Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 571
  • 803
  •   1
Отговори
# 645
Каква футболна драма... Че и снимка на банята закачила.
Скрит текст:
И 90% от съветите са да се изнесе, да не плаща на "леличката" и как веднага ще си намери по-хубав апартамент за по-малко пари и ги чакат с бъклица и дрян, заедно с котката.  За пореден път се убеждавам, че хората във Фб групите нямат нищо общо с реалността.
Скрит текст:

Скрит текст:
И аз исках да и кажа, да си събира партакешите и обратно на село, но ме достраша от хейта който ще обера.

Някои хора наистина не оценяват, когато живеят на подпазарен наем. Дори и да са лоши условията на жилището, ти плащаш 700 лв и живееш в Стрелбище. По толкова са гарсониерите в Люлин и Надежда. Хазаина даже и на пазарлък е готов, да вдигне само със 150лв. Аз не бих се пазарила с такива.

# 646
Обаче ето....имало значи двустайни и под 1000 лв. Аз като ви казвам че вие не сте представителна извадка Grinning /с цялото ми уважение към вас го пиша това/...
Шарени са наемите...

# 647
  • София
Има и ще продължава да има.
Много от тях не са ремонтирани, собствениците са онези тип "хазяйки", за които спомена Крис преди известен брой години, обикновено са възрастни хора, които отдават имоти в подобно състояние и дори не ги чистят преди отдаването.

# 648
Има всичко на пазара.
Включително "ще ти взема само 1/2 от първия наем, за да си го изчистиш сама"

# 649
Това е нагледен пример,че вдигнеш ли наема,и се изнасят. Удря им по егото и чувството за справедливост.
Иначе някой спомена за продаване - ето точно такъв имот - стар,порутен,носещ 700-800 лв, но струващ сигурно 180 000 евро (2 стаи+кухня), Стрелбище. Потенциален ремонт за поне 30 000 евро,но пак ще си остане стар и с кофти общи части и няма да привлича много наематели.
Ако съм на мястото на собствениците,директно го продавам и слагам парите на депозит на 2%. Изобщо няма да се занимавам с наематели,живеещи на топ място за без пари,па и нагли на всичкото отгоре.

П.С. за да видите,че не съм толкова лоша,изнамерих най-евтиния подобен,за да помогна на недоволната наемателка. https://m.imot.bg/obiava-1b175742553089633-prodava-dvustaen-apar … ofiya-strelbishte
Услужливо са ни посочили колко е месечната вноска - само 709 ЕВРО за 30 години. Е,само 2 пъти повече,отколкото са плащали досега за наем,обаче банята ще ти е на 25 вместо 50 години.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 20:28 от HappyHeartbeat

# 650
При тези цени и ремонт дори 50000 лева да го сложим само, бих я запитала квартирантката: има ли да ги изкара накуп и да си приспада всеки месец по 600 лв, защото според мен това ще му стане максимума за наем (смятам, че сега ще успеят за 800 лв да му намерят обитатели без ремонт). Ми това са 7 г, в които пак ще старее и ще има все някакви щети. Ако трябва да се тегли кредит, то отидохме на 12 г изплащане на първия ремонт. От друга страна, имотът ще стане по-конкурентен на пазара и понеже не е в Малинова, а в предпочитан квартал, ще се отдава доста бързо. Друг е въпросът хазяите дали ще могат да отделят тази сума или да теглят кредит, но най-вероятно -не! Стигаме обаче и до нейното положение - тя не може да плаща 850 лв наем, защото прагът й е 800 лв, но иска да живее в имот, за който някой е хвърлил 50 к за ремонти Simple Smile .

Днес моя приятелка ми каза: Все повече си мисля, че е много по-добре, че живея под наем. Не се разправям с нищо като ремонти, данъци, проблеми по сградата и т.н. Живеят от години в жилището. От нанасянето им до сега наемът е скочил със 100% и е доволна. Сметнала си е, че би плащала 1000 евро за собствен аналогичен имот с ипотека и все ще има нещо да ремонтира...

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 21:53 от drago_2008

# 651
  • Бургас
Ами много хора разсъждават така.
Особено младите.
Happy, душо, удари ме по мечтите с тези 2%. И аз си го мисля, ама май ще поцедя наемателите още десетина години Joy

# 652
  • Варна
...тя не може да плаща 850 лв наем, защото прагът й е 800 лв...
Значи... 50 лв повече ще я съборят и е седнала да се пазари като циганка на битака, обаче не ѝ хрумва, че ако заради тези 50 лв предприеме смяна на квартира, ще похарчи между 1600 и над 2000 лв (зависи дали наеме подобна катакомба или ъпгрейтне с нещо по-добро, за каквото бленува. Плюс още грубо 1000 лв за брокер, ако ползва. И това е само за наем и депозит, а вече масово искат по два депозита. Плюс изравнителни и застъпващи се сметки, щети ако ѝ удържат от депозита. Плюс транспортни разходи - парични и най-вече времеви. Плюс физическа умора и психически стрес по самото пренасяне. Не ми го побира умът кой нормален ще си причини всичко това заради 50 лв. По-хубаво да си ги плаща още 40 месеца.

# 653
Дали някой би платил 145000 € за този 2-стаен апартамент?
https://www.imot.bg/obiava-1b175567715688575-prodava-dvustaen-ap … sofiya-nadezhda-2

# 654
  • София
А какъв е проблемът в Малинова долина? На мен ми харесват блокчетата НС, много се застрои там,но си е почти в Студентски град. Вероятно улиците не са оправени или няма Тец,или нещо друго.

# 655
Дали някой би платил 145000 € за този 2-стаен апартамент?
https://www.imot.bg/obiava-1b175567715688575-prodava-dvustaen-ap … sofiya-nadezhda-2
Типична тоталка по форумски казано.

И не, не мисля че е добра инвестиция. За ремонт трябват между 50 и 100К евро за да заприлича на жилище, и пак ще си остане тоталка в кофти квартал.

# 656
Не и панел, абсурд, каква капитализация ще имате в дългосрочен план? Ако е старо да е тухла или ЕПК в краен случай. Azzy беше показала преди няколко дни тук много добро попадение в Западен парк за по-малко пари и в доста по-добро състояние. Вчера ходих до Юск и минах покрай тези блокчета там, не е зле, особено сега като оправят и Стамболийски. Както бях против но като се поразходих и разгледах, браво за попадението Azzy.

# 657
Didi168 дано прочете и разбере постта ти. Наистина се събира сума, като се сменя квартирата. И ние за транспорт на вещи/мебели не сме плащали. Ама три дни бях отпуска в друг град и всеки ден по малко пренасяхме багаж със сина ми. Надявам се да си изкара студентството там.

# 658
Жената с банята сега е с друг пост - в Майките на София. Пита дали може да си купи жилище с месечна вноска 850 лв. и без спестени пари. Само единият от двамата работи (доколкото разбрах тя не работи по здравословни причини). Жалко е, че има хора в такава безизходица. При двама работещи 1/4 от дохода за наем не би следвало да са проблем.

# 659
Ами като нямат пари, местят се извън София или в град с ниски наеми.
Всеки е редно да се простира според чергата си. Няма как иначе.

Общи условия

Активация на акаунт