Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 491
  • 803
  •   1
Отговори
# 720
  • София
200 лева на месец са 2400 лв. на година. За много хора това е семейната почивка, или нови уреди, или семестриалната такса на детето и др. - и без тези 200 на месец може и да не биха си позволили горните неща.
А пък ако един студент, а в Търново има, и без това ще плаща да живее със съквартиранти да си ходят по главите - и може не цяла стая, а половин стая да има - защо да не плати да живее с хазяйка, дето я се появи, я не? Аз разсъждавам хипотетично, но признавам, не съм живяла с други хора освен родители/мъж, с външни съжители не бих мелила и съм домошар и темерут, и много би ме натоварило да си търся съвместна квартира, ако не мога да си позволя самостоятелна. 200 лв. наем и да съм сама през повечето време - ехе, сигурно ще ми хареса.
Така че, ако интересите на двете страни се засекат - супер.

# 721
Е, изключая супер дупер списващите в бгмамата и в темата, които по-долу от нещо в Манхатън не наемат, но....мда....не става дума за тях в случая....
Като стана дума за Манхатън, аз като една разглезена девойка със собствено жилище отивайки у НЙ, що квартири разгледах все shared apartments естествено и пак не можех там да си позволя. Тъй, че се насочих на изток отвъд реката, с тотално непознати хора го споделяш това жилище .... Ако някой ми беше казал "ето ти едно жилище в Даунтаун, на цена като в Куинс примерно, аз ще се връщам 3-4 пъти годишно, през останалото време си сама"  дали нямаше да скачам от радост Laughing * добавям и сега ако чуете за такова в Ню Йорк и сега ще отида
Всеки се разпростира според моментното си положение
Нали на запад сме тръгнали - там даже като напускат за няколко месеца по някаква причина си преотдават на някой друг - барабар с личните им вещи в апартамента.

Иначе и аз имам имот, който се използва само 3 месеца в годината във Варна, и след като прочетох Диди на колко е пуснала нейния като наемна цена бая се замислих. Wink Wink Wink Но другия собственик не е съгласен

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 17:16 от Casual

# 722
200 лева на месец са 2400 лв. на година. За много хора това е семейната почивка, или нови уреди, или семестриалната такса на детето и др. - и без тези 200 на месец може и да не биха си позволили горните неща.

Забравяш да извадиш амортизация и данък печалба. Остават, но трябва да се прецени стува ли си...

# 723
Ние бяхме две момичета в едно стайче, с тоалетна извън стайчето, а  банята горе на първия етаж при хазайката. Благодарна съм на родителите ми, че можаха да ни изучат.
Големи халосии чета тук, ще ме прощавате...ама аз това, ама аз онова...не разбрахте, че не за вас става дума.

# 724
  • София

В тази тема има доста милионери (по пазарна стойност на притежаваните имоти) и не ми е известно ни един от тях да държи заключен имот. 200 лева, 100 лева, 50 лева - все са пари, особено ако ги сметнеш на годишна база.
Отдавала съм и за 80 лв. на месец, вярно търговско и нежелано помещение, докато другите в квартала държаха цени по 400  и се чудеха що никой не ги ще.
Така е, но и трябва да отчетеш факта, че темата е малка и в никой случай представителна. Тя обединява малък брой активни хора ( като теб ) и още по-малък брой любопитни ( като мен ), които към момента не отдават или наемат лично.
Но България е пълна със заключени апартаменти, които няма да бъдат отдавани никога и при никакви условия. Защото или не са придобити с такава цел, или собствениците нямат нужда от допълнителни средства, или имат, но са закостенели и изпълнени с предразсъдъци и т.н причини.

# 725
И ние имаме заключено жилище,поради факта,че има багажи и го ползваме веднъж годишно. Не съм и проучвала наемните нива в района, но докато не закъсам много,не планирам да го отдавам.

# 726
  • Варна
200 лв са пари да, но някои хора дават толкова месечно за цигари. Що не ги откажат и да си направят една хубава екскурзия, м? Щото не искат и ги кефи да пушат. Така и някои хора не искат да отдават за 200 лв и ги кефи да си държат ключа.

Дамата от Велико Търново да седне и да си сметне числата. Никога годишният доход не е 12 наема. Има данъци, щети, празни дни, понякога месеци. Също и не е уточнила колко често е това връщане в града. Едно е 3 - 4 пъти годишно, друго е всеки уикенд. То ако е за 3 - 4 пъти в годината, по на сметка ще ѝ е да спи на хотел или в airBnB и да отдава целия апартамент. Вещите да си ги складира в София. Или в мазата. Или в краен случай в заключен гардероб, но да има място и за втори, който да се ползва от обитаващия втората спалня.

# 727
  • София
Това е въпрос на мислене с дълъг хоризонт и натрупване в геометрична прогресия, като, тоест принципът на точно сложната лихва.
Това изисква, обаче дълъг хоризонт и работи с натрупване.

Да не ме разберете погрешно сега, споделям как мисля аз и как бих постъпила, но това не означава, че останалите не могат да си правят със собствеността и капиталите си каквото намерят за уместно.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 22:47 от Azzy

# 728
  • Бургас
И аз тъй.
Празен имот и "спящи пари" не мога да си представя.

# 729
Ако беше празен този имот-да, но той е пълен с вещи/заключени/, прииждаща хазяйка.
Ако апартамента ми е необходим да си отсядам, значи няма какво да прави на наемния пазар.
Ако искам да правя бизнес, първо си го привеждам във вид за отдаване и си му слагам пазарна цена или си го продавам и си инвестирам в друго, което ще ми носи адекватни доходи, а не разправии и нерви.

# 730
Възможно е да са се променили нещата, но когато аз бях студентка в Търново, масово живяхме в стаи про баби хазяйки, докато София си бешв стандарт да се наемат самостоятелно жилища. Профилът на студентите във В. Търново също ми се струва, че е по-различен - от по-незаможни семейства. Та, нищо чудно тенденцията за споделени жилища да не се е променила много. А за други пък няколкостотин лева разлика може да се окаже решаваща.

# 731
  • Варна
krasimilo, през кои години си била студентка?

# 732
Преди 20-ина Simple Smile

# 733
  • Варна
Е... Grinning
Аз бях преди десетина и такива неща нямаше. Днешните студенти пък са съвсем претенциозни. За съжителства с хазяйки съм чувала само от разкази на майка ми. Едно време е било нещо нормално. Сега е звучи невероятно.

# 734
И аз тъй.
Празен имот и "спящи пари" не мога да си представя.
Аз си ги представям, имам няколко празни имота и печелят доста добре.

Общи условия

Активация на акаунт