Как успявате да запазите спокойствие вечер у дома?

• 5 918
  • 68
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Абе има и такива деца, синът на моя приятелка е така, постоянно иска някъде на нещо да ходи, има енергия за шестима. Ако не ги познавах, щях да пиша същото като Янтра и аз, че моите хич никъде не ходят и не щат да ходят. Обаче този пример ми е пред очите, 7 клас е вече детето и продължава да ходи всеки ден на нещо, просто има батерия в дупето.

# 46
  • Пловдив
Абе има и такива деца, синът на моя приятелка е така, постоянно иска някъде на нещо да ходи, има енергия за шестима. Ако не ги познавах, щях да пиша същото като Янтра и аз, че моите хич никъде не ходят и не щат да ходят. Обаче този пример ми е пред очите, 7 клас е вече детето и продължава да ходи всеки ден на нещо, просто има батерия в дупето.
Работа на родителят е да го спре. Не казвам да спре да ходи, а да намали натоварването до някакви по-поносими нива. От моя опит - по някое време тези деца, обикновено като много млади хора прегарят.

Моите също ходят с желание. Особено английския не им е никакъв проблем. Немския е друга работа Simple Smile

# 47
  • София
Не виждам защо да го спира, ето за това дете написах - вече е в 7 клас, продължава да е така. Има си приятели, среда, училището му е окей, ходи на 2 спорта и математика. И си е добре, нормално дете.
Лятото ходеше на тренировки два пъти на ден, защото имаше време. Абе всякакви деца си има. Майка му си го познава.
Моите ако ги водя повече от веднъж седмично на нещо, ще ореват света. Пък то и аз ще го орева Joy

# 48
  • Пловдив
Проблема настава към 20-25.

# 49
  • София
Детето излиза в 8:30 и се прибира в 4 от градина. Как му решихте вие графика не знам. После излиза към 6 за час и половина - 2. Общо за деня е по-малко навън от децата в групата, които ги водят в 7:30 и прибират в 6.

Бърди, така е за енергията и желанията, ама някои хора не приемат, че има и различни от тяхните деца. Синът ми през деня не спира и за 5мин. Вечно прави нещо. Буквално от отварянето на очите до дълбоко заспиване устата му все нещо плещи, строи неща, прави уроци в книжки, скача, търчи и т.н. Децата в неговата среда са същите, за тях това е нормално и искано състояние. Ако утре каже не искам, ок, но в момента не е така.

# 50
Колкото и да е енергично едно дете, в един момент на деня се преуморява, според мен не може дългосрочно да се поддържа подобен режим и то от голям брой петгодишни деца. Разговорът нещо стана силно нереалистичен,.

Освен това авторката написа един пост и не се вясна повече. Явно е една от онези теми, към които собственият им автор не изпитва интерес.

# 51
Струва ми се, че въпросът в първия пост беше съвсем различен, а се измества в посока добра организация и даване на акъл кой как да си гледа децата.

Ние пък живеем в хаос. Сила ми дава фактът, че децата са щастливи. Може да не са ми големи амбициите, но все се надявам да са прихванали от природната интелигентност на родителите си ( Simple Smile ). Някак свикнах, че няма да е подредено у нас, че пред вратата на апартамента ще видя поне още 3 чифта обувки на съседки хлапета и че, да, понякога малко ще покрещя. Общо взето свалих критериите. Давам го като една опция, не твърдя, че е меродавна.
Радвам се на щуротиите на децата, радвам се на отношението на мъжа ми към тях, гледам да виждам хубавото.

Иначе забелязах, че при нас най-много напрежение ми носи организацията по изхранването, с работния ни график и късно прибиране е доста сложно, но някак се опитвам да елиминирам и тоя стрес.

# 52
Много деца на тази възраст са така, както писа потребителката - въпрос на среда преди всичко, говорят, разказват си едно на друго и се дърпат взаимно в такава посока. За родителите остава дали ще осигурят ресурс - време, пари, подходящи групи и треньори и т.н.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 10:48 от EmmaT

# 53
"Батерията в д-то" е доживот.
На 25-30 никакво прегаряне няма, мина се през партита, мина се през компании в университета, у нас се нарича "кара в бързата лента".
Това между другото е една от най-устойчивите характерови черти, човек да работи на макс. И аз съм така, практически не се оплаквам от прегаряне, хем съм работела повече от хората в моя кръг/колеги обективно погледнато.

Канализира се главно с физическа умора. Ето ММ не ще след тежка седмица да катери планини, аз съм като изтървана...

# 54
Английският за сегашното поколение вече не се води отличителен. Аз съм взимала C1 на 14. И не чувствах натоварване. Харесваше ми. Учех на различни нива и още два езика, за които впоследствие също взех C1 и B2. Стечение на обстоятелствата. Децата носят доста добре, ако им е в природата. И игрите навън преди това не съм пропускала. И гимназиалните тийн глупости с бягането от час и пак си поддържах оценки. Изобщо не е чак толкова невъзможно.

Имам позната - детето е от смесен брак рускиня и западноевропеец - живеят в Бг, говорят на английски между тях. Детето преди 10 говореше 4 езика с лекота. Супер възможно е.
Не виждам никаква причина да ги карам да взимат С1 на 14. Втори език също учат, очаквам В2. Двама учат и трети език, не им е кой знае какво нивото, че да се фукам. Но някакви познания имат. От брак между двама българи, в Пловдив.

Натоварване 5 дена седмично е имал единствено големия, на 18 години в 11 клас, след нова година, за да кандидатства и държи матури. Никой никога по друго време.
Нали ти сподели за езиците. И аз споделям. Съвсем нормално беше за мен. Други хора пък са талантливи в математика, наука, биология. Различно е. Децата имат енергия, особено когато не се разсейват в тик ток, инстаграм и нетфликс, каквито по онова време нямаше. Идеята е, че тези неща са според характера, възможностите и интересите на детето. Да не говорим по света колко различни практики и стандарти има за възпитание и образование.

Натоварване е малко пресилено, ако на детето му харесва. Все пак има останало време за сън и други занимавки ( а и вероятно в спорта и ученето има включени паузи, игра и общуване с връстници) + събота и неделя. Та изобщо не намирам това на съфорумката за странно. Единствено смятам, че 20ч. е късно за дете, просто защото моето е разбиране е че това е време за вечеря, но..

Децата не са еднакви и за някои е абсолютно нормално и лесно това, което за други не е. Както възрастните се различават в таланти и темперамент, така и децата.

Прегарянето става като има очаквания, които не покриваш, като нямаш вроден интерес, като не те влече и нямаш талант, не ти се отдава, тогава ти идва нанагорно. Иначе за никакво прегаряне не можем да говорим.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 21:19 от Linda*kiss

# 55
JayRay,  не дължиш обяснение. Щом детето ти е ок така, няма драма. В градината така или иначе спят по 3 часа и зимата при лошо време няма къде да си изразходят енергията. Едно швъргало с такъв режим преди 22:30 абсурд да заспи. Дори и да легне, не заспива.
Янтра, по принцип съм ти фен, ама това, че твоя начин работи,  не означава, че другите са грешни.
Ирис, 10 години дъщеря ни е с подобен режим. Да, едно й е заниманието, но понякога е всеки ден в залата. Лятото не са й задължителни репетициите, но пак ходи, ако сме в града. Никой не я кара на сила. Да не говорим,  че след като започнат училище физическата активност много им помага. След цял ден на чина имат нужда да се движат.

# 56
Аз съм любител на спокойствието. Затова вечер имам много важни за мен правила и меко казано държа да се спазват като Отче Наш. Grin Heart Eyes
А именно:
-избягвам вечерно време да правя забележки на децата. Уморени са и не възприемат.
-не говоря на много висок глас/тон. Превъзбуждаме се и после човек се разсънва.
-по време на вечеря избягваме дълги разговори. Не гледаме ТВ, не обсъждаме, не осъждаме, а просто се храним.
-намалявам осветлението веднага след вечеря. И разговорите са тихи, споделяме ако има нещо за разказване. (Тук вече започваме да се прозяваме).
-Всеки по леглото и лека нощ.
Може да звучи скучно, но спокойствието което осигурява след дълъг работен ден, е велико.
Иначе викаме и се караме през деня, най вече събота и неделя като си отпочинем и съберем сили. Joy

# 57
Детето излиза в 8:30 и се прибира в 4 от градина. Как му решихте вие графика не знам. После излиза към 6 за час и половина - 2. Общо за деня е по-малко навън от децата в групата, които ги водят в 7:30 и прибират в 6.

Детето излиза в 8:30. Тоест отива на градина в 9 долу-горе? Не са ли започнали вече занятията тогава.
Прибира се в 4? Те не стават ли от сън в 3:30...с пижамата ли се прибира.

Като ще си измисляме, да е по достоверно другия път.

# 58
  • Пловдив
Моето мнение е ясно - намирам занимания 5 дни седмично за 5-6 годишни деца за прекомерна заетост. Винаги съм се мислела за средно амбициозна майка към децата, обаче като гледам - аз съм жалък мързел без особени амбиции. Няма лошо, аз съм доволна от резултата у нас към момента.

# 59
  • Пловдив
У нас е спокойно вечер, първо защото в моята работа имам свободата да се прибера до към 15:00 и тогава успявам или нещо да сготвя, или да свърша друго, тоест вечерта ми е свободна, за да видя детето. Мъжът ми също върши домакинска работа, така че тук нямаме напрежение.

Относно заниманията 5 от 5 дни, ако детето иска няма лошо. Моето също е на 5 години ,
Тренира от 17:00 часа и ходим 3 пъти в седмицата. Другото е, че освен тренировки и занимания, ми се иска да я видя, да говорим как е минал денят и, и имам чувството , че ако все сме до късно по занимания и задачи, някак не успяваме да се видим.
Освен това понякога през седмицата ( 1-2 вечери) имаме приятели с дечица, с които тя си играе, които се обаждат за гости или среща някъде.

Важното е баланс да има, поне при нас това работи засега.

Общи условия

Активация на акаунт