Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 571
  • 803
  •   1
Отговори
# 600
Подписват приложение към договора- Приемо предавателен протокол, в който са описани всички нови уреди, мебели и състояние. няма как да се жали след време, че не е ново и да иска доказателства.

Напълно вярно и правилно за ППП. Всички уреди и мебели, като актив имат законова амортизационна норма, която трябва да се начислява всяка година. Както не веднъж се е споменавало в темата, отдаването и наемането са бизнес отношения и като такива, нека да се спазват всички принципи, а не само избирателно.

# 601
Законовата норма е за активите на фирми и предприятия в светлината на счетоводно и данъчно отчитане към държавата и изчисляване на актива.

Никаква законова връзка с наемането от ФЛ нямат. Освен ако някой не се прави на интересен.

# 602
В агенцията му работели с комисиона 100% от всяка страна. Явно тази практика вече е излязла извън столицата.
Да, мисля от Адрес ми се бяха обаждали и ми казаха, но аз отказвам да работя с такива които ми искат.
Аз ходих на оглед с Комфорт ( голям инвеститор в града ) агента ми каза 50 %. За наем ставаше въпрос - с мои близки които не са във Варна в момента. Заговорихме се за обява за продажба - е тук вече не можем да разберем след като те са инвеститор/строител/ собственик - защо трябва да плащаме комисионна

# 603
  • София
  ....на еднолицев тежък матрак си се спряла виждам. При подмяна на матрак е тегав този вариант - тежък матрак, монтаж/демонтаж 
Докато варианта с двулицев - лек матрак, няма монтаж...

Какво им е на еднолицевите леки? Преди месец купих еднолицев без рамки и подобни. Уж средна твърдост, пък наемателката каза, че и бил мек Simple Smile Тежи "по книжка" 14.5 кг Веднага беше обзаведен с непромокаем протектор с цип, който беше на стария матрак. От моите наематели никой не е проявявал претенции, че протектора го убива или му шуми.
П.П. Някой може ли да сподели как вървят наемите в София - Лозенец, Улицата е "Горски пътник" почти на изхода към "Черни връх" . Двустаен с кухненски бокс около 60м2. Обзавеждане средна работа, без вградени уреди. Вероятно всичко ще е от Виденов.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 11:25 от Mунчо

# 604
  • Бургас
Аз също съм за тапицираното легло от ИКЕА или сходно с двулицев матрак.
Еднолицевият има рамка, пренасянето е тегаво, а от сама жена - невъзможно.
Двулицевият идва на руло и е лек.

герани този текст противоречи на ЗЗД, в който наемните отношения са уредени и се отчита "нормално износване". Няма как да му искаш пари за нов уред, ако го е ползвал дори само година.
Първото нещо, което ме попита адвокатът, когато тръгнах да водя делото за щети е имам ли фактури и касови бележки за направените разходи по възстановяване на щетите. И въпреки това пак ще искаме и експертиза, защото при ремонт с личен труд и безкрайни вариации на пазарните цени това е единственият път в едно съдебно дело.

# 605
Леглото от Икеа на нищо няма да се върже в апартамента, това от Виденов се вдига и отдолу е ракла с място за багаж, да ви призная нямам време и нерви да поръчам от различни места всичко, нямам кола, трябва да платя и транспорт в Икеа, Бриколаж и Виденов безплатен транспорт, вярно че ще платя монтаж за мебелите, но пак излиза по евтино. Стаята е тясна и дълга, 2.67 е ширината колкото по късо е леглото толкова по добре ще има място за минаване, за гардероб имам 150 см макс, в коридора няма място за гардероб, затова предпочитам леглото да се вдига и да има място от долу.

# 606
герани този текст противоречи на ЗЗД, в който наемните отношения са уредени и се отчита "нормално износване". Няма как да му искаш пари за нов уред, ако го е ползвал дори само година.
Първото нещо, което ме попита адвокатът, когато тръгнах да водя делото за щети е имам ли фактури и касови бележки за направените разходи по възстановяване на щетите. И въпреки това пак ще искаме и експертиза, защото при ремонт с личен труд и безкрайни вариации на пазарните цени това е единственият път в едно съдебно дело.
Да, не уточних, че има текст за обичайното износване, става въпрос само за липси или непоправими щети.
Договорът е подготвен от адвокат.

# 607
Леглото от Икеа на нищо няма да се върже в апартамента, това от Виденов се вдига и отдолу е ракла с място за багаж, да ви призная нямам време и нерви да поръчам от различни места всичко, нямам кола, трябва да платя и транспорт в Икеа, Бриколаж и Виденов безплатен транспорт, вярно че ще платя монтаж за мебелите, но пак излиза по евтино. Стаята е тясна и дълга, 2.67 е ширината колкото по късо е леглото толкова по добре ще има място за минаване, за гардероб имам 150 см макс, в коридора няма място за гардероб, затова предпочитам леглото да се вдига и да има място от долу.
Ако размерите на стаята позволяват, аз бих сложила и малко нощно шкафче, или нещо подобно - за нощна лапма, за чаша с вода, за книга /с надеждата, че все още някои хора четат, може и списание/. След като няма достатъчно гардероби, може би леглото с повдигащия механизъм да е добре като идея макар че ако се наложи впоследствие смяна ще бъде трудно. Но, каквото такова.

# 608
П.П. Някой може ли да сподели как вървят наемите в София - Лозенец, Улицата е "Горски пътник" почти на изхода към "Черни връх" . Двустаен с кухненски бокс около 60м2. Обзавеждане средна работа, без вградени уреди. Вероятно всичко ще е от Виденов.
Около 1100+- според мен.Мястото е популярно,на крачка от две метростанции,мол,парк. Щом не е с вградени уреди,предполагам и сградата не е нова, там някои стари НС-та нямат асансьори. Тераса има ли?
Виждам,че има оферти за нелоши на Хаджикоцев за 500 евро и подобни за 550 евро. Така че гравитирам около това. Явно сезонът е слаб.

# 609
Законовата норма е за активите на фирми и предприятия в светлината на счетоводно и данъчно отчитане към държавата и изчисляване на актива.

Никаква законова връзка с наемането от ФЛ нямат. Освен ако някой не се прави на интересен.

Наемодателите наричат това бизнес. Аз не го наричам, защото не е. Това е едно прехвърляне на 5 лева/2.56 евро от единия джоб в другия Simple Smile Кой тогава се прави на интересен?

# 610
  • Бургас
За двустайния в Лозенец  - 1200 лв. бих пробвала.

# 611
Стаята на сина ми в първата квартира имаше малък гардероб. Леглото беше с повдигащ механизъм и побираше доста багаж. Нямаше нощно шкафче и беше много неудобно наистина. И понеже мястото беше малко си беше купил малка декоративна щайгичка с капак. Вътре прибираше зарядните,а отгоре слагаше телефон и очилата си. Нощната лампа беше на стената. Подкрепям идеята за нощно шкафче или помощна масичка.
Леглото не може ли да е тип "Приста" с ракла или някакви етажерки около него. Според мен така дори семейство да го наемат детето ще има прилична стая. Декорация винаги може да се направи за момче/момиче - играчки, пуф, помощна масичка.
Ако се наеме от съквартиранти момчета/момичета спокойно на това легло може да спи младеж.  Точно това гледах като търсих квартира за двете момчета - леглата да са поне тип"Приста".

# 612
Подписват приложение към договора- Приемо предавателен протокол, в който са описани всички нови уреди, мебели и състояние. няма как да се жали след време, че не е ново и да иска доказателства.

Напълно вярно и правилно за ППП. Всички уреди и мебели, като актив имат законова амортизационна норма, която трябва да се начислява всяка година. Както не веднъж се е споменавало в темата, отдаването и наемането са бизнес отношения и като такива, нека да се спазват всички принципи, а не само избирателно.
Не знам откъде си теоретизираш тези теории.
Амортизационната норма е за лично ползване и евентуално при ревизия. Касае колко е признато, за да се пресметне печалбата за годината, ЗА ФИРМИ, ВОДЕЩИ ОФИЦИАЛНО СЧЕТОВОДСТВО.
На наемател не се дължи никакво обяснение за никаква амортизация.
ПО ЗАКОН възстановяването на щети е на пазарни цени, не остатъчна стойност.
Това ни го набиваха в университета 100 пъти.
"Чупи-купи". Как ще купиш, ако стойността му в счетоводството е 1/10, отколкото може да се намери?
И от кога е задължение наемодатели да водят счетоводство и амортизация. Че кой е квалифициран за това? Кой ще плаща на счетоводител? За всеки актив формулата и начинът на амортизация е различен.
Не се бъркай с безумните си фантазии, моля!

# 613
  • София
Около 1100+- според мен.Мястото е популярно,на крачка от две метростанции,мол,парк. Щом не е с вградени уреди,предполагам и сградата не е нова, там някои стари НС-та нямат асансьори. Тераса има ли?
Виждам,че има оферти за нелоши на Хаджикоцев за 500 евро и подобни за 550 евро. Така че гравитирам около това. Явно сезонът е слаб.

Около 2010 е строена сградата, има асансьор. На 4ти етаж е, но апартамента гледа към вътрешния двор. Има тераса или по-скоро лоджия, около 4Х1.5м. Има и мазе, доста просторно, но няма паркомясто.
Между другото, отдавате ли и мазетата под наем заедно с апартамента?

# 614
Според мен 1300+.
И трябва да се постараете да намерите хора, дето търсят точно там.

Принципно навсякъде съм с Изи.
Харесват ми тапицирани спални, но не и показаната.
Наистина Виденов са най-автоматизирани, поръчка, доставка, монтаж и най-лесно се случва всичко.
Тему, нали предлагат едни калъфки за спални. Доста добре изглеждат (на снимка). Само дето трябва предварително да гледаш да съвпада ширината. Моите всички 2ни са 164см (матраците). Но се чудя новите да ги правя на 160. За 160 има и протектори и такива калъфи. За 164 нищо няма.

Общи условия

Активация на акаунт