Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 547
Здравейте, мами!

На 20.02. станахме на 1 месец и дойде време за първата консултация - днес. След като премерихме бебо на кантара се оказа, че е наддал само 90 гр.!!!  Роди се 4510 гр., изписани сме от болницата 4260 гр., а днес кантарът показа 4360 гр.

Само на кърма сме. Той е жизнен, движи се,  всички памперси са наакани и напикани. Давам му водичка след кърмене, той не винаги иска, но в общия случай не отказва.

Бясна и притеснена съм. Бясна съм, защото педиатърката каза да се цедя, за да засека колко кърма изсуква и следващия вторник да отидем отново, за да му бие ваксината и да го премерим пак. Каза още, че ще изчакаме дотогава, но ако не е наддал изобщо, да започна да го дохранвам с Аптамил. Направо побеснях, защото досега си мислех, че имам достатъчно кърма. Тук е мястото да ви кажа, че се храним средно на 4 часа, т.е. 5 пъти средно дневно, като не определям аз режима, а когато той си поиска. Освен това спи спокойно.  В никакъв случай не е мързелив или сънлив - има много силен сукателен рефлекс.

Стана много дълго, но освен че внимавам с храненето, от 2 дни пия и лактогонен чай. А в края на храненето той винаги пуска гърдата с предоволна заспала физиономия и уста, пълна с мляко.

Защо е така? Какво се случва? Какво да правя?
Освен че започнахме да се кърмим по-често, друго какво да направя?

И колко време мога да изчакам с дохранването? Помогнете, моля!

Много ви благодаря!

# 1
 • Мнения: 3 334
Не се притеснява толкова.Всичко ще бъде наред,а и следвай указанията на лекарката ти.Буу може да ти даде съвет какво да правиш.Исках само да вметна,че изборът за Аптамил е много добър.

# 2
 • Мнения: 455
Не е ли по-добре на следващата консултация да направите пробно кърмене. Теглите бебо преди и след ядене. Ние правихме така. През третия месец и ние имахме подобен проблем. Аз видимо имах много кърма, а пък бебо за две седмици наддаде само 100гр. През цялото време беше много жизнен, не е плакал...Явно му е стигало яденето, или пък не си е казвал.....

# 3
 • София
 • Мнения: 1 316
Ние се родихме 4150 и ни изписаха на 4000гр.Като отидохме при педиатъра след 20 дни от раждането беше 3850гр!!! Ужас!Докторът предположи, че може да има разминаване в кантарите или физиологичното спадане на теглото е продължило.Имай на предвид , че спадът може да достигне до 10 процента от теглото.Голям спад става най-често при големите бебета.Та при твоя случай може да сте достигнали да 4 кг без да си разбрала и сега да почва да наддава. Не бързай да го дохранваш.Ние при следващото мерене бяхме наддали с 900гр. за един месец.

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Пътьом да попитам двете тегления при еднакви условия ли бяха? Имам предвид, например след кърмене, без пампа? Защото една порция манджа може да е 150 мл, една напикана пампа може да е до 300 гр... и това е огромна разлика.
Опитай се да не го изчакваш, а да кърмиш на 2 часа, максимум 3. Нощем го кърми също - както си спи. Сведи биберона-залъгалка и водата, давана от шише (давай с лъжичка) до минимум, най-добре всичкото сукане да става на гърдата.

# 5
 • Мнения: 4 321
Първо - успокой се, всичко ще си дойде на мястото!  Simple Smile

И така, подред:

Бебо се е родил едричък, доколкото знам такива бебешоци първия месец наддават по-малко, но по-късно ще се приближат към нормите.

Щом памперсите на бебо са пълни, той явно не гладува и си хапва нормално.

Храненето с цедена кърма и изсукването не са равнозначни. Много зависи от биберона колко ще изцока бебо. А и в различните часове на деня бебето има различен апетит.

4 часа е твърде голям интервал от време за кърмено бебе. Максимумът трябва да е 3 часа. Буди бебо и му давай да цока. Прочетох, че вече се кърмите по-начесто. Това е едната стъпка, втората е - ако бебето не иска, не му предлагай вода на всяка цена - тя пълни онова място от стомахчето, което би могло да побере още млекце.  Simple Smile Третата - не храни с биберон, нека суче от теб.

Не съм привърженик на пробното кърмене, защото в различна от домашнато обсановка, бебо може да е притеснен и да не суче много; може пък точно тогава да не е особено гладен и ще се направи грешния извод, че принципно яде малко, пък той на следващото цокане може да си навакса.  Simple Smile

Ти явно си имаш кърма, но ако се опасяваш, че е малко - повече течности, супи, почивка и нощно кърмене - поне веднъж, за да стимулира лактацията. Всичките ми съвети ги има в много по-подробен и обяснен вид в "Библиотека" - закованата тема по-горе.


Ами, това е от мен.  Simple Smile

# 6
 • Мнения: 1 586
Съвсем аналогичен случай беше и нашия - 100г за един месец на консултацията. Обаче аз кърмех през 3 часа, макар че бебето плачеше и по-рано. Махнах всякакви биберони, води, чаеве и почнах да я кърмя при всеки плач, което първите 2 дни си беше почти нон-стоп. И детето почна да наддава.

Моят съвет е да почнеш да го кърмиш по-често. 4 часа са си много за новородено. Докарай ги минимум до 8 хранения на денонощие. Махни му бибероните, водите, чаевете. Щом детето има добър сукателен рефлекс, нещата ще се оправят. Не си мисли за дохранване от сега Simple Smile

Много добре разбирам притесненията ти, понеже и аз си мислех, че детето се храни добре, но се оказа друго. Важното е сега да си спокойна и уверена и да кърмиш по-често. Много мами сме минали съвсем успешно по същия път, не си сама в това преживяване.

Пробно кърмене не те съветвам да правите, не е показателно и често е травмиращо. Ние правихме - 40г. Добре че самата педиатърка призна, че то не е показател, а наддаването (което вече беше факт) е. Ще се наложи 2-3 седмици да ходите да ви мерят докато се установи стабилно наддаване, в което не се съмнявай!

Успех!

# 7
 • Мнения: 1 547
Цитат на: boo
Пътьом да попитам двете тегления при еднакви условия ли бяха? Имам предвид, например след кърмене, без пампа? Защото една порция манджа може да е 150 мл, една напикана пампа може да е до 300 гр... и това е огромна разлика.
Опитай се да не го изчакваш, а да кърмиш на 2 часа, максимум 3. Нощем го кърми също - както си спи. Сведи биберона-залъгалка и водата, давана от шише (давай с лъжичка) до минимум, най-добре всичкото сукане да става на гърдата.


Боо, значи последното теглене е в кабинета на педиатъра в кварталното ДКЦ. Предишните две са били в болницата и аз няма как да знам доколко са точни

Значи последното теглене, което отчете 4360 гр беше някъде към 11. 45 при положение, че последно яде в 11.00.  Мисля, че не беше свършил нищо в памперса.

Добре, започваме да се кърмим на 2 часа и няма да давам биберон-залъгалка и вода.

Яд ме е, че педиатърката дори не се опита да търси някакви причини за малкото кърма, а направо каза адаптирано мляко. А аз искам на всяка цена да го кърмя.

Мислиш ли, че ще има резултат? Когато е гладен, пищи неистово и съответно веднага получава гърда. Защо да не показва, когато е гладен? Тя обясни, че това било феномен сред бебетата напоследък - не показвали, че са гладни. Според мен това е пълна щуротия.  #Onfire

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
И моята педиатърка беше такава...преборих се единствено да дохранвам с изцедена кърма, а не адаптирано мляко, но тогава знаех много малко за кърменето и нямаше кой да ми помогне с информация и съвет. Бебето ми плачеше преди 3-те часа да са минали, но аз твърдо следвах съвета й, и давах вода и биберон, вместо цица... И на 40-ия ден беше свалила, вместо да качи.

Напълно е възможно в болницата кантара да има голяма разлика с този на педиатърката ти.

Винаги настоявай да го тегли без пампа, или задължително с току-що сменена. Теглила съм пампи, повярвай, разликата може да е 150-300 грама, което е страшно много, когато броиш грамчетата...

Та, плачът е късен признак за глад. бебето може да е започнало да огладнява 1-2 часа по-рано, а когато започне да плаче, вече му е писнало да чака, изнервено е, реве и може да е толкова раздразнено, че да не суче чак толкова добре.

# 9
 • Мнения: 1 547
Цитат на: Free Soul
Първо - успокой се, всичко ще си дойде на мястото!  Simple Smile

И така, подред:

И аз подред: много силно се надявам, че си хапва добре и че ще влезе в нормите.  Памперсите се сменят преди всяко хранене и винаги са пълни.  В началото, когато се прибрахме от болницата, се цедях след всяко кърмене, защото имах проблеми със зърната - той много силно засуква и ми беше направил много прилични рагади. Болеше ме ужасно, стисках зъби, мажех с Гармастан, защото това имам, и продължавахме напред. Освен това кърмя със силиконови зърна, защото конкретно от дясната гърда не мога все още да се престраша да му дам "на голо" - доста боли в началото на кърменето.  Спрях да се изцеждам, защото мисля, че нещата се урегулираха и той изсуква произведеното.  Прочела съм повечето неща в Библиотеката още преди да родя и именно те ме накараха толкова силно да искам да кърмя гладника.

Аз много благодаря за съветите и подкрепата - много е важно в такива случаи да има с кого да споделиш и кой да те разбере.

Благодаря и продължаваме!

# 10
 • Варна
 • Мнения: 632
Аз имам същият проблем.Алекс наддаде само 200гр. за първите си 20 дни докато разбера къде греша.Моите грешки бяха три основни.Първата,че давах вода, втората, че я храних само по 10 мин. през 3 часа. и третата,че се цедих по-вече от колкото трябва.Моят съвет е да храниш бебчо по-често или когато то си поиска- когато е бил в коремчето ти то си е хапвало когато си иска и по колкото си иска,нали  Simple Smile Спри да даваш вода,сок и пр. Представи си едно коремче със вместимост 20-30мл.,че и по-малко, колко кърма ще поеме ако го наливаш и с вода?И трето- циде само след като си го нахранила и то само тази гърда от която е сукало, така няма да лешиш бебо от това което му се полага както правех аз.Освен това защо не направиш пробно кърмене и да видиш колко поема вместо да се цедиш?Не се притеснявай единият лекар ми каза,че важното е все пак,че наддава има бебета,които не мърдат и дори свалят през 1-я месец. Дано да съм била полезна.Ние вече наддаваме по 100гр. за 4 дни,което също е малко,но все пак не е трагично.И вие ще се оправите.Успех!

# 11
 • Мнения: 1 586
Цитат на: smurfietki
В началото, когато се прибрахме от болницата, се цедях след всяко кърмене, защото имах проблеми със зърната - той много силно засуква и ми беше направил много прилични рагади. Болеше ме ужасно, стисках зъби, мажех с Гармастан, защото това имам, и продължавахме напред. Освен това кърмя със силиконови зърна, защото конкретно от дясната гърда не мога все още да се престраша да му дам "на голо" - доста боли в началото на кърменето.  


Кърменето през по-големи интервали си е предпоставка за разраняване на зърната, понеже детето като е мноооого огладняло се нахвърля направо "зверски" на гърдата и рагадите са почти неминуеми. Честото кърмене на умерено гладно човече е за предпочитане Simple Smile Предполагам че материалите за правилно поставяне на гърдата си ги изчела и си проверила да не е това проблема. И аз кърмех в началото със силиконови зърна, но само за по ден-два. Дано ги махнете скоро, щото има опасност от привикване към тях - една моя позната си откара цялото кърмене (10 месеца) с тях. Но и този вариант е по-добър от дохранването с адаптирано.

За педиатърката - това беше преломна точка в отношенията с нашата - като не я послушах за цеденето (аз и не можех да се цедя) и дохранването, обяви, че ще разваля стомаха на детето с това безразборно кърмене, а статиите които й дадох по въпроса обяви за фанатични. Надявам се вашата да е по-разбрана, но и да не е, хич не й се връзвай Simple Smile ТИ знаеш кое е най-доброто за детето ти по отношение на хараненето.

Успех!:)

# 12
 • Мнения: 1 547
Цитат на: Andrea$
Кърменето през по-големи интервали си е предпоставка за разраняване на зърната, понеже детето като е мноооого огладняло се нахвърля направо "зверски" на гърдата и рагадите са почти неминуеми. Честото кърмене на умерено гладно човече е за предпочитане Simple SmileТова за интервалите от време не ми беше хрумвало.  Мисля, че вече се научих да го слагам правилно и болките са само на дясната гърда и то в началото. С лявата нямам проблем.

Току що се нахранихме и независимо, че от последното хранене са минали 2,5 часа,  а той беше заспал, си сука стабилно 30 мин. Сега   гледа доволно до баба си и искрено се надявам да започне да наддава тези дни.

 Grinning

# 13
 • София
 • Мнения: 1 842
Здравей smurfietki!

От нашето педи знам, че има много бебета родени по-големички-над 4 кг и повече, които първия месец наддават 100гр. Цитира ми няколко случая на общо познати. Явно е съвсем нормално. Щом бебето си изглежда добре, няма вид на недохрането и си изглежда жизнено и игриво.
За проблемната гърда да кажа. През бременността гърбите ми "порастнаха" различно и сега като ги гледам виждам, че имат и леко различна форма.На едното зърното е насочено напред, а другата гърда,"болната" е леко извита настрани и зърното сочи все едно извън тялото. Наричам я " болната", или "болезнената" по очевидни причини-много чесот е разранета, раздраснена и т.н.Чак напоследък забелязах, че с оглед позицията й, доброто поставяне на нея трябва да е по-различно, отколкото на другата гърда- нали зърното трябва да сочи точно към гарлото на детето. Ако искаш обърни внимание на това, при мен помогна.Просто съм се заблуждавала, че поставям бебока правилно на тази гърда. А тя е засуквала леко настрани зърното и така го разранява.
Тъй като ние също имаме извистни протеснения за наддаването, ще ти кажа, че ми писна от пробни кърмения. Най- простата причина е, че на това място в поликлиниката и аз и бебето се чувстваме различно. Освен това ние на всяко ядене ядем различно количство с разлика около 60 грама, не може дасе вземе решение за дохранване само то единствено пробно кърмене. Ние даже си купихме за вкъщи  и бебешки кантар-на Тефал от Технополис за 155 лв. Обаче меко казано съм разочарована-всъко трепване на бебето дава разлики 100-40грама. Например преди ядене я меря 3 пъти, понякога и 4 пъти за да хвана повтарящата се стойност, след яденето същата работа. Но общо взето ме ориентира, че детето си яде.
В момента с кантар следя изяденото количество за цял ден, обаче има много кърмения, на които записвам теглото ориентировъчно, по моя преценка-когато бебето заспи или сутрин например, или когато ме мързи...
Иначе наистина не се старай да кърмиш детето на много часове, не гледай да махаш и нощното ядене.
Скоро всичко ще бъде наред,стискам палци!

# 14
 • Мнения: 1 547
Боо, помощ отново!

Значи от вчера правя всичко както ме посъветваха мамите във форума и ти конкретно. Слагам го много често на гърдата - опитах на 3 часа в началото, но не се получава. Той проскърцва на 2,5, че и по-често. Отказва тотално биберон залъгалка. По мои сметки за 24 часа е хранен общо 9 пъти. Дотук добре, но на практика той няма време да спи. Ужасно е възбуден и изобщо не може да бъде успокоен освен на гърдата и то за много кратко време. Оригвам го, унася се, слагам го в леглото и точно след 10 мин наддава див рев и с нищо не мога да го успокоя. Махнах силиконовите зърна, за да му бъде по-лесно. Но той много плаче и в никакъв случай не мога да го оставя да си поплаче, защото просто се захласва от рев и става тъмно червен целия.

Възможно ли е всичко това да е заради променения режим или има някаква друга причина? Какво може да е? Видяла съм се в чудо цял ден.....

Не знам общо колко часа сън му се събират за деня. Заради канския рев пропуснахме и банята тази вечер. Дадох му гърда, яде 35 мин., но това беше преди два часа и още не е заспал.

Какво мислите, препатили мами? #Silly

Общи условия

Активация на акаунт