Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

А как е с бременните при вас?

 • 804
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 072
Здравейте,
питах се следното: как се отнасят с бременните при вас? Ще обясня какво имам предвид: аз като бях бременна винаги ме третираха все едно не съм. В смисъл: работя основно с мъже. Иначе много приятни колеги, нямам никакви оплаквания от тях. Отиваме в една стая с 2 стола, на единия от които седи вече един. Един от колегите ми просто сяда на другия стол и аз оставам да вися половин час права. Друг пример: стая с 2 жени, седящи на 2 стола, отново аз вися права или клеча, но никой не ми прави предложение да седна (да отбележа, че коремът ми се виждаше вече доста добре, 7 месец!). Или: отиваме на събрание, в стаята няма достатъчно столове, трябва да се донесат още от други стаи. Ами, аз, като бременна, отивам, мъкна си стола сама, съдействие нулево! Още веднъж уточнявам, че иначе всички тия хора са страшно приятни, непрекъснато си интересуват как ми протича бременността, как е голямото дете, сега и малкото... Та си мисля, че е по-скоро култура. И то, например да не те обидят, че все едно си по-немощна или нещо такова?
А, в магазина дума да не става да ти отстъпят ред, ама, айде, то при нас има толкова бременни, че ако на всички вземат да им правят ред другите никога няма да си платят...
Та, как е при вас?
Поздрави, Сара

# 1
 • Bristol
 • Мнения: 8 250
В магазина не правят разлика бременна или не, с бебе или без. Всички сме в един кюп.
В работата обаче непрекъснато минават да ме питат как се чувствам и да ми кажат да не се претоварвам. Даже менаджери от други отдели са ми го казвали, а в петъка баш менаджера на сайта мина да ме пита как съм и дали ми тежи нещо от задълженията ми. То какво да ми тежи работата е доста лека и няма натоварвания кой знае какви. Понякога чак неудобно ми става от толкова внимание  Confused
А и мамите от училището на малкия не дай си боже да кажа, че съм уморена и ми предлагат да гледат сина ми след училище, да съм поспяла  Confused Много конфузно ми става.
От една страна е хубаво да имаш повече внимание, от друга пък е доста досадно  Thinking

# 2
 • Германия
 • Мнения: 7 550
мнозинството - почтително. Понякога даже ме изненадват с прекалената си любезност и загриженост, други пък не им пука.Явно е до самите хора, но мисля, че всеки който е имал бременна "под ръка" се съобразява. Мен лично понякога ме дразни  това, че не толкова близки искат да ме попипат по корема.

# 3
 • Мнения: 1 072
Цитат на: pepelyashka
Мен лично понякога ме дразни  това, че не толкова близки искат да ме попипат по корема.

Това го бях забравила, а и тая бременност не ми се е случвало. И аз бях шокирана първия път като ми се случи. Тъй де, според мен само мъжът ми има право на нещо такова...

# 4
 • Мнения: 1 072
И тука бременни има, ама 4ак на специално внимание да се радват, хм Confused
Аз когато бях сьм си 4акала тьрпеливо на опаШката да си купя пар4е пица( до като ми те4аха лигите #Silly ) в магазина , на пеШеходната пьтека... Ина4е сьЩите тези хора живо се интересуват  как износваШ бременността и дори гадаят за пола на бебето. И навсякьде ти казват: Auguri, auguri, демек ти 4еститят.

# 5
Ми....не ходя на работа и не знам как биха се отнасяли евентуалните колеги, но иначе пък винаги съм "срещала" внимание и разбиране, че съм бременна. Вярно в големите супермаркети не са се юрвали да ми отстъпват място, но пък в локалното магазинче винаги....И т.н. Що се отнася до коремите... Embarassed и аз посягам да ги галя Embarassed  Grinning

# 6
 • Мнения: 530
Koлегите се отнасят с мен нормално - в смисъл, че се интересуват как съм (най-вече жените, де, те мъжете понякога се чустват малко неудобно май да питат за такива неща в случай, че започна да се впускам във физиологични и анатомични детайли Wink), питали са ме дали искам да ми носят разни неща до паркинга и т.н. Аз и не бих искала да се задълбочават прекалено, защото не възприемам бременността си като особено състояние изискващо особено внимание. Би ми било по-скоро неудобно. Пипали са ме по корема и не ми е било неприятно, защото са  го правили хора, които са ми близки и знам, че ми се радват.

В магазините не са ми остъпвали ред на опашка - както и други казаха - тук има толкова много бременни и майки с деца, че би било доста трудно да се вредят останалите хора Simple Smile  Отварят ми врати, пускат ме да мина първа на разни места, но това не е само защото съм бременна - просто въпрос на навик и култура. При предишната бременност пътувах доста с влак на работа, но маршрута ми беше такъв, че винаги имаше места и не се е налагало да проверявам дали ще ми отстъпват място. При сегашната бременност - рядко ми се случва да се кача на обществен транспорт, ставали са ми хора, дори в самото начало когато малко ми личеше (поне според мен Embarassed ) ми стана една жена веднъж в метрото.

Едно нещо ми направи впечатление и сега и при предишната бременност, но то е по-скоро смешно. Все едно спрях да имам лице, т..е всеки с който се разминавах в офиса ме гледаше в корема, сякаш имах магнит там който привличаше погледите им. Но това беше докъм 6-7 месец - след това явно свикнаха и сега пак ме гледат и в очите... Grinning  Grinning  Grinning

# 7
 • Мнения: 1 909
Ето това постнах в един друг форум преди около месец

В момента съм бременна, в 8ми месец, личи ми от 5ти месец.
Досега в трамвай са ми ставали точно 6 пъти, 3 пъти от които са били чужденки. Останалите 2ма бяха много възрастни мъже швейцарци и един млад мъж.
Често на опашка гледат да ме прередят (особено мъже) и като ги смъмря,
почват да ми се дървят злобно, очевидно ядосани, че номерът им не е минал..
На улицата вървейки с/у мен се блъскат в мен, сякаш ме няма или не ме виждат, 2-3 пъти дори са ме блъскали в корема и то жени!!!

Иначе в работата някои проявяват нездраво любопитство, други са мили и питат какво се очертава да е бебето, кога ми е терминът, дали сме измислили име...  Simple Smile

# 8
 • Мнения: 61
Аз вече влизам в 9-тия и смятам,че ми личи. Въпреки това, вчера стоях права в автобуса половин час и за финал имахме приключение в нашия "Метро". Застанах на експресната каса и след мен се нареди един мъж. Съпругът ми, буташе количката и доиде минута по-късно. Стигайки касата, мъжът зад мен започна да ме блъска и след като си ударих 2-3 пъти корема в лентата за покупки, за да не направя скандал дадох парите на съпруга си и излязох. Идва мъжът ми и ми вика "Сега този го пребих". Станал е много чувствителен по всичко засягащо мен и въпроса за цивилизованата Канада. Едва го накарах да тръгнем и той ми разказа, че човека зад нас му заявил, че щом аз сам си тръгнала от опашката и той трябвало да направи същото и идвайки тук, трябвало да се научим на обноските в тази държава. На съпружето това му трявало само, заявил че именно заради обноските й ще  напуснем. Естествено кебекяра това не може да го проумее и млъкнал. Останах силно озадачена. Не можах да му разбера логиката на човека, както и защо той и всички други мълчаха, когато 3 арабчета ни блъскаха всички, играейки си между опашките.  Thinking
  Всеки път на последните 3 консулатции, столовете са в чакалнята са заети и половината -от съпрузите на бременните, /които не знам защо се мъкнат всеки път, след като тонове се слушат 5 секунди/. Аз заставам до стената с корема и никой от тях не става. Тук имат навик да стоят по земята, а това аз никога няма да направя. Ще стоя докато мога, някой ден ще си тръгна.
 По тротоарите ме блъскаха от началото на бременността и слизах при колите. Прясна случка-вървят 3-ма мъже един до друг, никой не мина зад другия и в последния момент слязох пред идващата кола. Сега тротоарите са разчистени около метър, и когато срещу мен идва повече от един човек, мен ме блъскат на леда. Приятелката ми не отстъпва, а мъжът ми има цяла тактика за катасторфи. Тъжно ми е от това, в БГ никога не са ме блъскали- но знам, че отношение към бременните няма, макар, че там са рядкост.

# 9
 • usa
 • Мнения: 2 113
в щатите никой никога не е имал специално отношение към мен заради това, че съм бременна. случвало се е да пътувам в автобус бременна с малко дете(на година и половина) в едната ръка и сгъната количка в другата и никой дори не му хрумва не само място за сядане да ми отстъпи, ами да ми помогне на качване и слизане с детето и количката.
иначе в учреждения има улеснения за хора с малки деца. на летищата например има отделни опашки при минаване през митница или разните там security проверки, в някои държавни служби също. но това е държавна политика или политика на конкретната компания, не отношения между отделните хора.
честно казано, след първата ми бременост тук това спря да ме впечатлява, приемам го като нещо обичайно и нормално и при следващата си бременност не очаквах специално отношение и не се засягах като не го получавах.

Общи условия

Активация на акаунт