Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 31 177
  • 761
  •   1
Отговори
# 105
А защо да трябва да ги настигне? Има как, но не е задължително. Въпрос на желание и приоритети. На това дете може да му е по-важно да е най-силно по география примерно.

# 106
  • Куциндрел
А може и да има обучителни затруднения, да не иска да учи, да е изтървало нещо и да не знае какво да прави и т.н. В момента обсъждаме, че няма механизъм за децата, които са по-напред, да не тъпчат на едно място и още по-лошо - да се връщат на начално ниво.

# 107
Ами четох последните коментари и останах с впечатление, че не говорим вече само за ниво на езика
Точно така. Моят коментар беше за системата като цяло, преди гимназиален етап.
От системата в настоящето училище на дъщеря ми не мога да се оплача. Хората си знаят работата там, личи си и по постигнатите резултати на възпитаниците им.
За другите училища в гимназиален етап нямам наблюдение, но преди това работата е трагична. То се вижда и по резултатите на НВО.

# 108
Не знам точно какво се вижда от резултатите от НВО. Опитните учители работят със средното ниво деца и така е редно. Има едно базово ниво знания, които средностатистическите деца трябва да усвоят и добрите учители натискат там.  Лошото е, че добрите учители са малко,  истински късмет е детето ти да попадне на такива, те са по-скоро изключение, системата не ги толерира.
Моите деца са имали огромен късмет с началните учители, едното имаше късмет и с прогимназиалните и част от гимназиалните.

# 109
Оп, изтървах ви. На почивка сме и от утре сме пак във въртележката училище / работа / битовизми.
И моята започна с транскрипция по АЕ - за първи път и й е трудно. Използва ИИ за да чуе произношението на звуците. От втория час в часовете по АЕ говорят само и изключително на езика. Вече има деца, с които си допадат, но в началото / пък и още продължава / мрънка защо си е избрала това училище. Предполагам по-нататък ще й мине.
Всеки ден има по мин. 4 часа език. Засега са започнали от нулата. Ще видим как ще се развият нещата.
При моята при избора на училище беше водещо да изучава АЕ. А аз проучвах и дали може да избира профил по избор - за съжаление само 1 е по избор. Но не се знае след три години какво ще се случи.
Засега чака с нетърпение следващата ваканция.

# 110
  • Куциндрел
И аз чакам с нетърпение следващата им ваканция. То сутрин у дома е като родопска песен - бавно и протяжно.

# 111
А моята се събужда в 5:00-5:30, че да си оправи буйните коси и грима, да намери какво да облече и т.н. Това е нечовешки рано - да видим докога ще е така. Излиза в 6:40-6:50. Аз едно време ставах в 7 и в 7:15 излизах от нас.

# 112
  • ПЛОВДИВ
И аз  успях да наваксам.

Наборът е с английски. Яко транскрипция. В началото каза - Все едно уча нов език,но на 3-я ден беше свикнал. Каза, че му е странно по толкова часове английски, но към днешна дата е добре.
Входните са тази седмица.
По АЕ правиха миналата седмица  2 контролни - едно за кандидатстване в клуб и едно на транскрипция. Започнаха от сегашно просто. Пропуснаха азбуката. Вървят с хубаво темпо. Домашните не са малки. Но не си дава зор. Всеки ден след училище спи по два часа и отгоре. После учи и тренировка 3 пъти в седмицата. Сам решава задачи, за да е спокоен за входното.
Иска уроци по математика 1 път в седмицата и от другата седмица ще стартира. Ще работят по сборника на Архимед. Сана ясно, че ще се решават и по-сложни задачи в гимназията.
От средата на октомври започва и курс по немски - всяка събота от 16 до 19 часа.
Става в 6:15, тръгваме в 6:40. Оставям него в 7 часа и продължавам с брат му. Наборът започва в 7:30 и е до 14:05. Часовете са по 45мин.
Много му аресва философията. Бил единствен в класа.

Миналата седмица и малкият се похвали от новия учител по математика, който дойде на мястото на класната на големия. Та вече съм по-спокойна. Децата си харесват училищата, харесват си класовете и си действат по ангажиментите.

# 113
  • София
Днес са правили входно по БЕЛ, по модел на НВО, без преразказ. Писали са теза на "Българският език", някои от въпросите го затруднили повече от изпита, но това не е изненадващо. Любопитно ми е да видя какво му е останало в главата. От утре започват Илиада, която не е прочел. Вашите деца как са със задължителната литература? Лятото беше пълен релакс, не е пипнал нищо.
По немски започват с по 2 писмени на седмица, досега им даваше по едно.
Ставането сутрин е мъка, няма свикване.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 23:54 от Niffi

# 114
И аз да се включа , че изтървах - учат яко немски , всеки ден има домашни и то за по 1-2 часа , хем уж 5 -6 години е учил немски. Децата , които сега започват от нулата с езика , не ми се мисли какъв зор им е Sad
Днес е входното по БЕЛ , по МАТ се изложи вече ( на уж лесните задачи ,пак се спекъл милия и времето не му стигнало , щото се мотае с тъпотии ...) . Ама майка му , като говори , все едно на ушите си.
Още на 3-я ден на училище се прибра настинал, като успя да метне вирусчето и на мен и на сестра си..Та дружно се влачихме сополиви цялата минала седмица .
Иначе , с тва ставане в 6:30 ми се реве и на мен ...не е човешко , но аз успявам поне понякога ,като ми се насъбере,  да си доспа до към 9 ,когато ги изпратя двамата ( малката тръгва в 7:25 най-късно) ..та хоум-офиса си има и хубави страни понякога Simple Smile

# 115
Със задължителната литература сме до никъде- чете нещо (май Илиада) от немай къде, но надали му е останало нещо в главата. Признавам, че и на мен тези произведения са ми чужди, неразбираеми- много сме ги учили и анализирали в училище, но някак не са ми на сърце. Друго си е стандартен роман, разказ...
Чакам и аз входните, че ми е интересно къде се намира наборът. Сподели, че сега пък по МАТ му се струва по- лесно, а по БЕЛ бил забравил всичко...

# 116
Моят само откъсите в христоматията прочете това лято, не са му присърце тазгодишните произведения. Дон Кихот преди няколко години бяха дали като пожелателна литература, тогава я мина цялата.

При нас е много лежерно с английския, но пък обожава преподавателя. Явно им грабва вниманието. Обяснявал много добре и упражняват много. Колкото до разликите в нивото - според синковеца деца с ниво Б от школа четат по-зле от него и имат покъртително произношение. На моя знанията са му от началното. В прогимназията часовете по АЕ бяха кошмарни, на някои от ходилите по школи им беше скучно /не че се справяха кой знае колко по-добре от неходилите/ и пречеха на всички.

# 117
Нищо не е чела моята, само взе една дебела книга на Омир от градската библиотека и и оцвети илюстрациите.

# 118
Днес са правили входно по БЕЛ, по модел на НВО, без преразказ. Писали са теза на "Българският език", някои от въпросите го затруднили повече от изпита, но това не е изненадващо. Любопитно ми е да видя какво му е останало в главата. От утре започват Илиада, която не е прочел. Вашите деца как са със задължителната литература? Лятото беше пълен релакс, не е пипнал нищо.
По немски започват с по 2 писмени на седмица, досега им даваше по едно.
Ставането сутрин е мъка, няма свикване.
И дъщеря ми днес са правили входно по БЕЛ,ще видим резултата.Лятото започна да чете христоматията,някъде до 30 стр.стигна и каза,че въобще не и е интересно и не продължи.И аз не упорствах,оставих я да си почива,след целия гърч за НВО-тата.Учи интензивно език с 20 часа на сдмица,хубавото е,че езика е малко по-рядко срещан и никой от класа не го е учил.Ще имат контролни по веднъж на седмица.Дават им много домашни и почти всяка вечер пише до 21:00 часа.Сутрин става в 6:00,защото пътува до друг град и излиза от вкъщи в 6:50,трудно и е с новия график,но трябва да се адаптира.Ходеше 2 пъти в седмицата на танци,но вече ще може само в петък.

# 119
И моята долу горе така направи, отвори Илиадата, каза скука, ще чета като стигнем до там, та да ми е прясно и се прехвърли на рисуването. Цяло лято клати краката и рисува, ама при този стрес с матурите, сърце не ми даде да я юркам да чете досадна задължителна литература.

Общи условия

Активация на акаунт