Термин Юни 2026

• 7 803
  • 254
  •   4
Отговори
# 240
Моя приятелка в Германия ми каза, че от миналата година било безплатно. За пола 18 евро.
Не знам дали някога ще стане безплатно и в България, би било хубаво. Имам все пак надежда, нали направиха първата фетална безплатна по здравна каса. Ако разбира се намериш лекар, който прави ФМ по каса..

Не е точно така. Само с направление от лекар при наличие на някакви показатели, които изискват този тест, иначе напълно си се заплаща.

# 241
  • София
Малко страничен въпрос.
Вчера бях на преглед и питах АГ дали мога да ходя на лазерна епитафия за интим. Бях сигурна, че ще каже 'не', но той пък каза, че нямало проблем?
Вие да знаете/правите нещо по темата.

Иначе за пренаталните тестове ми препоръча вижън най-базовия. Каза, че от по-разширените пакети нямало смисъл. Не разбрах защо ама така каза. И ме праща да ходя в 11та седмица.

Иначе по измерване съм 7и5, с трябва да съм 8и4, така че продължава да изостава. Не знам защо, но се безпокоя.  14мм е

# 242
И аз уж бях 9та седмица, но миналата седмица на прегледа ми каза, че ще родя по-късно от термина, който ми даде първоначално понеже изостава и отговаря някъде на 7-8 седмица, но нямало проблем развива се добре и да не се притеснявам.
Моя въпрос е какво ядете изобщо през деня, винаги съм яла месо всеки ден, сега не мога да го погледна. Преди хапвах за закуска кис.мл с чия и плод сега не мога да го погледна, ям само хляб ( по принцип дпста го избягвам от години и съм яла 1 път на 2 3 месеца), баници и всичките му мазнотии и имам чувството, че съм забравила какво може да се яде освен тесто. Супа да не виждам, а толкова обичах. Моля кажете ми да си взема някаква идея, че и готвено не  ми се яде пък се притеснявам да не стана 100кг с това тесто.😅 Извинявам се за дългия пост, просто ми е мъка с яденето.

# 243
Моя пренатален ще бъде след 11та седмица. По-рано доктора ми е против. А така ми се иска по-скоро да мине и това…
Сутрин хапвам две варени яйца, за обяд някакви супи или манджа. И вечерта се започва, ядене през два часа на каквото намеря. Снощи последната ми смяна в кухнята беше в 12ч. Намерих едно варено яйце и го хапнах с малко крекери. Сложих си сензор за мерене на глюкоза, да проследим как са нивата на захарта.
Прибирам детето към 18ч и рязко ми пада батерията и искам само да си почивам и хапвам. А детето ми скача по главата и е забава…

# 244
  • Стара Загора
Днес и аз минах преглед, АГ-то ми назначи първите изследвания по ЗК. За пренателен тест каза, че не държи. Евентуално ако има някакви отклонения, тогава.

# 245
Аз лично лазерната епилация я спрях при първата бременост. Няма достатъчно клинични проучвания при бременни ( както за много от нещата де)
Иначе и аз почнах да ям супер много и начесто иначе получавам обилно слюноотделяне и почва да ми става лошо. Сега не ми се хапва толкова сладко, а солено, люто, кисело...а и супи почнах много да правя 😂 опитвах се да се ограничавам с предната бременост и не стана. Реших да свалям килограмите после, та със сегашната бременност започвам с 5кг надолу спрямо началото на първата 😀 попринцил е най-хубаво балансираното хранене, но нямам сили. Не стига че луканки, пастърми, сурови меса, суши, меки сирена, рохки яйца не могат да се ядат Sad

# 246
И на мен ще ми е зор с пастърмата тази зима, обичаме да правим домашна, обожавам да я ям, ноо...
Искам да питам също при ФМ задължително ли се прави биохимич. скрининг и дали влиза в цената или всичко е отделно. За пренатален не знам какво ще правя, казах ви мнението на моя АГ, решението ще е в моите ръце ще проуча някой по базов тест.

# 247
Луканките и сушито са ми голям зор... Много ми се ядат.
Иначе ако започне да ми става лошо, натъпквам нещо тестени в устата и гълтам по най-бързия начин. Нищо друго не помага.
Килограмите слабо ме вълнуват но горната ми граница бременна е 63, та не мога да се оплача. Още в болницата си ги оставих. Единствено сланинките останаха и коремът не се прибра, но здраве да е... Хич не го мисля. Само да са ни здрави децата и да сме щастливи.

# 248
Аз не бих правила лазерна докато съм бременна особено на интим. Никой не е изследвал дали не би се отразило негативно.

Иначе въпреки, че направих пренатален с ФМ ще направя и БХС. Това изследване е важно защото показва риска от преекламсия. Мисля че в майчин дом правят БХС безплатно или с направление, но не съм сигурна.  Направо вече откачам кога ще получа резултатите от пренаталния.

# 249
Моя приятелка в Германия ми каза, че от миналата година било безплатно. За пола 18 евро.
Не знам дали някога ще стане безплатно и в България, би било хубаво. Имам все пак надежда, нали направиха първата фетална безплатна по здравна каса. Ако разбира се намериш лекар, който прави ФМ по каса..

Не е точно така. Само с направление от лекар при наличие на някакви показатели, които изискват този тест, иначе напълно си се заплаща.

Ами при мен и двата пъти тестът ще е преди първата фетална, бебето си върви перфектно за седмицата и въпреки това ми ги пускат безплатно. Може да зависи и лекаря колко е благосклонен Grinning

За лазерната и фотоепилацията някъде бях чела  че не е опасна за плода, но няма особено голям смисъл заради хормоналните промени в тялото и са възможни много пигментни петна. Някои бои за коса също не хващат при бременни жени.
Абе голяма каша.

# 250
За лазерната и аз не би рискувала - преди години ходих в салон, после се поддържах вкъщи с Philips Lumea, но и аз четох, че не е препоръчително и даже си подариха уреда, да не ми се мярка из вкъщи Grinning Откакто забременях наистина виждам доста хормонални промени - оправям си ръцете с бръсначка и след ден-два пак са излезли дебели и тъмни косъмчета.. Ще трая така, какво да се прави 😅 За другите зони ще го мисля с времето, на кола маска отказвам вече да ходя, достатъчно години терор бяха.

За храната аз минах през всякакви периоди - в началото ядях супер много варени яйца, после си правих разни сандвичи, имах седмица на леща, тестени закуски.. Тези дни ям само едно - пълнозърнест хляб и извара (от тази Quark в Lidl). Закуска, обяд и вечеря.. Някои дни ми се прежда дюнер или фалафел, но си ги поръчвам без зелени салати, че ме притеснява как ги мият (то защото хигиената на тези места иначе е топ хаха). Но да, ограничавам само неща със захар и бяло брашно, ако друго ми се прияде си позволявам.

# 251
  • София
Започна да намалява гаденето при мен и превключвам на настроение, каквото ми се дояде трябва да го имам! Grinning
Миналата седмица умирах за свинско със зеле, и шум за един ден на следващия не можех да го гледам. После супа топчета, телешко варено, пиле с картофи на фурна. Тази сутрин закусвах яйца по панагюрски. Странна закуска, обаче нищо друго не исках. Sweat Smile Сега са ми се дояли варени яйца. Поне апетитът към що годе нормални храни се завърна. Почти не ми се яде тестено и сладко.

За обезкосмяване от години си ползвах стандартен епилатор и нямам проблем. Чувала съм и аз, че пигментациите са често срещани при бременни, затова и не се препоръчва да се печеш на слънце лятото, стават петна.

# 252
С предишната ми бременност лятото си се пекох на слънце, въпреки предупреждението на моята АГ за пигментацията. Може би е до кожа. Но за лазерната епилация беше категорична, че не трябва никакви процедури с електростимулация да се правят по време на бременност.

# 253
Аз да питам все още приемам фолиева киселина 8с и 1д трябвали да почна вече някакви витамини, ще питам АГ но вече на 20

# 254
Здравейте! Включвам се за пръв път с коментар. В 11та седмица съм и вчера направих пренаталния тест. От Русе съм и ми препоръчаха Месицински център “Афродита” за прена теста, запознах се с пакетите и избрахме. Обадих се на дамата и се разбрахме да се чакаме в една лаборатория в града, което ми всъхна доверие. Честно казано очаквах да е друго... Просто бръкна дамскатя си чанта извади една епруветка и ми я даде лаборантката да ми вземе кръв. След това лаборантката и върна тази епруветка докато се обличам и така и не видях къде отиде и какво се случи с тази кръв. След като попитах откъде да съм сигурна, че това ще се изследва и по пътя няма да го обърка с на дрига жена епруведката се опита да ми обясни, че нямало от какво да се притеснявам. Честно казано съжалих, че не си направих теста в София. Не знам при вас как е минал този тест и това нормална практика ли е да се подмятат епруветки с кръв и да го карам на довечерие към някаква жена търговски представител? Разочарована съм.

Общи условия

Активация на акаунт