МОН - промените продължават (8)

• 14 330
  • 255
  •   1
Отговори
# 90
Защо НЕ знаем математика или знанието като религия
https://www.facebook.com/photo?fbid=4157890211145553&set=a.1435655083369093

# 91
  • София
Не знаем математиката, защото не е нашето. И да направи Питагор учебния план, и да преподава лично, резултатът пак ще е същият. Какъв е този зор всички да стават математици, ама става досадно вече. Грешка. Стана досадно преди 15-20 години. Сега е престъпление и убиване на таланти в редица други сфери. 6 часа учи един петокласник да решава задачи в училище и после двойно за домашни през седмицата. Не може да си завърже обувките, не може да си напише името без 3 правописни грешки, ама да знае там да решава Питагоровата теорема, че на министърчето му е важно за петилетката инженери Unamused

# 92
Абсолютно съм съгласна с теб! За да станеш инженер, освен Питагоровата теорема, много е важно да имаш умения, като например да си вържеш връзките на обувките, да си уфатен, не само ра решаваш задачи. А да му кажа на министърчето, че балами да стават инженери няма вече. Беше време когато ставахме, сега не искаме и за внуците, има по-хубави професии.

# 93
Цитат
И да направи Питагор учебния план, и да преподава лично, резултатът пак ще е същият
Питагор точно не бива да ни прави учебен план. Щото школата му си е била направо секта, братство на посветените, обожествяващи своя учител.  Sweat Smile

# 94
  • София
Явно е някаква традиция в математическите среди, защото и сега е същото, но Питагор не е един, а няколко хиляди колежки по математика, които взели страха на петокласниците, колят и бесят в класната и учителска стая. Bowtie

# 95
За съжаление те само берат плодовете на малките класове. Отделно часовете за упражнения на взетия материал са нищожно малко.

# 96
Мен пък ме дразнеха многото часове по история. В девети и в десети клас имах чувството, че освен история нямат нищо друго. По два редовни часа математика и четири часа история седмично. И на двамата им беше писнало от този предмет. Физика и химия имаха по час и половина само седмично, обаче учене на история до откат. И така и нищо не научиха в крайна сметка, защото изпитванията бяха основно на фактология.
Малкият сега е 11 клас. Щастлив е, че учи единствено профилни предмети, които сам си е избрал.

# 97
Децата не само по математика не знаят. Не знаят и по история, и по география, и по биология.
Не знам защо сме се вманиачили в математиката толкова, трябвали инженери, ама ако може безплатни. Ами като не е учена история, няма как да се разбере, че инженери без пари не работят...исторически е доказано. Ама при нас всичкото е като в онзи виц, може ли мъж да забременее, не, не може, но опитите продължават

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 16:56 от Априлски душ

# 98
  • София
Голяма дебилщина е историята в 10 клас. Едва ми стигат нервите да я преподавам. Препускане през милион години история.
Манията по математика е заради Вълчев и идеята му за ДЗИ по дисциплината. Нелепо.

# 99
Това, че учебниците по история за нищо не стават е абсолютната истина. Специално са мислени така, с цел децата да се отвратят и да лапат само гола пропаганда.
Изобщо където и да го барнеш нашето образование, все е зле

# 100
Ами, не е мания на Вълчев математиката. Още по-малко ДЗИ-то по математика. То е опит да реши проблема и действията му изглеждат като мания, защото е една суетня, която не решава проблема.
Щом техническите университети приемат с БЕЛ, понеже ще трябва да затворят, ако не го правят, значи имаме огромен проблем с математиката.
Трябват инженери, отделно и в други направления без нужното ниво по математика, качеството на специалистите, които се подготвят е съмнително.
Разбира се, ако като немците, след 4 клас съкратим сериозно броя на учещите достатъчно математика, воят ще е по-голям.
И големи мантри за практическото обучение и наизустяването. Да се учили да мислят. Чудесен призив като желанието за мир на миските. Нали, за да мислиш, трябва и да понатрупаш багаж, с който да боравиш.

# 101
  • София
Не съм чула Вълчев да говори за нещо различно от часовете по религия и математиката, честно казано. Даже прати всички шестокласници от вчера за днес на външно по математика. А, да, веднъж нахрани либералите, защото не одобряват консервативните ценности на православието, та малко на едни фанатици от изтока ми прозвуча.
Друго от този ни съм видяла, ни съм чула.

# 102
  • София
Е, как не си чула и видяла? От самото начало Вълчев говори за увеличаване на часовете по математика и природни науки. За първи път направи изпита по математика в 7-ми клас интегриран, включващ и други предмети. В публикуваното предложание за промяна на рамковите учебни планове е предвидено увеличаване, както на часовете по математика, така и по всички останали предмети, вкл. бел и история. За сметка на орязване на чуждите езици.

# 103
Да не смесваме тезите просто.
Вълчев е друга тема, различна от това трябва ли да се учи (повече) математика или да приемем, че не е "тяхното" на децата.

# 104
Ами не! Темата е МОН сега начело с Кр. Вълчев и промяната в образованието ни.
Ако ще съобщаваме тук чие дете как е с математиката и негова ли е или не, ще ни трябва статистик да обобщава данните, аналитик да ги анализира и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт