Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 31 006
  • 761
  •   1
Отговори
# 75
Не се ли избира и сега първия?
Четеш..паралелка с АЕ..с НЕ..с френски...и избираш за коя да се бориш и в коя да се запишеш.

# 76
Ние изрично избрахме паралелка с език, който наборът не е учил до момента. Притесняваше ме доста факта, че може да има деца, които са учили езика и са на по-високо ниво. Това е предпоставка да им е скучно и да пречат на "новаците". Оказаха се 7-8 такива деца в класа, но госпожата ги владее добре и засега всичко е наред. Според младежа, с темпото, с което учат, до края на първия срок ще изравнят нивото.
По математика са на групи като смесват по два класа, разделени на база точки от НВО. Всеки срок ще преразглеждат резултатите и  е възможно преминаване от едната група в другата, както нагоре, така и надолу. Учителката по математика сподели, че отскоро прилагат този метод и го определя като успешен.

# 77
  • Пловдив
Четеш..паралелка с АЕ..с НЕ..с френски...и избираш за коя да се бориш и в коя да се запишеш.
Това сме го коментирали. Само в София си избирате.

# 78
Е как само в София. Ние сме в провинцията. В езиковата има избор на АЕ, немски и френски като първи в различни комбинации и с  различен втори език. В ПМГ, където е  дъщеря ми нейната паралелка е с интензивно АЕ, биология и химия, има и разширено немски, биология и химия. Това са най-високобаловите.
В другите гимназии и бивши техникуми не мисля, че е толкова застъпен езика.

# 79
И аз имам предвид това, което е описала o mariana, че се практикува в тяхното училище по математика.
Не знам защо се приема за оплакване това с различните нива по език. Абсолютен факт е, че английски е най-масово изучаван от децата и че масово са на по-високо ниво от заложеното за 7 кл. Това се признава и от учителите по английски.  Избора на език, който си усвоил до добро ниво може да е продиктуван от различни причини и това, че било рамка и ако не ти харесва, не се записваш е настоящото положение. А може да е иначе...

# 80
Това сме го коментирали. Само в София си избирате.

Ааа..не съм в София аз.. .

# 81
А защо да не можем да дискутираме? Не е заяждане. Просто как си представяте толкова групи? Първо е мит толкова доброто владеене на езика. На дъщеря ми приятелче от съседна паралелка 7 години беше на школа извън училище. Беше до допуснал грешка тази седмица и имаше да пише думата няколко пъти. Това едно на ръка. Второ нашата класна е на мнение, че при интензивното учене много бързо стигат до непознат материал, а така е сигурна, че го е преподала тя и материала е усвоен.
Какво се случва в частните училища? Каква е ситуацията там? Как е организирано?

# 82
Не е мит, но според моето (голямото), винаги има какво да научиш като лексика, какво да затвърдиш в граматиката, а и време да си се занимава с мат, физика, информатика-неща, които са му интересни. Да си четеш книги (от пети клас чете на английски, дори повече отколкото на български). Та не е проблем, че почна а1. Даже с тия идеи го почна, но избра да е разширено.

# 83
Не съм много запозната, но съм чувала, че в Св. София също разпределят децата по нива по Математика. Но не знам дали за общообразователния материал или някакви допълнителни занимания.
Абсолютно е възможно при повече от 1 паралелка, за часа по предмета да са по нива, не по класове. И тези нива да са две групи.

# 84
  • София
Не ги разпределят на нива по математика. Разпределят ги на групи по английски.

# 85
Мисля, че не ги разпределят по групи, защото според тях е излишно упражнение. Явно нивата бързо се изравняват. А и още малко да поупражнят и затвърдят някои знания и умения няма да навреди на по-напредналите. Все пак цели пет години ще го учат този език. В 8 клас и да стартират от по-високо ниво, какво, в 12-ти D18 ли трябва да достигнат? Аз не съм против групирането, само споделям как аз си обяснявам нещата.

# 86
Ако паралелката е с интензивно изучаване на езика е безпредметно деленето, защото темпото е такова, че повечето ще се изравнят най-вероятно след няколко месеца.
Но въпросът беше как може да стане, а не дали трябва и защо.
По отношение на образователните стандарти, които спрягате - никой не дискутира покриването им. Минималното е изискуемо. Въпросът е дали децата с потенциал за повече не трябва да им се дава, вместо да се изравняват с масата.
Междудругото и по мат има В група задачи и по-амбициозните учители дават в ООП и от тях, нищо че не са част от изискуемото.

# 87
Сина е в ПГ с разш. английски, 4 дни х 3 уч.часа - аз лично се радвам, че тази година ще наблегнат доста на него и най-малкото ще си попълни пропуските (на фона на класа в кварталното училище беше един от най-добрите, но реално има какво да се желае). Класната им беше казала, че ще види в началото на какво ниво е класа и ако са добре, ще започнат да работят по-сериозно върху граматиката. Така че сега ще купуваме допълнителен учебник по граматика и от октомври 3 от дните ще си работят по учебния материал, а в петъците ще работят само по новия учебник. Много ми харесва тази жена, много сериозно пое класа, споделя в групата на родителите какво се случва, има идея да ходим колективно на театър (родители и деца), дано да вървят все така нещата.

Иначе правят разни входни нива, но за сега още няма оценки в Школо.

# 88
  • Куциндрел
На децата с повече потенциал винаги трябва да се дава, но уви не го правят масата учители. В първи клас сериозно ми се беше скарала учителката, че детето ми може да пише с печатни букви и ги използва там където не са учили ръкописните. Та толкова с потенциала, знанията и т.н.

# 89
  • София
Ма има живот и без сто езика, успокойте се. Не всички деца са възприемчиви или силни в езиците.
Имаше милиони призиви за внимание при редене на желанията. Не знам какво очаквате като запишете английски, освен да започнете от 0. Ако беше китайски? Френски? Немски? Руски дори?

Общи условия

Активация на акаунт