Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 522
  • 803
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
Много зависи от квартирите - стари, нови, тристайни, двустайни, в център, в Обеля...
Ако дадеш критерии, ще отговорим по-точно.

# 676
  • София

Аз харесвам Мал Дол, доколкото е "близо до Ст Град", и е нависоко, чист въздух и тн.

Хахах, точно в неделя показах на една съфорумка колко е "чист" въздуха под Витоша. 1/4 или 1/3 от планината беше в бяла пелена от смог, не се виждаше на практика.

Не разбирам как хора, които гледат Витоша от 10 км. могат да изказват толкова категорично мнение. Витоша може да е имала мъгла, не съм видяла, но кварталите под Витоша нямаха. Дори в събота така грееше слънцето, че не можеше да се стои близо до прозорците. Чувала съм мнение, че било усойно. Пълни глупости. Ако къщата е съвсем до гората би могло евентуално. Дори ниското зимно слънце огрява през целия ден. За другите годишни времена въобще не обсъждам. Въздухът се замърсява от съседи, които още се отопляват с дърва, но и това скоро ще спре. Точно около метростанция Театрална преобладаващо е мрачно, мъгливо и неприятно. В кварталите под Вишошката яка си има други недостатъци, но мъглата не от тях. Понякога като сляза до Околовръстното е мъгливо, но горе в квартала не е.

# 677
Да ви питам, имам възможност да купя 2но (с подемник) подземно паркомясто, за средно добра цена.
Малка е вероятността да се ползва лично. Ще е за под наем.
Минус е, че не харесвам паркоместата, които не могат да се заграждат.
Плюс е, че цената е прилична, доста по-ниска от пазарното.
Минус е, че цената изобщо не е малка и не ми допада особено.
Плюс е, че търсене ще има. Но за да ми излезе сметката (като за апартамент) трябва да го пусна на 300лв на месец.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 09:04 от dany1

# 678
  • София/Търново
Здравейте, с риск да бъда нападната. Но имам сериозен въпрос. Ще давам под наем апартамент в Търново. Под "Бачо Киро", тухла, вътрешен, със свободен паркинг, но има места. Тук идва голямото "но". За ремонт ми казаха 50к в лв. А хич не ми се иска да ги давам, не, че ги имам де. Изплащам си в столицата моето си жилище... Та, след лек подобрителен ремонт, дали някой ще се навие. За какво да следя... Ще са стая и кухня, защото в третата ще си складирам моите неща. Има ли практика да има наемател, а аз като идвам да си ползвам стаята... С предупреждение, разбира се. Живяла съм по квартири много, ама такива чешити съм срещала, че ум да ти зайде. Та се чудя какви пари ще му взема като цяло и има ли змисъл, като се прибирам, то хотелите ще ги ядат. А да стои празно пак не е добра идея. Оставам на разположение за уточнения... Ако някой се навие да коментира с мисъл, ще съм искрено благодарна!

# 679
  • Варна
Да си ползвате стаята като се прибирате?! - Категорично НЕ! Би било възможно преди 20 и повече години, но сега времената са други. Хората не искат да делят със съквартиранти, камо ли с хазяи. Да си заключите едната стая като склад и да ви се наложи да си вземете нещо веднъж годишно с предварителна уговорка - става, но вие да отсядате за нощувки е пълен абсурд ако жилището е отдадено дългосрочно.
Може да го отдавате краткосрочно за нощувки през платформите и дните, за които ви трябва на вас, да си ги пишете заети, но ако жилището е за тотален ремонт, едва ли ще има интерес. Трябва и да се плаща за менажиране.
Ако често се прибирате, аз не виждам как ще стане. ОСвен да го продадете и да купите два малки. Единият да го отдадете, а другият - да ползвате вместо хотел. И пак трябва смятане дали си струва.

# 680
Здравейте, с риск да бъда нападната. Но имам сериозен въпрос. Ще давам под наем апартамент в Търново. Под "Бачо Киро", тухла, вътрешен, със свободен паркинг, но има места. Тук идва голямото "но". За ремонт ми казаха 50к в лв. А хич не ми се иска да ги давам, не, че ги имам де. Изплащам си в столицата моето си жилище... Та, след лек подобрителен ремонт, дали някой ще се навие. За какво да следя... Ще са стая и кухня, защото в третата ще си складирам моите неща. Има ли практика да има наемател, а аз като идвам да си ползвам стаята... С предупреждение, разбира се. Живяла съм по квартири много, ама такива чешити съм срещала, че ум да ти зайде. Та се чудя какви пари ще му взема като цяло и има ли змисъл, като се прибирам, то хотелите ще ги ядат. А да стои празно пак не е добра идея. Оставам на разположение за уточнения... Ако някой се навие да коментира с мисъл, ще съм искрено благодарна!
Никой няма да се навие да имате ключ и да си идвате сподаично, макар и да са предупредени.
Според мен е по добре да е заключен и да си го ползвате когато се налага. Аз имам един такъв имот във Варна. Без ремонта за 50к, няма да може да му взимате добри пари, а Търново не е София все пак, и тръсенето е по ниско.

Ако ще се дава под наем, според мен трябва да е на хубави пари, тоест обновен. Но ако ще се дава, колкото "да капе", може да ви разнасят по групите после, ако си идвате за малко, пък съвсем.

# 681
Аз бих предложила да го обявите като за съквартиранти - всеки в стая, за общо ползване - вц и кухнята.
Другият съквартирант ще сте вие.
Бонусът ще е, че няма да пребивавате постоянно там, а спорадично.
Таргетът в В.Т.са студентите, а те са гъвкави.
Смятам че ще се получи.

ПС...и в София се отдават стаи от апартамент. Има обяви че се търси съквартирант от вече нает ап.и сложена снимка на стаята.
Не е чудо невиждано, не е ново, не е лошо.
Шарен пазар...има масто за всякакви варианти.
За наема не мога да помогна...моге би ще е по-малък отколкото ако отдавате цялото жилище, определено ще е така де...но си вижте приоритетите и кое ви е по-важното...

# 682
Аз мисля, че може да се даде при такива условия под наем на някоя студент/ка или работеща жена. В Търново легловата база на общежитията не е голяма и доста студенти живеят на квартира. Наемите не са като в София, но има родители, които не могат да си ги позволят, а и последната година се увеличиха, което е нормално. 
Това да има отделна кухня и наличието на пералня е предимство пред студио/боксониера.
Ако има и тераса аз бих наела имота при такива условия за момче студент, което работи и не прави купони.
Писали сме заедно с teta75 и подкрепям написаното от нея.
Незнам защо но и на мен ми излизат публикации на "оная с коритото ". Тези хора нямат представа колко излиза смяна на квартирата с наеми, комисионни, изравнителни сметки. Аз се моля студентството да изкара в тази квартира. И между другото, когато се наложи да сменяме квартира не по наша вина гледах не толкова луксозно обзаведени гарсониери. Просто усещах, че за някои поддръжки сина ми нямаше усет. Има респект от първия ден от хазяйката и добре се справя, но и тя съдейства.

# 683
  • София
Естествено, че и в София се отдават на стаи.
Даже напоследък все повече, именно, заради вдигането на наемите.
Няма как всички да живеят в имоти за хиляди наем, има сегментиране.

# 684
На мен като ми се налоги да търся квартира за познат възрастен, и да ви кажа..изпитах облекчение че ап.не беше лукс. Баня на мозайка, но чиста. Стаите и те така....спокойна бях че няма да има какво да повреди и да треперим.

# 685
Azzy навсякъде има съквартиранти в квартирите. В София по мой наблюдения има много семейства живеещи на квартира, главно дошли от друг град. В същото време легловата база на висшите училища е голяма и доста успяват да бъдат на общежитие. Такива са мойте наблюдения от страни. Факт е, че има деца, които са студенти и в по-малък град именно от икономическа гледна точка - дори и да не са приети на общежитие, квартирата да е с по-нисък наем и пътя като ресурс да не е голям.
Сега, например ако спалнята в квартирата е с две единични легла спокойно може да има съквартирант и да се дели наема. Разликата с таксата за общежитие няма да е фрапираща, но ще имат отделна кухня с пералня.
Tintina  подкрепям те! В правото си си. Макар, че съм наемател в много отношения ви разбирам. Разбрах и оня наемодател, който предпочете млади семейство пред студент за квартиранти. Но признавам, че и много неща научих от вас, включително и на какво да обръщам внимание при поддръжката. Благодаря ви!

# 686
  • Бургас
За апартамента във В. Търново - много зависи от типа наемател. Задържането на заключена стая, която да се ползва от хазяина ми е малко тип соц.
Помислете дали да не го пуснете с всички стаи за съквартиранти, а вие да отсядате на хотел, когато си идвате. Зависи и колко често е това.

# 687
  • Варна
Тези, които предлагате да отдава по отделно стаите на съквартиранти и едната съквартирантка да е хазайката, не разбрах дали предлагате тази подробност да остане в тайна или не? Естествено, че много наематели наемат стаи, но знаят, че делят апартамента с други наематели - равни като тях. Ако знаят, че другият "съквартирант" е хазяина, не биха наели. Поне аз не съм чувала за подобно нещо през последните десетилетия.

Понеже нали наскоро наехме квартира във Велико Търново, членувам в няколко групи за квартири. Търсенето е... оле майко. Хвани единия, удари другия. Невъзпитани, нагли... и масово търсят краткосрочно. Предимно студенти задочно обучение. Аз самата очаквах наемите да са доста по-ниски, предвид че е малък град, но не са. Същите като във Варна са. Наехме двустаен за 750 лв. Новичък, близо до центъра, но все пак Търново... Гледахме квартири и в Севлиево, тъй като имаше вариант да наемем и там. Мислех си, че там ще е още по-евтино, но не.

# 688
Бонусът е, че ще плащат като със съквартиранти, а реално повечето време ще са без. Само трябва да се помисли как ще плащат разходите за ток и вода.

# 689
Да,но наемът само за стая във В.Търново колко ще е? 200-300 лв? Заслужава ли си риска да пуснеш непознати хора в жилище,което сам искаш да обитаваш за тези пари?

Общи условия

Активация на акаунт