглобин. Дано всичко е наред накрая и бебчетата да са здрави, ние ще търпим.

# 199
  • Варна
Здравейте и от мен!

За първи път пиша в темата, досега само съм чела от време на време.

Да ви питам на някоя случвало ли й се е да вдигне tsh? На терапия съм по 1 мл. Аку-тирокс. Юни беше 4.66 и за месец го свалихме на 1.89, но сега пак е високо и е 5.68. Имам час за понеделник при ендокриноложката ми,  за щастие й имам пълно доверие. В сряда, на 27.08 (30+0 г.с.) бяхме и на преглед. Показах си резултатите и на следящата, каза, че от бременността tsh е по-високо.

На мен всеки път иначе ми мери вагинално шийката и после на амбулаторния лист видях, че пише ШМ 30 мм. Нищо не е казвала относно дали има скъсяване, даже напротив.

Иначе малкият от 04.08 до 27.08 е качил 600 гр. и вече е 1.5 кг. Аз съм свалила 700 гр. и съм 58.2 кг. Акушерката като ме мери и тегли се чуди какъв човек съм, че и кръвното ми не мърда от 100 на 60. Казах й, че по принцип съм си с такова. А за килограмите съм с 6.200 кг. отгоре, но пък от 01.07 до 04.08 бях качила 3.5 кг.

Та на мен драмата ми е с tsh, другото след като е наред, не го мисля.

За протокола това ми е първа бременност и съм на 35 г.

Yana9, аз питах гинеколожката за третата фетална, тя каза, че няма нужда. Така или иначе втората е най-важна, а тя много обстойно тогава гледа всичко. Каза, че на следващия преглед пак ще гледа всичко и не е нужна трета фетална. Ние се съгласихме. После се зачудих дали не сбъркахме. Четох в нета, че е препоръчителна, но задължителна само при високорискова бременност. После говорих и с братовчедка ми и тя ми каза, че няма смисъл от третата. Втората е най-важна.

Лека бременност до финала на всички ви желая!

# 200
Ох, присъединявам се към тия с коктейлите от усложнения, с тази разлика, че ми е първа бременност. Да ви кажа, мислих че ще е много по-леко, в супер форма съм, спортист, храня се много здравословно и сега уви, не знам какво стана, явно изтеглих късата клечка.
За разлика от вас, аз не се чудя дали  правя трета фетална, а ще правя даже две...а може и три. Ще се наложи и ЯМР и така. Стискайте палци да я докарам до финала, че напоследък черни мисли са ми обзели.
scalestone имам драма с фт4 аз, с тсх не, но доколкото знам, вечв в трети триместър, не е голяма драма това колебаене, което описваш. Бебето си зависи изцяло от неговата жлеза вече.

# 201
  • Варна
Violetka91,  първо се успокой, че не е добре ни за теб, ни за бебето! Стискам ти палци всичко да е наред, но избягвай да мислиш лоши неща! Даже си го наложи!

Това, че може да не е проблем tsh,може да си права, нямам идея. Аз не съм се притеснила, просто ми е странно защо скочи толкова, но сэм спокойна, че съм в добри ръце с ендокриноложката ми. FT4 и Trak са ми супер. Ще видим в понеделник.

А някой беше питал за училища дали сме ходили. Аз ходих на 3 от И за мама и на 1 лекция в Младежки дом във Варна. Слушала съм и онлайн лекции.

# 202
И аз ще правя последната фетална, правих и с баткото и не мисля, че е излишно. И на мен последният ми преглед беше на 14.08, следващият ще е на 08.09 и нямам търпение вече 😅 Просто е отпускарски сезон и моят АГ е в отпуска, при който ще раждам,също..

# 203
Като цяло бременност с бременност няма. За сега и при мен проблемите са по-различни, спрямо предходната. Даже до тук нямат нищо общо.

Чудно ми е защо ви казват, че трета фетална не е нужна. Проблемите със сърцето например се развиват до към 28ма седмица (лично д-р Р.Маринов ми го е казвал). Това, че всичко е наред в 22ра не значи, че органите и мозъка не продължават да се развиват и променят.
Моето мнение е, че трите стандартни ФМ са най-важните прегледи. Много по-подробно там гледат кръвотока не само от главните артерии, а и този към мозъка. Това АГ не може да го види, освен ако няма специфичната апаратура и знания.
Всеки разбира се е свободен да преценява за себе си, но това са част от моите доводи.

Violetka91, стискам палци веднага всичко да бъде наред. Заради плацентата ли се притесняват?

Шийката е най-точна с вагинален ехограф, особено в по-напреднали седмици, заради наклона от корема. При мен никога не я гледат с коремен, но и имам история със скъсяване в предната бременност. Както и е нормално да варира от преглед до преглед. Не знам към 30та седмица колко се смята за норма, но всичко над 25мм е супер. С напредването на бременността е нормално да се скъсява.

# 204
  • Варна
Аз в интернет четох, че до 36 седмица най-късно може да е третата фетална. Аз съм на преглед пак в 34, когато пак ще ме гледа. Първата и втората фетални пак ме гледа следящата, но до колкото знам има такава апаратура. Отделно ме беше питала ще ходя ли и на детски кардиолог в 20 седмица. Та и там ходихме. Всичко си беше наред.

# 205
Включвам се да кажа, че последните дни доста ме наболява кръста и днес ходихме и си взех пилатес топка. Постоях малко на нея, даже си пуснах клипче с упражнения - усетих облекчение, но си мисля, че ще олекне най-вече след раждането. Засега поне съм доволна, ще видим и в бъдеще колко ще помага.

# 206
  • Варна
А аз да питам, понеже отдааавна съм чела,  че не било хубаво да се спи на дясната страна и по гръб, а само на лявата. Обаче при мен не се получава. Питах следящата сега, нищо не каза. Не съм си купувала и специална възглавница. Някоя по-запозната може ли да помогне?

# 207
А аз да питам, понеже отдааавна съм чела,  че не било хубаво да се спи на дясната страна и по гръб, а само на лявата. Обаче при мен не се получава. Питах следящата сега, нищо не каза. Не съм си купувала и специална възглавница. Някоя по-запозната може ли да помогне?

Това, което знам аз е че на лявата страна е най-оптимално, но и надясно също е ок. Със сигурност по гръб не трябва да се спи, защото матката притиска важни за бебето вени. АГ също ми каза на една от двете страни да спя.

# 208
  • Варна
Аха, благодаря!

Аз както съм изгърбена, само да спя на някоя страна ми трябва, но така или иначе ще почна да правя упражнения за гръб, защото към края не ми се мисли как ще го нося този корем.

# 209
Michelle009, да с плацентата. Превия е, чакаме да се вдигне, но май няма + суспекция за ваза превия, което допълнително усложнява нещата. До месец ще е ясно каква е диагнозата, ама се моля всеки ден на всички богове, феталните морфлози да я отхвърлят.

Общи условия

Активация на акаунт